neděle 12. července 2020

Panzanella

Panzanella - aneb jak zužitkovat starý chléb. Název pochází od slova "pane" - chleba. Je to velmi starý, toskánský recept. Mám dvě varianty - klasickou a vylepšenou. 
Základ je téměř stejný pro obě - starší chléb, cibule, řapíkatý celer, rajčata a bazalka, sůl, pepř.
************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
4 větší plátky staršího chleba
trochu vody s octem
2 rajčata
1 stvol řapíkatého celeru
1 čerstvá cibule
čerstvá, sekaná bazalka - alespoň jedna lžíce
pepř, sůl, olivový olej
***************************************************************************************************************************
 Plátky chleba zbavíme kůrek a namočíme do vody s trochou octa. Vody nemá být příliš, jen co slouží k nasáknutí chleba. Pak jej vymačkáme a rozdrobíme do mísy. Přidáme na kousky nakrájená rajčata, kousky celeru, na hodně tenké plátky nakrájenou cibuli, sůl, pepř a 2 - 3 lžíce olivového oleje. Podle chuti můžete přidat ještě trochu octa a někdo dává i plátky salátové okurky. Posypeme bazalkou a dobře vychladíme. 

Druhá verze: plátky chleba bez kůrek opečeme v toustovači nebo pod grilem na sucho. Nakrájíme nebo nalámeme na menší kousky do mísy, pokapeme mírně vodou s octem - chleba se nesmí namočit, má jen navlhnout, aby zůstal trochu křupavý.Pak přidáme další ingredience , jak je uvedeno nahoře a můžeme přidat i konzervu dobře okapaného tuňáka.
BUON APPETITO!


2 komentáře: