neděle 9. srpna 2020

Kulaté cukíny plněné masovou náplní

Přináším další recept na cukíny, tentokrát kulaté. Používají se hlavně na plnění, většinou masitou nebo zeleninovou nádivkou. Já jsem použila náplň podobnou té, ze které se dělají karbanátky. Plněné cukiny jsou dobré i vlažné nebo studené. Jako přílohu podávám zeleninu, se kterou se společně dusí.
*******************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
2 kulaté cukiny na osobu
Náplň - asi na 6 cukínek
300 g mletého masa
100-150 g mortadelly nebo jiného měkkého salámu, případně šunky
2 krajíce staršího chleba - nebo strouhanka (2-3 lžíce)
2 stroužky cesneku
petržel
50 g strouhaného parmezánu
asi 10 cherry rajčátek
šálek kořenové zeleniny
olej, sůl, pepř - popřípadě trochu peperončína
********************************************************************************************************************************
Cukiny rozpůlíme, vydlabeme a dřeň dáme stranou. Mírně je osolíme a otočíme dnem vzhůru na papírovou utěrku,aby se zbavily zbytečné vody. Mezitím připravíme náplň - salám nakrájíme na drobné kousky nebo rozmixujeme na hrubo. Přidáme namočený a vymačkaný chléb nebo 2-3 lžíce strouhanky, mleté maso, utřený česnek,petržel, 3 lžíce strouhaného parmezánu,asi třetinu vydlabané dřeně nasekané na drobno, lehce osolíme a opepříme. Naplníme cukiny.
Na pánev nebo do kastrolu dáme olej a jen mírně osmahneme kořenovou zeleninu. Přidáme zbytek vydlabané dřeně, zamícháme a vložíme naplněné cukiny. Mezi ně dáme rozpůlená cherry rajčátka a pokud nám zbyde náplň, přidáme ji v kouscích také.Přikryjeme poklicí a dusíme asi 1/2 - 3/4 hodiny, až jsou cukíny měkké. Zelenina většinou pustí dost vody, jinak přidáme trochu bílého vina či vývaru - i z kostky.
Měkké cukíny vyjmeme, dáme na pekáč, posypeme směsí zbylého parmezánu a strouhanky, pokapeme olejem a dáme pod gril na par minut. Pak opět vložíme na zeleninový základ, necháme asi 5 minut odpočinout a podáváme s chlebem.
BUON APPETITO!

8 komentářů:

  1. Je to dobré jídlo a patří do kategorie “z jednoho hrnce” 😉

    OdpovědětVymazat
  2. Růženko,slintám a hned i upravuji recept pro sebe, prdla bych vše na plech s poklicí a mírně zakápla olejem a dala rovnou do trouby, ke konci dušení v troubě odkyla a trochu připekla. To víno bych tam dala taky. Jdu pryč, dostávám hlad.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V troubě to jde samozřejmě taky a možná vyjde i lépe. Ale tady je v létě většinou horko a na troubu nemám ani pomyšlení . Těch pár minut zapnutý gril ještě snesu . Dobrou chuť ! :-)

      Vymazat
  3. Růženko, to musí být vynikající jídlo!
    Děkuji za inspiraci a přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím říct že mělo úspěch, ani chlapi nebrblali :-) Zdravím!

      Vymazat
  4. Růži,jako vždy vynikající inspirace☺☺☺
    Přeji krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Evi, snažím se uvádět sezonní recepty. Tenhle už někde byl na blogu, teď se mi hodil :-) Moc zdravím !

      Vymazat