středa 10. června 2020

Jogurtová bábovka

Jogurtová bábovka je už klasika. Já jsem jí objevila v Itálii, to už je hezkých pár let zpátky a dělám jí dodnes. 
Dnes uvádím základní recept - dá se použít jen tak, nebo mramorová, jako je na obrázku, nebo použít ovocný jogurt a eventuálně přidat kousky příslušného ovoce,nebo jí dělám s čokoládovými pecičkami. s rozinkami. kokosem apod. Prostě takový žolík!
********************************************************************************************************************
INGREDIENCE (vše se odměřuje v kelímcích od jogurtu)
1 kelímek jogurtu
3 vejce
2 kelímky cukru (pokud je jogurt slazený, stačí jeden a půl kelímku cukru)
2 kelímky rostlinného oleje (ne olivového, je příliš aromatický)
3 kelímky mouky
1 prášek do pečiva s vanilkou
trochu strouhané citronové kůry
3 lžíce kakaa na mramorovou bábovku , nebo kousky ovoce, rozinky, čokoládové pecičky apod.
*********************************************************************************************************************
 Jogurt vyndáme do misky a kelímek dobře umyjeme a osušíme. Pro větší praktičnost si hned odměřím mouku a dám jí do jiné nádoby spolu s práškem do pečiva.Pak si odměřím cukr, který přidám k vejcím a nakonec dám do kelímku olej a tak jej nemusím znovu vymývat a rovnou vyhodím (v originálním receptu jsou dva kelímky oleje, já dávám o něco méně, asi jeden a půl a zdá se mi že stačí). 
Vejce rozšleháme s cukrem do pěny, až směs zbělí a nabude na objemu. Přidáme jogurt (lépe když je pokojové teploty, jinak může těsto klesnout) , dobře promícháme, pak přiléváme tenkým pramínkem olej a opět mícháme nebo šleháme. Nakonec vmícháme po částech prosátou mouku a jen obracíme vařečkou odspoda nahoru. 
Jestli chcete dělat mramorovou bábovku, nalijte polovinu těsta do vymazané a vysypané formy na bábovku , do zbytku těsta přidejte prosáté kakao a vlijte na bílé těsto kolem dokola. 
Peče se asi 35 - 40 minut, při 170°- 180°. Většinou zapeču prvních 10 minut při nižší teplotě (140°), pak zvýším. 
Bábovka pomalu nabývá a po upečení neklesne. Peču bez horkovzduchu, jako všechny moučníky s kypřidlem.
Upečenou necháme prochladnout ve formě, vyklopíme a cukrujeme moučkovým cukrem. BUON APPETITO!





Žádné komentáře:

Okomentovat