Rizoto se špenátem a lososem (uzeným) je nejen chutné ale i hezky vypadá. Použila jsem zmrazený špenát.
****************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
350 gr rýže pro rizota
150 gr uzeného lososa
150 gr zmrazeného špenátu
1 menší cibulka
olivový olej
sůl a pepř
horký zeleninový vývar ( asi litr - i z kostky)
*******************************************************************************************************************
Špenát necháme rozmrazit a nakrájíme na kostičky, lososa na menší kousky. Propláchneme rýži studenou vodou. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, vložíme špenát a část lososa. Promícháme a vložíme rýži,krátce orestujeme a zalijeme naběračkou vývaru. Dobře zamícháme a když se vývar téměř odpaří,přidáme další naběračku, zamícháme a opakujeme pořád tento postup. Rizoto musí zůstat měkké a vláčné,ne suché ! Když je rýže téměř uvařená, přidáme zbytek lososa. Dochutíme eventuálně solí (opatrně,losos bývá sám o sobě dost slaný) a pepřem,přidáme lžíci olivového oleje a dobře promícháme. Necháme asi 5 minut odpočinout a podáváme.
Pozn.: je důležité aby rizoto mělo dostatek tekutiny (vývaru) protože i po sundání z plotny rýže do sebe tekutinu vsakuje. Správné italské "risotto" by se mělo na talíři vlnit když s ním pohnete (říká se tomu "a onda" - na vlně)
BUON APPETITO!
BUON APPETITO!
Uzeného lososa miluji. Na chléb s máslem - mňam. A rizoto mám rád také. Klasika je z vepřového masa, ale když chceme rychlovku, tak ho uděláme z vepřové konzervy. Dušený špenát s bramborama a volskými oky.
OdpovědětVymazatAle dohromady v tvé kombinaci? Asi by to stálo za vyzkoušení.
Jestli máte rádi jak lososa tak rizoto i špenát, mělo by vám chutnat! :-)
VymazatDalsi dobre jidlo na leto a hlavne rychle .
OdpovědětVymazatV létě jinak než rychle nevařím, ani se to nedá :-)
VymazatZakoupila jsem speciální rýži a nebylo by od věci vyzkoušet.
OdpovědětVymazatMňam, počkej, stejně skončím u klasiky, ale nemám víno. :-)
Víno by nemělo chybět nikdy!😁
VymazatTak mě pobavilo, že přesně takové rizoto my rádi nemáme :-) Nejsme na něj zvyklý. Jinak rýži s uzeným lososem a špenátem - to je fakt zajímavé a píši si do receptů, abych nezapomněla. Jen tu rýži s prominutím nebudeme dělat italskou .-)
OdpovědětVymazatTo je v pořádku, klidně uprav na českou verzi! Italům zas nechutná suché české rizoto. A třeba ani ovocné knedlíky, což si myslím že o hodně přijdou :-))
VymazatA to já bych i vyzkoušela. Italskou kuchyni mám ráda, ale je pravda, že ta kombinace je pro nás nezvyklá. Stejně se podivují ti, kdo to neznají nad mým špenátem s volským okem a hranolkama. S tím přišla vnoučata, že to jedla někde v restauraci a že je to super. Já jsem byla zvyklá na klasiku, s knedlíkem buď houskovým nebo bramborovým, popřípadě s noky. Nakonec se tento způsob u nás zabydlel.
OdpovědětVymazatTak špenát s vejcem se dělá i tady. Ale ne s volským okem, spíš jako omeleta nebo se do špenátu jen vmíchá. A hranolky, ty se hodí skoro ke všemu, mě by se tahle verze taky líbila!
VymazatZajímavá kombinace, rybu s rýží už jsem jedla, ale se špenátem ještě ne. A asi to ani nebudu zkoušet, páč bych to do sebe cpala jen já :D.
OdpovědětVymazatMísto špenátu můžeš dát klidně petržel, jde i o to, aby bylo hezky barevné:-) Kupodivu mám tenhle recept od kolegyně ze Sicílie, kde se rizoto skoro vůbec nedělá, je typické pro severní Itálii.
Vymazat