sobota 6. června 2020

Dršťky po florentinsku (Trippa alla fiorentina)

Byla jsem překvapená, když jsem zjistila, že i v Itálii holdují dršťkám. Je to obdoba naší polévky, jen o něco hustší a podává se jako hlavní jídlo. Dokonce je to typická toskánská specialita.
Podává se s čerstvým chlebem a posypaná strouhaným parmezánem.
********************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
800 - 1000 g předvařených drštěk
1 větší cibule, mrkev a kousek celeru
2-3 stroužky česneku
300 g rajský protlak bez příchutě nebo rozdrcená rajčata v plechovce
sůl
peperoncino
olivový olej
strouhaný parmezán na posypání
********************************************************************************************************
Předvařené dršťky nakrájejte na proužky, asi 5 cm dlouhé a půl cm široké.
Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky. Někdo dává jenom cibuli, v tom případě jí dejte o něco více. Nechte zpěnit a vložte dršťky, přidejte rajský protlak nebo rajčata, utřený česnek, sůl, peperoncino a dusíme zhruba hodinu pod pokličkou až jsou dršťky zcela měkké. Během vaření kontrolujte, aby se příliš neodpařila tekutina a eventuálně dolijte po troškách horký vývar (i připravený z kostky). Většinou to ani nebývá potřeba, protože dršťky trochu vody pustí, kdyby jí bylo naopak moc, ke konci vařte bez pokličky, až se odpaří. Pokrm musí zůstat hustý. 
Podávejte horké, nejlépe v hlubokých talířích, s čerstvým chlebem a posypané parmezánem.
BUON APPETITO!


 


1 komentář:

  1. Růženko díky, príma recept. Pro drštky jezdím do Polska. Jsou krásně čisťounké, bezvadně vyprané a dělávám je tak jak to dělávala babička. Je to recept jak to dělávají Francouzi a všem moc jídlo chutná. Zkusím i Váš recept a věřím, že také uspěji. Zdraví vás Iwka

    OdpovědětVymazat