čtvrtek 11. června 2020

Králík po myslivecku (Coniglio alle cacciatora)

Dnešní recept je typicky italský, voňavý po bylinkách, lehký a rychle hotový. Křehké králičí maso je ochucené černými olivami a s pečenými bramborami vás určitě nezklame!
*************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
1 králík nasekaný na kousky (asi 10-12 ks)
3 stroužky česneku
4 - 5 bobkových listů
šalvěj, rozmarýn
trochu peperončína nebo pepře
2 sklenky bílého suchého vína
2-3 lžíce bílého, vinného octa
olej a lžíce másla
hrst černých oliv 
***************************************************************************************************************
Králíka nasekáme na kousky. omyjeme, dáme do hlubší misky a zalijeme vínem. Necháme uležet pár hodin, klidně i přes noc v lednici. Do širšího kastrolu vlijeme olej a necháme mírně orestovat šalvěj, rozmarýn, česnek a bobkové listy. Stačí minuta, pozor na připálení! Králíka vyjmeme z mísy, osušíme papírovou utěrkou a vložíme do rozpáleného oleje. Přidávám i lžíci másla, pro chuť a barvu (Italové to myslím nedělají :-)). 
Maso orestujeme a když je nazlátlé, vyjmeme bylinky a česnek a zalijeme vínem, ve kterém byl králík naložený,
Osolíme a opepříme nebo přidáme peperončíno, může se přidat i trochu bujonové kostky. Když se víno odpaří - asi po 5 minutách - přikryjeme poklicí a dusíme zhruba 3/4 hodiny. Občas kontrolujeme a eventuálně mírně podlijeme vývarem nebo horkou vodou. Pak odklopíme, zvýšíme plamen na maximum a přilijeme ocet. Šťáva zhoustne a maso zezlátne, utvoří se kůrčička na něm i na dně kastrolu, kterou zalijeme trochou bílého vína, zmírníme plamen a dobře rozmícháme. Pokud použijete kvalitní bílý ocet, vznikne velmi dobrá šťáva, ve které není ocet vůbec cítit. Na závěr přidejte hrst černých oliv (jestli vám nechutnají, tak tuto pasáž klidně vynechejte)  a prohřejte. Jako příloha se hodí smažené nebo pečené brambory. BUON APPETITO! 



Žádné komentáře:

Okomentovat