pondělí 27. července 2020

Roastbeef

S přípravou roastbeefu jsem zápasila delší dobu. Kromě vhodně zvoleného masa je potřeba správně vychytat dobu pečení,aby byl uvnitř růžový tak jak ho vidíme na profesionálních fotografiích nebo v dobrých restauracích...Pak jsem konečně našla tu správnou míru - v kuchařce z 80.let "Vaříme zdravě,chutně a hospodárně"  a od té doby dělám roastbeef často a ráda.Hlavně i proto,že k jeho přípravě potřebujete jen pár minut...
*****************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
700 - 800 g kvalitního roštěnce
olej - asi půl sklenky
2 stroužky česneku
rozmarýn a šalvěj ( nemusí být - tohle je už italská verze :-)
****************************************************************************************************************************
Maso opepříme a opečeme ze všech stran ve vyšší vrstvě horkého oleje spolu s česnekem a bylinkami. Solíme až po opečení,jinak maso prská! Pak jej přikryjeme poklicí a dusíme asi 15 minut- mezi pečením obracíme pomocí dvou vidliček - do masa nesmíme píchat aby nevytekla šťáva. Celkově by příprava masa neměla zabrat víc než 25 minut. NEPODLÉVÁME!! Maso můžeme dusit i v troubě - jak je psáno i v kuchařce. Zkusila jsem obě verze a upřímně řečeno,neshledala jsem velký rozdíl..tak záleží jen na vašich zvycích. Pak maso necháme odpočinout asi 10 minut v hrnci a poté zabalíme do alobalu kde ho necháme aspoň půl hodiny - lépe se pak krájí.
Ostrým nožem nakrájíme na ne příliš silné plátky a vložíme zpět do šťávy kterou maso pustilo.Podáváme s osmaženými hranolky nebo bramborovou kaší. BUON APPETITO!


11 komentářů:

  1. Podrobný návod, já se do toho radši nepouštěla, ale s tímto návodem, kdo ví... Vypadá chutně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně to chce vybrat vhodné maso u důvěryhodného řezníka . Recept je zaručený, v kuchařských knihách z 80.let se neimprovizovalo 😉

      Vymazat
  2. Miluju ho. Už na učňáku jsme na něho chodily chodily s kamarádkou, když jsme braly "žold" 30,- Kč. Dnes je těch 30 Kč k smíchu. Daly jsme si roastbeef a malé pivo a ještě nám zbylo. Občas ho dělávám i doma. Chce to kvalitní hovězí a pak se to musí podařit. je potřeba si ochočit dobrého řezníka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, chce to výborné maso a vychytat dobu vaření. Kluci ho vždycky chtěli s hranolkama a dělala jsem k němu i tatarku 😋
      Dřív se za 30 Kč dalo pořídit opravdu dobré jídlo. Dnes možná to pivo (jak kde)

      Vymazat
  3. Upravit dobře hovězí je vyšší dívčí.
    Veliký podíl umu je sehnat a vybrat dobré hovězí, naštěstí já beru české chovy a maso je celkem rozumně vyzrálé.
    Expeduje se zhruba čtyři až pět dnů po porážce a pokud je to mladý býk, kdy palice je kolem 100 kg, je i příjemně prokvetlý, při dušení má optimum tuku.
    Dobrou chuť a štěstí při výběru, tam je alfa i omega úspěchu na talíři.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty nemáš určitě problém si pořídit výborné maso na roastbeef :-) Tady je někdy problém právě s tím vyzráním. Ale našla jsem rozumného (a vyzrálého :-)) řezníka!

      Vymazat
    2. Simonko, budu si muset k tobě na roastbeef přijet. Uděláš mi ho? Prosím bramborovou kaši.

      Vymazat
  4. Růženko, já dělám rychlovky. Dnes je tu 35°C ve stínu, Chci upéct koláč, asi ho dám do remosky a upeču v "sezení" na zahradě. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte taky Itálii? Nebo spíš Afriku.. Nám k těm 35 ještě fouká (mírně) horký a vlhký vítr. Remoska je dobrý nápad, dřív se hodně používala, prodávají se ještě ?

      Vymazat
  5. No obávám se že u m e by z toho byly normální dušené plátky..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 😂 Mě se to párkrát taky povedlo. Opakuji se když říkám, že to chce opravdu kvalitní maso. Jinak jsou opravdu lepší dušené plátky!

      Vymazat