čtvrtek 16. července 2020

Focaccia

Italská focaccia je podobná pizze ale je jednodušší, je to vlastně chlebová placka , kterou můžeme udělat jen tak pouze s přidáním olivového oleje a soli nebo s olivami, rajčaty, cibulí atd. Já ji nejraději připravuji z bramborového těsta, které vydrží i déle vláčné. Každý italský kraj ma svůj vlastní recept na focacciu (zvaná také "schiaccia, schiacciata")
Tato příprava je typická pro kraj Puglia.
**************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
Základní recept na těsto:
500 g hladké mouky
100 g vařených studených brambor
kostka droždí (zde 25 g)
olivový olej -asi 1 dl
1 lžíce soli + na posypání hrubou sůl
vlažná voda na zadělání těsta
cherry rajčátka, oregano
******************************************************************************************************************
Na vál prosejeme hladkou mouku se lžící soli a přidáme rozmačkané brambory. Uděláme důlek. Droždí rozpustíme v trošce vlažné vody a nalijeme do důlku v mouce. Necháme chvíli vykynout a pak zaděláme vlažnou vodou hladké těsto. Necháme kynout asi hodinu a půl na teplém místě.
Rozválíme na placku, vložíme na olejem vymazaný plech a prsty vyhloubíme malé důlky. Olivový olej smícháme s trochou vody a potřeme touto směsí testo. Povrch poklademe rozkrojenými rajčátky a posypeme oreganem nebo použijeme jinou náplň podle chuti (olivy, cibule nakrájená na proužky, kousky pancetty ) a posypeme trochou hrubé soli. Necháme kynout ještě asi hodinu, pak pečeme při 180' asi 20 minut až je povrch zlatavý. BUON APPETITO!





Žádné komentáře:

Okomentovat