neděle 7. června 2020

Toskánské chlebíčky s pomazánkou z kuřecích jatýrek (Crostini toscani con il paté di fegatini)

V Itálii nedělají chlebíčky tak, jak je známe my, s bramborovým salátem, šunkou, okurku apod.
Používají spíše pomazánky, které jednoduše namažou na kousky chleba, nebo dělají jednoduché zeleninové chlebíčky, např. "bruschetta" (čti "brusketa") s nakrájenými rajčaty, česnekem a bazalkou, jindy zas najemno nakrájené žampiony, ochucené česnekem, olejem a kapkou octa. 
V Toskánsku je zvykem předkládat i kousky chleba jen s toskánským salámem, nebo syrovou šunkou. 
Tyto chlebíčky se zde nazývají "crostini" (čti "krostýny"), jsou malé, někdy mírně opečené a podávají se jako předkrm nebo k aperitivu.
Jednou z nejpopulárnějších a nejstarších je pomazánka z kuřecích jatýrek, kterou si snadno připravíte doma. Svou chutí připomíná paštiku. 
********************************************************************************************************
INGREDIENCE:
300 g kuřecích jatýrek
100 g mletého hovězího masa
1 cibulka, trošku celeru, petželka
2 - 3 lžíce rajského neochuceného protlaku
2 lžíce kaparů
malá lžička sardelové pasty
asi 1 dl suchého (nesladkého) červeného vína
starší veka, nebo rohlíky
trochu vývaru (i z kostky)
olej, sůl a pepř
********************************************************************************************************
Na oleji jen mírně osmažíme cibulku a celer, nakonec přidáme i sekanou petržel a hned vložíme mleté maso. Osmahneme a přidáme očištěná, na kousky nakrájená kuřecí jatýrka, dobře zamícháme, přilijeme víno a necháme povařit. Přidáme rajský protlak, sardelovou pastu a nadrobno krájené kapary. Pokud použijete naložené v soli, je potřeba je nejdříve dobře propláchnout. Kapary by se neměly zaměňovat, dodávají pomazánce typickou chuť. Jestli je nemáte, myslím, že nejvíc se jim chuťově podobají kyselé okurky, ale stačí jen jedna malá. Podle potřeby podlijeme vývarem, ne moc slaným, protože sůl dodá sardelová pasta i kapary. Dusíme, až je maso měkké, stačí půl hodiny.
Když směs zchladne, rozmixujeme ponorným mixerem, buď do hladka, nebo necháme drobné kousky. Přidáme trochu pepře a kdyby byla přece jen málo slaná, i špetku soli. 
Starší veku nakrájíme na plátky a nasucho opečeme v toustovači nebo v troubě. 
Pak potřeme  jen JEDNU STRANU štětcem namočeným ve zbylém vývaru a namažeme na ní pomazánku. Tak zůstane vrchní strana měkká a dolní křupavá. A máme pravý "crostino toscano"!
BUON APPETITO!





Žádné komentáře:

Okomentovat