úterý 7. července 2020

Carpaccio

Pokud vám chutná syrové maso, například tatarský biftek, můžete si udělat malou změnu. Možná jste název carpaccio (čti "karpáčo") už někdy četli nebo slyšeli, hlavně když se jedná o italskou kuchyni. K jeho přípravě budete především potřebovat kvalitní hovězí maso, nakrájené na velmi tenké plátky (takže i ochotného řezníka, pokud nemáte doma vlastní kráječ na šunku, salámy apod.)

*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
250 g kvalitního hovězího masa - nemusí být zrovna svíčková, hlavně aby bylo libové, kompaktní a bez vláken , krájené na velmi tenké , téměř průsvitné plátky. V tom spočívá úspěch celého receptu.
trochu citronové šťávy - stačí pár kapek
kvalitní, extra panenský olivový olej
pravý parmezán (Parmigiano reggiano nebo Grana padano )
sůl a pepř
********************************************************************************************************************
Na větší mělký talíř nebo mísu, rozprostřete plátky masa tak, aby se příliš nepřekrývaly - nebo ještě lépe. připravte pro každého vlastní porci na talíř. Pokapete, ale jen mírně, citronem. Kdybyste přehnali, maso se tzv."uvaří" jak říkají v Itálii. Lehce opepříte a osolíte a posypete strouhaným sýrem (na hrubším struhadle). Zde naopak nešetřte. Pak tenkým pramínkem přilijete olej, křížem krážem.
Přikryjte potravinovou folií a dejte odpočinout do lednice 20 - 30 minut, aby se vše rozleželo. Podávejte s čerstvým, nejlépe tmavým chlebem a salátem. 
Pozn.: můžete použít i rukolu nakrájenou na kousky. Buď spolu se sýrem, nebo samotnou. Někdo dává i žampiony nakrájené na tenké plátky. Pak ochutíte shora uvedeným způsobem. BUON APPETITO!




2 komentáře:

  1. K syrovému masu nemám moc důvěru, vím, že citron to trochu "uvaří", ale stejně, mám to samé se syrovými vejci, ale to už je můj problém, že jo :D.

    OdpovědětVymazat
  2. Chce to důvěryhodného řezníka, i když i v marketu je maso kontrolované, možná ještě víc. Aspoň zatím se nám nic nestalo 😁 To samé s vejci, syrovým taky moc nefandím, ale třeba tiramisu bez nich není to pravé. Takže i důvěryhodnou slepici 😉

    OdpovědětVymazat