Tento pokrm připravuji z tresky,ale dají se použít i jiné rybí filety. Příprava je rychlá, jako příloha se hodí čerstvý chléb.
**********************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
600 gr tresky
2 čerstvé cibulky
2 stroužky česneku
hrst černých oliv
1 lžíce kaparů
400 gr jemně sekaných rajčat nebo rajčatové pyré
2 sardelky nebo lžičku sardelové pasty
sekaná petrželka
peperončíno
olivový olej
2 lžíce piniových oříšků (můžete vynechat)
***********************************************************
Pokud máme čerstvá rajčata, spaříme je a oloupeme, vymačkáme přebytečnou vodu a semínka a rozdrtíme na malé kousky.Jinak použijeme hotové pyré nebo kousky rajčat v konzervě, eventuálně neochucený rajský protlak. Na větší pánev dáme olej a na něm zpěníme jemně nakrájené cibulky.
Přidáme rajčata ,utřený česnek, peperončíno, sardelky nebo sardelovou pastu a krátce povaříme. Vložíme omyté filety ryby a na kousky posekané olivy s kapary. Pokud použijete kapary naložené v soli, je potřeba je předem dobře propláchnout. Vše povaříme asi 10 minut, závěrem můžeme přidat piniové oříšky . Většinou není třeba dosolit. Povrch posypeme čerstvou petrželkou a zakápneme olivovým olejem.Podáváme s čerstvým chlebem. BUON APPETITO!
To bych si dala☺.V sobotu jsem poprvé jedla černé olivy.Vždy jsem jedla jen ty zelené.Teď jsem zjistila,že černé jsou o hodně lepší☺
OdpovědětVymazatPřeji krásný den☺
Černé olivy jsou zralé, zelené nezralé. Po domácku je dávají do solného roztoku který se několikrát mění a proplachují se vodou. V průmyslu dělají něco podobného ve větším, sklízí je zelené, u části oliv zabraňují zrání, zbytku pomáhají . Je v tom nějaký chemicky proces, oxidace apod., pokud je správný, je přírodní , bez éček . Olivu ze stromu bys nejedla, jsou strašně trpké a hořké.
VymazatJá nevěděla to peperončíno :-) Jinak bych ochutnala - i když zas s tím peperončínem je to pikantnější.
OdpovědětVymazatU většiny podobných jídel je peperončíno vždycky! Dá se ošidit pepřem, ale není to ono, peperončíno prostě k italské kuchyni patří 😉
VymazatUrčitě dobrota, olivy a kapary mám ráda, pikantnější chuť mě nevadí. Rychlá příprava a chléb k tomu, každopádně 1***
OdpovědětVymazatMyslím že tak na 90% jsou italská jídla rychlá. Výjimka jsou třeba lasagne, ragů , plněné těstoviny které už doma stejně nikdo nedělá, některá dlouho dušená masa... Můžeš zkusit i jinou rybu, je to fakt dobrota 😋
VymazatVypadá to chutne a hlavně rychle vareni,my jsme mely vcera k veceri taky rybu -Barramundi .
OdpovědětVymazatRyby by se měly jist aspoň 2x týdně, jak nás nabádají. Mě zrovna moc nejedou, tohle je jeden z mála receptů který dělám často.
VymazatRůženko, ty mi děláš chutě! Itálie na talíři, mňam!
OdpovědětVymazatMěj příjemný den, Helena
Itálie na talíři by mohl být hezký název pro nějaký blog! 😁
VymazatRecept vypadá velmi zajímavě. Já dnes vařila vepřové na rajčatech, s přítelem jsme si pochutnali 8-)
OdpovědětVymazatRáda věřím! Taky občas dělám, v Itálii jsou rajčata skoro všude :-)
Vymazat