pátek 12. června 2020

Macedonia (Kompot z čerstvého ovoce)

V Itálii kompotům jak je známe od nás, příliš neholdují. Jedí především čerstvé ovoce, kterým uzavírají téměř vždy oběd nebo večeři. V létě se využívá ovoce, které je dobře vyzrálí, k přípravě "macedonie" (macedonia - čti mačedonia), což je vlastně čerstvý kompot s citronovou šťávou a cukrem, díky tomu se vytvoří i výborná ovocná šťáva. Pokud přidáte kopeček zmrzliny, máte skvělý, osvěžující dezert. Ani šlehačka není marná ;-)
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
Půl kg zralého ovoce všeho druhu - broskve, meruňky, švestky, blumy, hrušky, lesní ovoce a pokud máte, tak i banán, který zmírní kyselost, ale nemusí být.
Ovoce oloupejte, nakrájejte na kousky a přidejte šťávu z půlky citronu a zhruba 2 lžíce cukru. Nechte asi půl hodiny uležet v lednici, pak rozdělte do jednoporcových misek a před podáváním přidejte zmrzlinu, nejlépe vanilkovou, smetanovou nebo ovocnou. BUON APPETITO!


Žádné komentáře:

Okomentovat