Na italském nedělním nebo svátečním stole se často objeví "tagliatelle alla bolognese", boloňské tagliatelle, nebo chcete - li po česku, nudle s boloňským ragú. Dříve se patřilo dělat tyto těstoviny doma, ale dnes se dostanou koupit nejen suché, ale i čerstvé, opravdu jako "od maminky". Ale i ty průmyslové jsou výborné, jen musíte koupit osvědčenou značku a hlavně pravé italské. Ragú si můžete připravit den předem, odleželé je lepší.
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
350 g širokých nudlí (tagliatelle) jsou dlouhé jako špagety , ale širší a placaté
400 g mletého masa (v Itálii používají jen hovězí)
70 g pancetty (nebo slanina, nejvíc se jí podobá anglická)
1 cibule
2 stroužky česneku
400 g (plechovka) loupaných rajčat (pelati)
asi šálek drobně krájené mrkve a celeru
sklenka červeného vína
trochu vývaru
olej, sůl a pepř
strouhaný Parmigiano reggiano na posypání
*********************************************************************************************************************
Slaninu nakrájíme na drobné kousky a dáme na pánev s malým množstvím oleje. Když pustí tuk, vložíme nadrobno krájenou zeleninu, osmahneme, potom vložíme maso a za stálého míchání necháme zatáhnout. Když maso lehce zezlátne, zvýšíme plamen a přilijeme červené víno. Mícháme, až se vypaří alkohol - to poznáme podle toho, že přestane být cítit vinný odér. Pak přidáme na kousky nakrájená rajčata, trochu soli, pepř, utřený česnek a necháme velmi zvolna vařit. Pokud se tekutina příliš odpaří, přilijeme opatrně vývar, ale jen po troškách, ragú musí zůstat hodně husté, aby těstoviny obalilo a ne aby po nich stékalo.
V tom je právě - podle italských hospodyněk - tajemství správného ragú, dlouhé a pomalé vaření. Někde, například v Neapoli, se vaří i několik hodin.
My to nebudeme tolik přehánět a zhruba po hodině a něco máme ragú hotové.
Těstoviny : abychom byli úplně ortodoxní, musíme vzít tagliatelle, ale můžeme klidně použít i jiný typ těstovin.
Uvaříme je v dostatečném množství osolené vody, scedíme a vhodíme do širšího kastrolu nebo pánve s horkým ragú. Dobře promícháme a servírujeme. Na talíři bohatě posypeme strouhaným sýrem Parmigiano reggiano. BUON APPETITO!
Žádné komentáře:
Okomentovat