neděle 14. června 2020

Cukíny po parmsku (Zucchine alla parmigiana)

Dnes před polednem jsem přemýšlela, co nového a pokud možno originálního dát na blog (pekla jsem asi po sté kuřecí stehýnka s opékanými brambory), když mi zazvonil mobil a objevily se krásně barevné obrázky nedělního oběda kamarádky Ivanky, jen se zakousnout! Hned se rozvinula konverzace online, s přeposláním receptu a vysvětlením jak na to. Zažádala jsem si o autorská práva a tak vám s jejím laskavým dovolením předkládám cukíny po parmsku!
**************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
7-8 středně velkých cukínek (velikosti max.salátové okurky)
250 - 300 g mozzarelly
400 ml rajského protlaku
1 stroužek česneku
100 g strouhaný parmezán (Parmigiano reggiano)
čerstvá bazalka
olivový olej
sůl, pepř
*************************************************************************************************************************************
Cukíny opereme a očistíme, pak nakrájíme po délce na plátky. Dejte na plech mírně osolené a pokapané olejem a nechte opéct v troubě vyhřáté na 180° asi 10 - 15 minut, během pečení je obraťte.
Mezitím si připravíme jednoduchou rajskou omáčku. Do oleje dejte lehce opéct česnek, pak jej vyjměte a vlijte rajský protlak, přidejte sůl a pepř a nechte na mírném plameni povařit až zhoustne.Ke konci přidejte na kousky natrhanou bazalku.
Mozzarellu vyndejte z nálevu, nakrájejte na plátky a nechte dobře okapat.
Na dno pekáčku nalijte trochu rajské omáčky a pokryjte jej orestovanými cukínami, plátky mozzarelly a hojně posypejte parmezánem. Pak zopakujte - omáčka, cukíny, mozzarella, parmezán až spotřebujete všechny ingredience. Poslední vrstvu bude tvořit rajská omáčka a parmezán.
Dejte zapéct do trouby na 180° asi 20 minut. Před podáváním je dobré nechat pokrm uležet.
Je vhodný i pro vegetariány, ale jestli si chcete přilepšit, mezi cukíny a mozzarellu vložte plátky šunky.
BUON APPETITO!



P.S. Originální recept byl připravený z lilků, pokud vás zajímá jeho výroba a historie jména, recept najdete zde : Lilky po parmsku.

11 komentářů:

  1. Růženko, velmi podobně dělám kolečka lilku jako přílohu ke grilovanému masu nebo prostě jen tak jako rychlou večeři. Určitě vyzkouším i ty cukíny.
    Děkuji za recept a posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. To je luxusní pochoutka, ještě sehnat pěkné cuketky, které nemají půl metru a bude to fajn.
    Děsí mne, že i zahraniční produkce jede na velikost a chutné, malé jsou ke koupi výjimečně.
    Dobrou chuť a už opravdu v letních teplotách

    OdpovědětVymazat
  3. Cukety a lilky já můžu, takže díky za tip! :-

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Původně se dělal z lilků, viz odkaz dole, cukíny jsou lehčí varianta 😉 Zdravím!

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Tady jsou teď cukínky velké jako prst s květem kolikrát větším než ony samy 😁 Bohužel  ty větší se rychleji sklízejí a víc vynáší. Jinak tady od rána prší, léto se odkládá na příští týden (i když dnes 22 stupňů )

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Já jim přišla na chuť až tady, i když myslím že dřív se v Česku ani nepěstovaly 🤔 Každopádně se dají upravit na x způsobů

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrotka nad dobroty.
    Cukety teď mají vláhy až moc, takže až na ně zasvítí sluníčko, rychle porostou. Už se těším, až si je podle tebe připravím. Páá

    OdpovědětVymazat
  8. [7]:
    Cuketky jsou zde už v plném proudu. Tenhle recept jsem zatím dělala jen z lilků, cukety jsou jemnější . Nechte si chutnat!

    OdpovědětVymazat
  9. Zajímavý recept, vyzkouším z cuket, už nám rostou.

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Ivi , když  máš vlastní cuketky tak si určitě pochutnáte!

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Růženko, cukety teď právě dozrávají, takže vyzkouším nového :)

    OdpovědětVymazat