středa 26. června 2024

VIVA VITTORIA

Po delší odmlce přicházím s trochu jiným tématem než obvykle. Jedna se pořád o ruční práce, ale se širším záměrem.

Od roku 2015 se v Itálii rozjela akce háčkovaných čtverců 50x50 cm, které se pak spojí po čtyřech do koberců 2x2 metry a těmi se pokryje náměstí v tom či onom městě . První bylo náměstí Vittoria ( vítězství ) v Bresci , odkud se rozšířilo témeř po celé Itálii . Pauza byla jen v době Covidu .

                                            Florencie 



                                           Řím    

Koberce se prodávají po 20 euro a výtěžek jde na podporu žen , které se ocitnou v nouzi a v nebezpečí kvůli násilnickým partnerům , nebo donucení kriminálními organizacemi k prostituci a jsou umístěné v bezpečných komunitách, kolikrát spolu s malými dětmi . 

Na výrobě každého koberce se podílí celkem 7 žen. Čtyři , které uháčkují nebo upletou čtverce, jedna, která je vybere a dvě,  které je sešijí dohromady . Těchto skupin je několik, protože práce je opravdu hodně. 

Dobrovolnice Červeného kříže 



Skupiny důchodkyň pracují na plný úvazek !

 

V podstatě se  jedná o velikou účast , zapojí se různé organizace, domovy důchodců , dokonce se nám podařilo získat i děti z některých škol. Kdo neumí háčkovat ani plést, ale má zájem , má k dispozici dobrovolné učitelky .

Vlna se dodává zdarma díky všem, kdo má doma zbytky , nebo i z obchodů , které dávají slevu na zakoupení materiálu 


Podařilo se i sehnat velkou místnost na uskladnění hotových čtverců díky ochotným řádovým sestrám . Obecní úřad našeho okresního města ( Pistoia) dal k dispozici hlavní náměstí ( Piazza del Duomo)  jedno z největších na okrese.


Na pokrytí celé plochy by bylo potřeba přes 14 tisíc čtverců , že kterých vznikne přibližně 3.500 koberců . Nevím, jestli se jich podaří opravdu tolik, ale i polovina náměstí už bude úspěch . Nějaké koberce poslaly i z Modeny, kde se akce konala vloni. 
Časem se akce rozvinula do velkých rozměrů a vznikla i v dobrém smyslu “soutěž “ o nejhezčí čtverec. Jak můžete posoudit z fotografií, jsou mezi ženami opravdové šikulky.













K pokládání koberců dojde 16.3.2025, času se zdá být dost, ale datum dodání je v únoru , mezitím dovolené , Vánoce … 

Ale nadšení pro dobrou věc je velké a když se chce, tak se dílo podaří . Budu informovat 😊

P.S. Zajímalo by mě , jestli se podobné akce konají i v Česku . Vím o chobotničkách pro nedonošená miminka, jinak neznám . 

10 komentářů:

  1. Růženko, to je naprosto parádní a smysluplný počin. V Čechách jsem o téhle akci neslyšela, ale kdyby ano, ráda se zapojím.
    Zdravím do itálie! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, kdybys nebyla tak daleko, hned bych tě angažovala ! Pořád se shání další dobrovolnice, těch čtverců je potřeba opravdu hodně 😊

      Vymazat
  2. Růženko, po dlouhé době vítej! :)
    To je tak krásný počin, ty čtverce mi trochu připomínají povlaky na polštářky, které vyráběla moje babi...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, máš naprostou pravdu, dřív se takové čtverce háčkovaly že zbytků vlny, babičky zužitkovaly všechno . Taky proto se jim teď říká Granny ( od slova babička ). Zdravím !

      Vymazat
  3. Růženko, ano podobná akce je i u nás. Já jsem knedla na ruční práce, ale manželova maminka (85 let) plete už roky také tyto čtverce a sešívá je do deky. Nejsou tedy tak pěkně vzorované, jen různobarevné, podle toho kde sežene jakou vlnu. Deky pak posílá organizaci, která pořádá pomoc Africe.
    Zdravím do Itálie. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší ! Takové organizace jsou poctivé, určitě lepší bez posílat peníze kdoví komu.

      Vymazat
  4. Jo, jo, háčkované čtverce jsou nyní moderní. Já jsem zase viděla ze čtverců udělaný koberec, který sloužil v jedné uličce jako stínítko před sluncem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem viděla a momentálně by se i hodily ! Jinak je i tady čtvercová mánie , dělají se svetry, vesty, kabelky… A je zábavné je dělat, dávat barvy aby ladily, je to i skvělá relaxace 😊

      Vymazat
  5. Tetkapernikarka
    Úžasné 👍🩷
    Pozdravuji do Itálie 😊🌞 Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Alenko, také moc zdravím že slunné Itálie 🥵😁

      Vymazat