Dnešní recept se vám možná bude zdát zvláštní, nejedná se totiž o sladké jídlo, ale klasické rizoto. Tady už jahodová sezóna skončila, ale protože vše uzrává asi o měsíc dřív než u vás, třeba ještě nějakou jahůdku najdete a získáte tak chutný a osvěžující pokrm.
I tohle rizoto bylo připravené zhruba před dvěma týdny mojí kamarádkou Ivankou k jedné významné oslavě, diamantové svatbě - 60.let manželství! Ne jejího, na to si bude muset ještě hezkých pár let počkat.
Poslala mi fotografii i s receptem a protože jsem na tento pokrm slyšela dost chvály, chci se o něj s vámi podělit. Vlastně chceme, protože já jen opisuji :-)
**********************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
350 g rýže (NE předvařenou, použijte speciální rýži pro rizota, ať na tohle nebo jiné - vyplatí se to!)
250 g jahod
2 dl italského vína Prosecco (italské suché perlivé víno)
1 šalotka
1 litr zeleninového vývaru
2-3 lžíce másla
4 lžíce olivového oleje
sůl
pár snítek tymiánu
***************************************************************************************************************************
Nejdřív ze všeho si připravte zeleninový vývar. Operte jahody a nakrájejte je na kousky, několik jich nechte vcelku na konečnou ozdobu.
Oloupejte a nakrájejte nadrobno šalotku a nechte zesklovatět na oleji. Vložte propláchnutou rýži a na zvýšeném plameni pár minut orestujte za stálého míchání. Přilijte Prosecco, prý je v Česku k dostání, jinak můžete použít i jiné suché bílé víno. Já bych se přimluvila za pravé Prosecco, protože vychlazené se obzvlášť v létě velmi dobře pije! A přece nebudete zapíjet rizoto vodou nebo pivem...Všeobecně platí zásada, že víno, které použijete při přípravě pokrmu, se k němu má i podávat.
Když se víno odpaří, t.j. už není cítit alkohol, začněte přidávat horký vývar, po naběračkách, teprve když se jedna várka vsákne, přidejte druhou. Jinak získáte pouze vařenou rýži a to nechceme. Jediná oběť která se po vás žádá, že musíte u rizota stát a míchat, u správně zvolené rýže to bude trvat mezi 16 a 18 minutami.
Pár minut před dokončením přidejte kousky jahod, delikátně zamíchejte, ochutnejte a dosolte a pokud je třeba přilejte ještě trochu vývaru. Úplně na konec přidejte máslo a opět opatrně zamíchejte, nechte pár minut odpočinout. Místo másla můžete použít i smetanu na vaření.
Rizoto nesmí být v žádném případě suché, ale musí mít krémovitou konzistenci, tak jak je vidět na fotografii.
Servírujte ozdobené jahodami, které jste si nechali stranou a snítkami tymiánu. BUON APPETITO!
Děkuji za velmi zajímavý a nezvyklý recept.
OdpovědětVymazatV každém případě vypadá skvěle, ochutnala bych.
Růženko, přeji hezké dny, Helena
[1]: Je to trochu jiné rizoto než jsme zvyklí, ale takových jídel je dnes víc a viděla jsem recept i v češtině. Stojí za vyzkoušení
OdpovědětVymazatZjistila jsem, že pro mou rodinu, je to hodně nezvyklé rizoto. Nemají rádi typické řidší italské rizoto a ještě s jahůdkama? Neprošlo 😂.
OdpovědětVymazatJiná země, jiná chuť. 🙋
[3]: Je to nezvyklý recept, který vznikl už někdy v 80 letech když začala být v módě tzv.alternativní kuchyně a připravili ho pro svátek sv.Valentýna
OdpovědětVymazatNe že by to byla běžná večeře 😁
Italské krémové rizoto je lahůdka jen když se použije správná rýže, a dodrží přesný postup, jinak vznikne lepivá kaše 😉
Já správné italské rizoto miluju.
OdpovědětVymazatJednoduché, chutné, ale umí ho skutečně jen málokdo.
Buď to pohnojí nevhodnou rýží nebo totální absencí vína.
Nevzpírám se ochutnat, ale jahody už letos nestihnu.
[5]: Přesně tak, já ho miluju velice, stačí pár ingrediencí, ale jak jsi správně pochopila, čím jednodušší je, tím snadněji se dá zkazit!
OdpovědětVymazatRýže je úplně nejdůležitější a pak víno a míchat, míchat ..Jahodové není nejběžnější , ale věřím že bys ráda ochutnala