úterý 2. června 2020

Ryba po livornsku (Pesce alla livornese)


Ryba je v italské kuchyni hodně zastoupená. V kraji, kde bydlím-Toskánsko_ je jednou z nejoblíbenějších úprav  "po livornsku"-název přebírá z města Livorno, což je (jak jinak) přímořské město s přístavem. Správně se recept jmenuje Palombo alla livornese,palombo je druh malého žraločka, velmi chutné , měkké rybí maso. Ale dá se s úspěchem použít treska nebo i rybí filè. Budete potřebovat:
**********************************************************************************************************************************
Pro 4 osoby:
600 gr ryby
2 stroužky česneku
hrst sekané petržele
400 gr nasekaných rajčat, buď z konzervy nebo čerstvých, oloupaných a zbavených semínek
nebo rajský, neochucený protlak
peperoncino, sůl
olej na pánev
olivy a kapary(podle chuti)
**********************************************************************************************************************************
Na oleji lehce osmahneme (nesmí zhnědnout) propasírovaný nebo utřený česnek s petrželkou. přidáme rajčata nebo protlak, peperoncino a sůl, povaříme, až omáčka trochu zhoustne. Vložíme rybu a vaříme zhruba 10 minut - během vaření obrátíme. Podle chuti přidáme olivy nebo kapary nebo obojí. Podáváme s čerstvým chlebem, před podáváním můžeme ještě posypat petrželkou.


Žádné komentáře:

Okomentovat