neděle 14. června 2020

Lilky po parmsku (Melanzane alla parmigiana)

Lilky na parmský způsob jsou trochu zvláštní recept - připravuje se hlavně v létě, když jsou zralé lilky, ale pečou se v troubě, což v normálním italském létě nebývá zvykem. Není to ani nijak zvlášť lehký pokrm, pokud se řídíte originálním receptem - lilky se mají nejdříve osmažit. Jméno prý nepochází od města Parma ani proto,že se používá sýr Parmigiano ,ale vzniklo v jižní Itálii a původní název byl "parmiciana"-což jsou dřevěné lišty, které dohromady tvoří "persiany" -  italské okenice, které chrání před žhavým letním sluncem a jsou dělané způsobem jako se dávají lilky na pekáč - jeden plátek mírně překrývá druhý. Lze je ale udělat i grilované nebo opečené na pánvi na sucho jen s minimem oleje, jako recept, který používám já.
*************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
4 větší lilky
asi 400 gr čerstvých rajských jablíček
2 mozzarelly (celkem asi 200 gr)
6 polévkových lžic parmezánu
olivový olej
bazalka - asi hrst
sůl
2 stroužky česneku
1/2 cibule
********************************************************************************************************************Lilky oloupeme, nakrájíme podélně na zhruba půl cm plátky a mírně posypeme solí. Necháme je vypotit asi hodinu, pak slijeme, opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme papírovou utěrkou.
Mezitím si připravíme jednoduchou rajskou omáčku. Dva stroužky česneku oloupeme, zmáčkneme plochým nožem a dáme osmahnout na olej spolu s cibulí nakrájenou na tenké plátky. Vyndáme česnek a přidáme spařená, oloupaná, přebytečné vody a jader zbavená rajčata nakrájená na kousky nebo neochucený rajský protlak či drcená rajčata v konzervě. Osolíme a povaříme, až omáčka zhoustne za občasného míchání. Bazalku nasekáme a vložíme do omáčky - už nevaříme. Lilky dáme na teflonovou pánev s pár kapkami oleje a opečeme po obou stranách nebo můžeme grilovat v troubě na plechu.
Připravíme si pekáč a na dno dáme trochu oleje a pár lžic rajčatové omáčky a rozetřeme po dně. Začínáme klást lilky - plátky těsně vedle sebe, aby se malinko překrývaly, až zaplníme celé dno. Pak přidáme omáčku a poklademe plátky mozzarelly, kterou si také nakrájíme předem a necháme okapat, případně osušíme papírovou utěrkou a posypeme 2 lžícemi parmezánu. Můžeme použít i lisovanou mozzarellu, která není v nálevu a nepouští vodu. Pak vrstvíme dále lilky, omáčku, mozzarellu, parmezán až do vyčerpaní surovin. Poslední vrstvu má tvořit mozzarella a parmezán, pokapeme trochu olejem a dáme zapékat do trouby asi 20 minut - posledních 5 minut můžeme dát pod gril. Necháme odpočinout asi 10 minut a podáváme s čerstvým chlebem.
BUON APPETITO!


Žádné komentáře:

Okomentovat