neděle 7. června 2020

Lentilkový dort

Dokud byli moji kluci malí, k narozeninám si vždycky přáli LENTILKOVÝ DORT. Dnes už to jsou dospěláci, ale tímto dortem se jim pokaždé zavděčím.
*************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
4 vejce
100 g moučkového cukru
100 g strouhaných mandlí
150 g másla nebo tuku
70 g mouky
1 prášek do pečiva
100 g čokolády
špetka soli
meruňková marmeláda
Poleva:
100 g hořké čokolády
trochu ztuženého tuku
šlehačka a lentilky na ozdobu
*******************************************************************************************************
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme rozluštěné, vychladlé máslo nebo tuk, strouhané mandle, rozehřátou prochladlou čokoládu a po částech prosátou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli.
Dobře promícháme a nakonec opatrně vmícháme ušlehaný sníh. Dáme péct do vymazané a moukou vysypané formy ( 24 cm) asi na 30 - 35 minut při 170°.
Upečený korpus necháme vychladnout, rozřízneme napůl a naplníme meruňkovou marmeládou.
Polevu uděláme z čokolády a kousku rostlinného tuku rozehřáté ve vodní lázni, přidáme 2 lžíce tekuté šlehačky a vymícháme do hladka. Nalijeme jí doprostřed dortu a špachtlí rozetřeme po povrchu i do stran. Po částečném zchladnutí ozdobíme lentilkami, můžeme vytvořit i nějaký vzor, nebo číslici z lentilek. 
Jednotlivé řezy pak můžeme zdobit šlehačkou. BUON APPETITO!





Žádné komentáře:

Okomentovat