pondělí 8. června 2020

Koláč s čerstvým ovocem (Crostata di frutta)

Je sezona jahod, tak jsem k nedělnímu obědu udělala první ovocný koláč z čerstvého ovoce. Základ tvoří klasické linecké těsto, na něj vanilkový pudink a pak už jen poskládáte ovoce podle vlastní fantazie a potřete želatinou.
********************************************************************************************************
INGREDIENCE:
linecké těsto:
250 g hladké mouky
140 g másla 
70 g cukru
1 žloutek
1 lžička prášku do pečiva
strouhaná citr.kůra
Náplň:
vanilkový pudink
čerstvé ovoce ( já dala jahody, kiwi, meruňky a banán)
želatina 
********************************************************************************************************
Do hladké mouky přidáme prášek do pečiva (lze vynechat, pokud chcete mít koláč křupavější), rozsekáme do ní máslo a rozdrobíme jako drobenku. Pak vsypeme cukr, dáme citr.kůru a žloutek. 
Rychle spojíme bez dlouhého zpracování, těsto se nemá dlouho zahřívat. Zabalíme do potravinářské folie nebo sáčku a dáme odpočinout aspoň na půl hodiny do lednice.
Těsto vyválíme na placku o něco větší než je průměr formy (použila jsem o průměru 24 cm), kterou buď vyložíme papírem na pečení nebo dobře vymažeme a vysypeme moukou. Dno propícháme vidličkou, aby se nezvedalo.Někdo doporučuje dát na těsto papír na pečení se suchými fazolemi, které se pak vyhodí, ale nezkusila jsem. Pokud se během pečení těsto vzdouvá, stačí je znovu propíchat vidličkou a po upečení za horka stlačit (třeba dnem skleničky). 
Koláč se peče asi 15 - 20 minut při 170°, než mírně zezlátne. Necháme prochladnout ve formě a pak opatrně vyklopíme. Může se potřít 2 lžícemi meruňkové marmelády.  
Uvaříme pudink, necháme jen mírně prochladnout ,vlijeme do upečené formy a uhladíme.  
Omyté ovoce nakrájíme a zdobíme jím koláč podle vlastní fantazie. Potřeme želatinou uvařenou podle návodu na sáčku. BUON APPETITO! 





Žádné komentáře:

Okomentovat