pátek 10. července 2020

Fenykl s rajčaty (Finocchi al pomodoro)

Fenykl se prodává i v Česku, je podobný kedlubnám, ale má nasládlou, aromatickou chuť. Je výborný v syrovém stavu, nakrájený nebo nakrouhaný se hodí do salátů, v Itálii se jí i vařený, jen politý olovovým olejem a ochucený solí a pepřem. Vynikající je i krátce povařený a zapečený se šunkou a sýrem. Tentokrát jsem ho připravila dušený s rajčaty, která spolu s nasládlým fenyklem dodají pokrmu příjemnou sladkokyselost.
**************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
500 g fenyklu (po očištění zbyde asi 350 g)
malá cibule
3 čerstvá, zralá rajčata nebo 
 - sklenka rajčatového protlaku bez příchutě (ne kečup!)
hrst strouhaného parmazánu
menší hrst strouhanky
olej, sůl a pepř (nebo peperončíno)
*****************************************************************************************************************
Fenykl očistíme, první tuhou vrstvu odstraníme, rozdělíme na čtvrtky a vyndáme i tvrdý střed. Pak nakrájíme na osminky, potom ještě na proužky, propláchneme vodou, scedíme a vložíme do kastrolu, kde jsme nechali zesklovatět nakrájenou cibulku. Krátce podusíme a přidáme dobře vyzrálá rajčata (ideální by bylo je spařit horkou vodou, oloupat a částečně zbavit semínek), nebo rajčatový protlak. Ochutíme solí a pepřem a dusíme do měkka. Ke konci přidáme strouhanku smíchanou se sýrem, zamícháme a necháme asi minutu povařit. 
Zakápneme olivovým olejem a podáváme jako přílohu nebo samostatný pokrm s čerstvým chlebem.
Já jsem fenykl připravila jako přílohu k opečenému sýru (typu Hermelín) s parmskou šunkou. 
BUON APPETITO!


Žádné komentáře:

Okomentovat