středa 8. července 2020

Rizoto s jahodami (Risotto alle fragole)

Dnešní recept se vám možná bude zdát zvláštní, nejedná se totiž o sladké jídlo, ale klasické rizoto. Tady už jahodová sezóna skončila, ale protože vše uzrává asi o měsíc dřív než u vás, třeba ještě nějakou jahůdku najdete a získáte tak chutný a osvěžující pokrm.
I tohle rizoto bylo připravené zhruba před dvěma týdny mojí kamarádkou Ivankou k jedné významné oslavě, diamantové svatbě - 60.let manželství! Ne jejího, na to si bude muset ještě hezkých pár let počkat.
Poslala mi fotografii i s receptem a protože jsem na tento pokrm slyšela dost chvály, chci se o něj s vámi podělit. Vlastně chceme, protože já jen opisuji :-)
**********************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
350 g rýže (NE předvařenou, použijte speciální rýži pro rizota, ať na tohle nebo jiné - vyplatí se to!)
250 g jahod
2 dl italského vína Prosecco (italské suché perlivé víno)
1 šalotka
1 litr zeleninového vývaru
2-3 lžíce másla
4 lžíce olivového oleje
sůl
pár snítek tymiánu
***************************************************************************************************************************
Nejdřív ze všeho si připravte zeleninový vývar. Operte jahody a nakrájejte je na kousky, několik jich nechte vcelku na konečnou ozdobu.
Oloupejte a nakrájejte nadrobno šalotku a nechte zesklovatět na oleji. Vložte propláchnutou rýži a na zvýšeném plameni pár minut orestujte za stálého míchání. Přilijte Prosecco, prý je v Česku k dostání, jinak můžete použít i jiné suché bílé víno. Já bych se přimluvila za pravé Prosecco, protože vychlazené se obzvlášť v létě velmi dobře pije! A přece nebudete zapíjet rizoto vodou nebo pivem...Všeobecně platí zásada, že víno, které použijete při přípravě pokrmu, se k němu má i podávat.
Když se víno odpaří, t.j. už není cítit alkohol, začněte přidávat horký vývar, po naběračkách, teprve když se jedna várka vsákne, přidejte druhou. Jinak získáte pouze vařenou rýži a to nechceme. Jediná oběť která se po vás žádá, že musíte u rizota stát a míchat, u správně zvolené rýže to bude trvat mezi 16 a 18 minutami.
Pár minut před dokončením přidejte kousky jahod, delikátně zamíchejte, ochutnejte a dosolte a pokud je třeba přilejte ještě trochu vývaru. Úplně na konec přidejte máslo a opět opatrně zamíchejte, nechte pár minut odpočinout. Místo másla můžete použít i smetanu na vaření.
Rizoto nesmí být v žádném případě suché, ale musí mít krémovitou konzistenci, tak jak je vidět na fotografii.
Servírujte ozdobené jahodami, které jste si nechali stranou a snítkami tymiánu. BUON APPETITO!










6 komentářů:

  1. Děkuji za velmi zajímavý a nezvyklý recept.
    V každém případě vypadá skvěle, ochutnala bych.
    Růženko, přeji hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Je to trochu jiné rizoto než jsme zvyklí, ale takových jídel je dnes víc a viděla jsem recept i v češtině. Stojí za vyzkoušení

    OdpovědětVymazat
  3. Zjistila jsem, že pro mou rodinu, je to hodně nezvyklé rizoto. Nemají rádi typické řidší italské rizoto a ještě s jahůdkama? Neprošlo 😂.
    Jiná země, jiná chuť. 🙋

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Je to nezvyklý recept, který vznikl už někdy v 80 letech když začala být v módě tzv.alternativní kuchyně a připravili ho pro svátek sv.Valentýna
    Ne že by to byla běžná večeře 😁
    Italské krémové rizoto je lahůdka jen když se použije správná rýže, a dodrží přesný postup, jinak vznikne lepivá kaše 😉

    OdpovědětVymazat
  5. Já správné italské rizoto miluju.
    Jednoduché, chutné, ale umí ho skutečně jen málokdo.
    Buď to pohnojí nevhodnou rýží nebo totální absencí vína.
    Nevzpírám se ochutnat, ale jahody už letos nestihnu.

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Přesně tak, já ho miluju velice, stačí pár ingrediencí, ale jak jsi správně pochopila, čím jednodušší je, tím snadněji se dá zkazit!
    Rýže je úplně nejdůležitější a pak víno a míchat, míchat ..Jahodové není nejběžnější , ale věřím že bys ráda ochutnala

    OdpovědětVymazat