pátek 5. června 2020

Vepřová pečeně po toskánsku (Arrosto di maiale toscano)

Koření, tak jak je známe od nás, v Itálii příliš nepoužívají. Zato bylinky jsou přítomné pořád, především u masitých pokrmů. V Toskánsku je nejoblíbenější šalvěj, rozmarýn a česnek.

Dnešní recept je toho typickou ukázkou.
*******************************************************************************************************
INGREDIENCE:
800 g vepřové pečeně
asi 10 větších lístků šalvěje, větší snítka rozmarýnu, 2 - 3 stroužky česneku
sůl, pepř
olivový olej
sklenka suchého, bílého vína
horký vývar (i z masoxu)
cibule (podle chuti)
*******************************************************************************************************   Bylinky s česnekem rozsekáme na drobno, můžeme i rozmixovat. Dávku bylinek uvádím přibližně, mělo by toho být asi 2 lžíce. Přidáme sůl a pepř, lžíci oleje a promícháme. 
Do vepřové pečeně uděláme ostrým nožem malé zářezy a směsí je prošpikujeme. Dáme péct do kastrolu na rozpálený olej a nejdříve opečeme po všech stranách, aby se maso zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Můžeme přihodit i menší cibuli nakrájenou na kusy. Pak zalijeme bílým vínem, necháme odpařit a potom buď dusíme pod pokličkou na plotně až je maso měkké  (v Toskánsku se hodně používá tento způsob), nebo v troubě, nejdříve pod pokličkou a ke konci bez při 180° do měkka. V obou případech kontrolujeme a občas přilijeme trochu horkého vývaru podle potřeby.  
Upečené maso necháme trochu ustát, pak vyjmeme a zabalíme do alobalu na dobu zhruba 20 minut. Maso se bude lépe krájet. Nakrájené vložíme zpět do šťávy a prohřejeme. Pokud jste přidali cibuli, šťávu nejdřív rozmixujte.Podáváme nejlépe s opečenými brambory nebo bramborovou kaší. BUON APPETITO! 



Žádné komentáře:

Okomentovat