středa 10. června 2020

"Mrtvá pečeně " (Arrosto morto)

Tento recept s poněkud zneklidňujícím názvem, je podobný naší svíčkové pečeni. Název "arrosto morto" aneb v přesném překladu " mrtvá pečeně" vznikl z toho, že maso se dost dlouho dusí (nejméně 2 hodiny), prostě až je úplně "mrtvé". To je toskánský, lidový název, oficiální název je "stracotto" (čti strakoto) a význam je tentýž . stracotto je něco co se vařilo příliš dlouho. Ale právě dlouhým vařením získá maso svou typickou, skvělou chuť.
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
1 kg hovězího masa (to které používáte na svíčkovou)
1 velká cibule nebo 2 střední cibule
2 mrkve
2 stvoly řapíkatého celeru (nebo plátek normálního celeru)
2 bobkové listy
Půl lahve dobrého, červeného vína (NE, NENÍ TO ŠKODA!) 😉
plechovku konzervovaných rajčat (zhruba 500 g), nebo neochuceného rajského protlaku
vývar
sůl, pepř
olivový olej
*******************************************************************************************************************
Zeleninu nakrájíme na kousky a lehce orestujeme na oleji. Vložíme opepřené maso, které můžete svázat motouzem, aby si lépe udrželo tvar, bobkové listy a opečeme do zlatova po všech stranách. Pak vlijeme víno, zvýšíme plamen a vaříme, až se víno odpaří - to se stane v momentě, kdy už necítíte vůni alkoholu.
Potom přidáme na kousky krájená rajčata a asi sklenku horkého vývaru (může být i z masoxu). Maso by mělo být potopené asi do poloviny. Pomalu dusíme pod pokličkou a občas obrátíme. Pokud se tekutina odpaří, přidáme opět trochu vývaru, podle chuti i dosolíme. Když je maso úplně měkké (počítejte zhruba dvě hodiny vaření), vypneme sporák a necháme je v hrnci chvíli odpočinout. Pak vyndáme a zabalíme do alobalu, dáme na nahřátý talíř odpočinout alespoň 20 minut, rozbalíme a nakrájíme na silnější plátky, z omáčky vyjmeme bobkové listy, omáčku můžete rozmixovat pokud jí chcete krémovější, ale nemusíte. Vložíme do ní plátky masa a prohřejeme. 
Příprava je trochu zdlouhavá, ale v podstatě se maso vaří samo, stačí občas zkontrolovat a eventuálně dolít trochu tekutiny.
Nevynechávejte odpočinek masa v alobalu, slouží k tomu, aby se vlákna "usadila" a lépe se krájelo.  
Jako příloha je podle mě ideální bramborová kaše,ale hodí se i opečené brambory a proč ne, i české knedlíky!
BUON APPETITO!


Žádné komentáře:

Okomentovat