pondělí 31. srpna 2020

Jablko - hruškový koláč bez vajec

Tento koláč je zajímavý tím, že je úplně  bez vajec. Já jsem upekla jablko-hruškový,ale můžete použít jen jablka nebo jen hrušky. Myslím, že v létě by byl výborný třeba s meruňkami, broskvemi atd.
***************************************************************************************
INGREDIENCE:
3 větší jablka nebo tvrdší hrušky (nebo od každého něco)
1 lžíce másla
250 gr polohrubé mouky
80 gr cukru
1 hotovy pudink - (pokud nechcete kupovaný, až budete dělat pudink doma, dejte si stranou asi skleničku)
1 prášek do pečiva
1/2 sklenky mléka - přibližně 
1/2 sklenky rostlinného oleje
trochu soli
trochu skořice, citr.kůra
mandlové lupínky
**************************************************************************
Jablka a hrušky oloupeme a nakrájíme na menší kostky. V kastrolku nebo na pánvi rozpustíme máslo a vložíme ovoce, můžeme posypat lžící cukru. Za častého míchání  dusíme asi 5 minut - mělo by mírně zkaramelizovat. Lze přidat i lžíci sladkého dezertního vína.Po odstavení z plotny vmícháme trochu skořice a citrónové kůry.
Mezitím co ovoce chladne, rozšleháme pudink s cukrem elektrickým šlehačem (metlou). Mouku smícháme s práškem a solí a po částech vmícháme do směsi, postupně přiléváme i olej a mléko. Mělo by vzniknout těsto husté asi jako na bábovku. Pak přidáme ovoce a vlejeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Povrch posypeme mandlovými lupínky podle chuti.  Pečeme asi 40 minut při 170'-180'. Vychladlé cukrujeme. BUON APPETITO!


14 komentářů:

  1. Koláč vypadá skvostně a hrušky v jakékoliv podobě miluju :)
    Díky za recept, ráda vyzkouším.
    Přeji prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky nápodobně :-) Tady se konečně ochladilo, konečně můžu vařit nebo jiného než salát!

      Vymazat
  2. To nevypadá vůbec špatně!
    Ráda vyzkouším, Růženko!
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu ráda když vyzkoušíš, jinak místo pudinku můžeš dát klasicky vejce. Zdravím!

      Vymazat
  3. No,toto budu muset určitě vyzkoušet.MŇAM,MŇAM...
    Přeji krásný den,Růženko

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to dobrý koláč, hlavně ta kombinace měkkého těsta a křupavého povrchu. Měj se hezky!

      Vymazat
  4. Ale božínku, ta kombinace chutí nemá chybu! Ještě, že jsem se před chvílí narvala květákem :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli jen květák, tak by sis mohla dovolit i sladkou tečku 😉

      Vymazat
  5. Růženko, ty mě děláš chutě, určitě vyzkouším, ale kdy? Zkusím předat recept dceři a ta je určitě vyzkouší a my ochutnáme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď by byl vhodný čas, jsou dobrá jablka i hrušky. A my můžeme dokonce i zapnout troubu - i když raději jen po ránu 😊

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Je to výborná kombinace měkkého a křupavého 😉

      Vymazat
  7. Růženko, ten koláč si dávám do záložek.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těší mě, já mám spoustu tvých založených (i vyzkoušených) Nikdy nezklamaly! 😁

      Vymazat