čtvrtek 16. července 2020

Crumble koláč

Crumble (čti krambl) znamená doslova "rozpadat, rozdrobit se a je to typický anglický koláč , obdoba našeho drobenkového kolace. Příprava je jednoduchá, efekt zaručený a chuť výtečná. Většinou se připravuje s jablky,ale můžete použít i jiné ovoce, jako třešně, meruňky, broskve, hrušky - podle sezony a chutě.
***********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
1 kg jablek
250 g polohrubé nebo hrubé mouky
100 g cukru + 2 lžíce
100 g másla + 2 lžíce
skořice
1/2 citronu
citr.kůra, vanilka
******************************************************************************************************
Mouku prosejeme a rozdrobíme spolu s máslem nakrájeným na kousky. Teprve pak přidáme cukr. Tato fáze je důležitá, pokud dáme cukr hned směs zvlhne a špatně se drobí.
Přidáme cukr i vanilku a citronovou kůru a znovu rozdrobíme. Jablka oloupeme a nakrájíme na osminky které ještě přepůlíme. Na hlubší pánev dáme 2 lžíce másla, necháme rozpustit a vložíme jablka, posypeme 2 lžícemi cukru, skořici (podle chuti, já dávám asi půl lžičky) a šťávou z půlky citronu. Cukru můžeme dát i o lžíci, dvě více - řiďte se kyselostí jablek.
Dobře promícháme asi 1 minutu.
Obdélníkovou nebo čtvercovou formu vymažeme máslem, vložíme jablka a posypeme drobenkou tak,aby dobře vyplnila všechny mezery. Pečeme asi 30-35 minut při 180 stupních - jako vždy záleží na troubě. Jablka musi být měkká a povrch zlatavý.
Podáváme i teplý s kopečkem vanilkové zmrzliny (anglicky způsob) nebo vychladlý, krájený na čtverečky.
BUON APPETITO!

2 komentáře:

  1. Jen poznámku na okraj - hrubou ani polohrubou mouku Angličani neznají. Ale dá se zde koupit v českých a slovenských krámcích.
    Moje domorodá paní (tj Angličanka) to dělá z normální hladké mouky (plain flour).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady v Itálii je taky jen hladká a nemáme ani české krámky. Ale občas jede někdo domů autem a pár kilo doveze. Jinak se dá na crumble s úspěchem použít hladká mouka smíchané s krupičkou 😋

      Vymazat