středa 26. června 2024

VIVA VITTORIA

Po delší odmlce přicházím s trochu jiným tématem než obvykle. Jedna se pořád o ruční práce, ale se širším záměrem.

Od roku 2015 se v Itálii rozjela akce háčkovaných čtverců 50x50 cm, které se pak spojí po čtyřech do koberců 2x2 metry a těmi se pokryje náměstí v tom či onom městě . První bylo náměstí Vittoria ( vítězství ) v Bresci , odkud se rozšířilo témeř po celé Itálii . Pauza byla jen v době Covidu .

                                            Florencie 



                                           Řím    

Koberce se prodávají po 20 euro a výtěžek jde na podporu žen , které se ocitnou v nouzi a v nebezpečí kvůli násilnickým partnerům , nebo donucení kriminálními organizacemi k prostituci a jsou umístěné v bezpečných komunitách, kolikrát spolu s malými dětmi . 

Na výrobě každého koberce se podílí celkem 7 žen. Čtyři , které uháčkují nebo upletou čtverce, jedna, která je vybere a dvě,  které je sešijí dohromady . Těchto skupin je několik, protože práce je opravdu hodně. 

Dobrovolnice Červeného kříže 



Skupiny důchodkyň pracují na plný úvazek !

 

V podstatě se  jedná o velikou účast , zapojí se různé organizace, domovy důchodců , dokonce se nám podařilo získat i děti z některých škol. Kdo neumí háčkovat ani plést, ale má zájem , má k dispozici dobrovolné učitelky .

Vlna se dodává zdarma díky všem, kdo má doma zbytky , nebo i z obchodů , které dávají slevu na zakoupení materiálu 


Podařilo se i sehnat velkou místnost na uskladnění hotových čtverců díky ochotným řádovým sestrám . Obecní úřad našeho okresního města ( Pistoia) dal k dispozici hlavní náměstí ( Piazza del Duomo)  jedno z největších na okrese.


Na pokrytí celé plochy by bylo potřeba přes 14 tisíc čtverců , že kterých vznikne přibližně 3.500 koberců . Nevím, jestli se jich podaří opravdu tolik, ale i polovina náměstí už bude úspěch . Nějaké koberce poslaly i z Modeny, kde se akce konala vloni. 
Časem se akce rozvinula do velkých rozměrů a vznikla i v dobrém smyslu “soutěž “ o nejhezčí čtverec. Jak můžete posoudit z fotografií, jsou mezi ženami opravdové šikulky.













K pokládání koberců dojde 16.3.2025, času se zdá být dost, ale datum dodání je v únoru , mezitím dovolené , Vánoce … 

Ale nadšení pro dobrou věc je velké a když se chce, tak se dílo podaří . Budu informovat 😊

P.S. Zajímalo by mě , jestli se podobné akce konají i v Česku . Vím o chobotničkách pro nedonošená miminka, jinak neznám . 

2 komentáře:

  1. Růženko, to je naprosto parádní a smysluplný počin. V Čechách jsem o téhle akci neslyšela, ale kdyby ano, ráda se zapojím.
    Zdravím do itálie! Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Růženko, po dlouhé době vítej! :)
    To je tak krásný počin, ty čtverce mi trochu připomínají povlaky na polštářky, které vyráběla moje babi...

    OdpovědětVymazat