Pokud vám chutná syrové maso, například tatarský biftek, můžete si udělat malou změnu. Možná jste název carpaccio (čti "karpáčo") už někdy četli nebo slyšeli, hlavně když se jedná o italskou kuchyni. K jeho přípravě budete především potřebovat kvalitní hovězí maso, nakrájené na velmi tenké plátky (takže i ochotného řezníka, pokud nemáte doma vlastní kráječ na šunku, salámy apod.)
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
250 g kvalitního hovězího masa - nemusí být zrovna svíčková, hlavně aby bylo libové, kompaktní a bez vláken , krájené na velmi tenké , téměř průsvitné plátky. V tom spočívá úspěch celého receptu.
trochu citronové šťávy - stačí pár kapek
kvalitní, extra panenský olivový olej
pravý parmezán (Parmigiano reggiano nebo Grana padano )
sůl a pepř
********************************************************************************************************************
Na větší mělký talíř nebo mísu, rozprostřete plátky masa tak, aby se příliš nepřekrývaly - nebo ještě lépe. připravte pro každého vlastní porci na talíř. Pokapete, ale jen mírně, citronem. Kdybyste přehnali, maso se tzv."uvaří" jak říkají v Itálii. Lehce opepříte a osolíte a posypete strouhaným sýrem (na hrubším struhadle). Zde naopak nešetřte. Pak tenkým pramínkem přilijete olej, křížem krážem.
Přikryjte potravinovou folií a dejte odpočinout do lednice 20 - 30 minut, aby se vše rozleželo. Podávejte s čerstvým, nejlépe tmavým chlebem a salátem.
Pozn.: můžete použít i rukolu nakrájenou na kousky. Buď spolu se sýrem, nebo samotnou. Někdo dává i žampiony nakrájené na tenké plátky. Pak ochutíte shora uvedeným způsobem. BUON APPETITO!
K syrovému masu nemám moc důvěru, vím, že citron to trochu "uvaří", ale stejně, mám to samé se syrovými vejci, ale to už je můj problém, že jo :D.
OdpovědětVymazatChce to důvěryhodného řezníka, i když i v marketu je maso kontrolované, možná ještě víc. Aspoň zatím se nám nic nestalo 😁 To samé s vejci, syrovým taky moc nefandím, ale třeba tiramisu bez nich není to pravé. Takže i důvěryhodnou slepici 😉
OdpovědětVymazat