neděle 28. června 2020

Cukíny s rajčaty (Zucchine al pomodoro)

Je sezóna cukínek, tak přináším tento jednoduchý a rychlý recept. Úvodem bych jen chtěla podotknout, že v Itálii se cukíny sklízejí dokud jsou mladé, t.j. ve velikosti přibližně 15 - 20 cm (existuje vícero druhů, od cukínek světle zelených ve velikosti prstu až po tmavě zelené, dosahující velikosti zhruba salátové okurky) a dokud nemají moc semen.
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
500 g cukínek
1 čerstvá cibulka
2 stroužky česneku
200 g cherry rajčátek nebo zralá, větší rajčata
olivový olej
3 lžíce strouhanky
3 lžíce strouhaného parmezánu, nebo tvrdého sýra, který se moc netáhne v teplé úpravě 
bazalka
sůl a pepř
*********************************************************************************************************************
Cukíny omyjeme a nakrájíme na malé kostky. Na oleji krátce osmahneme cibulku, vložíme cukínky a na kousky nakrájená rajčata (cherry rajčátka stačí rozkrojit napůl). Přidáme sůl a pepř, přikryjeme poklicí a dusíme.
Pokud zelenina pustí málo vody, občas trochu přilijeme. Za občasného míchání dusíme asi 15 - 20 minut.
Pak přidáme rozetřený česnek a ke konci vaření zasypeme strouhankou smíchanou se strouhaným sýrem.
Ještě krátce povaříme, až se pokrm zahustí. Nakonec přidáme na kousky natrhanou bazalku, neměla by se krájet ani sekat, jen trhat rukama, aby neztratila své aroma.
Na talíři ještě zakápneme olivovým olejem a podáváme buď jako přílohu, nebo s čerstvým chlebem jako lehkou večeři. BUON APPETITO!

Žádné komentáře:

Okomentovat