Dnešní recept mám připravený už delší dobu, jen nebyl čas jej vyzkoušet. Jedná se o sušenky zvané "Settembrini" v překladu by to mohlo znít asi jako Zářijovky" Klidně by se daly nazvat i "podzimovky", protože jejich hlavní ingredience jsou fíky, které zrají koncem léta kdy se konzumují čerstvé, ale pak se suší anebo se z nich dělá marmeláda a jsou k dispozici i na podzim a v zimě.
Tyto sušenky jsou zde velmi populární, průmyslově je vyrábí jedna známá firma a internet se jen hemží recepty na jejich domácí přípravu. V podstatě se připravují z obdélníku křehkého lineckého nebo jemu podobného těsta, na prostředek se lžičkou navrší fíková marmeláda a pak se těsto přehne z jedné i druhé strany přes náplň. Vyjdou takové malé záviny.
Dále jsou dvě možnosti - dát je do lednice nebo mrazáku až hodně ztuhnou, pak nakrájet ostrým nožem na kousky a dát péct. Nebo upéct celý závin a vlažný jej nakrájet na kousky.
I když fotografie na netu vypadaly slibně i u první verze, kde nevytékala ani kapka marmelády, přece jen jsem opatrněji zvolila druhý způsob. Ani tak jsem nedosáhla dokonalosti, nicméně jsme si pochutnali a trouba neutrpěla žádné velké uleptání.
INGREDIENCE:
******************************************************************************
250 g hladké mouky
130 g másla
60 g cukru
1 vejce
strouhaná citronová kůra
špetka soli
marmeláda z fíků (nejlépe smíchanou s drcenými mandlemi nebo ořechy)
nebo jiná marmeláda či povidla
vejce na potření
***************************************************************************
Do prosáté mouky se solí rozsekáme studené máslo a rozdrobíme. Pak přidáme cukr, citr.kůru, promícháme a vlijeme vidličkou rozšlehané vejce. Rychle spojíme v těsto a uložíme do chladu alespoň na půl hodiny. Potom těsto rozválíme na dva obdélníky . Doprostřed dáme lžičkou marmeládu a okraje těsta přes ní přehneme, pak otočíme aby spoj zůstal dole. Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170° až zezlátnou. Před pečením se mohou lehce posypat třtinovým cukrem.
Takto by měly vypadat od profesionála (cukráře nebo fotografa (?) :-))
/Zdroj Pinterest/
...a takhle u nás doma ...
Tyto fíkové sušenky neznám a upřímně, fíky mi nijak extra nikdy nezachutnaly. S jinou marmeládou by mi možná chutnaly, recept vypadá zajímavě!
OdpovědětVymazatPo pravdě řečeno, čerstvé fíky mě taky nechutnají . Sušené v malé míře a normální marmeláda z nich je hodně sladká . Tahle s mandlemi je o hodně lepší 😋
VymazatRůženko, občas jsou u nás ke koupi. Nevím, jak chutná originál, na mě byly hodně sladké.
OdpovědětVymazatDěkuji za recept a přeji příjemné dny. Helena
Sladké jsou, o tom není pochyb , jsou pro milovníky fíků a sladkého vůbec . Proto jsem dala méně cukru do těsta a chce to mandle nebo ořechy , tím se sladkost zmírní .
VymazatRůženko, moc Tě zdravím. Sušenky neznám, ale vypadají sympaticky. Fíkové marmelády jsem si letos dovezla z dovolené v Bulharsku, tak bych mohla vyzkoušet. Děkuju za inspiraci. Ahoj Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Děkuji, též zdravím ! Sušenky, ať jsou s jakoukoliv marmeládou, jsou rychlé . Myslím že bude dobrá i marmeláda z Bulharska , přidej trochu ořechů nebo mandlí a pochutnáte si 😊
VymazatJá miluji fíky čerstvé.O marmeládě jsem nikdy neslyšela.Sušenky vypadají parádně.
OdpovědětVymazatPřeji krásné odpoledne ☺
Čerstvé fíky tady rostou hlavně u moře , kam jezdíme na dovolenou mají zahradu a můžeš si je utrhnout rovnou ze stromu. Bohužel mi nechutnají! Když jsem byla poprvé v Itálii naservírovali mi jako předkrm fíky s parmskou šunkou - chuťový kontrast, to dělají Italové často. Fíky ne, u šunky jsem zůstala 😉
VymazatMyslím, že kdybych do toho nacpala svojí domácí jablečnou nebo hruškovou marmeládu a rozinky, moc dlouho by to u nás na stole nevydrželo :D.
OdpovědětVymazatDíky za tip! :)
A jak se jinak tam u vás vede, všichni v pořádku?
Jani moc zdravím, tady vše ok, prozatím! Už se zase straší 🤔 Sušenky zkus, s domácí marmeládou jsou nejlepší ! Jen by měla být spíš hustší, jinak potvůrka vytéká na plech .
VymazatPrávě jsem si přečetla tvůj Semtex, po ránu jsem se aspoň zasmála 😁
To jsem ráda, že jste v pořádku a že jsi se pobavila! 😀 V mojí marmeládě stojí lžíce, takže by to asi šlo 😀.
VymazatFikovou marmeládu kupujeme, protože se prodava i bez přidaného cukru..linecké těsto take mene sladké, ale dobry tip, můžeme zkusit..
OdpovědětVymazatTady je fíková taky bez cukru, už tak je dost sladká . Mandle tomu dodají šmrnc jak se říká . Mám radši kyselejší marmelády, ale tahle mi chutná a sušenky vyjdou opravdu dobré, vyzkoušejte 😋
VymazatTo vypadá lákavě. Dnes nemám moc čas, ale přijdu si pro recept zítra.
OdpovědětVymazatNo fikovnik na zahradě tady v Polabí pokusne mame, ale svtech pár fíků nsevzasvtak nerozsoupnem, pouzijeme kdyz tak jinou marmeladu..
OdpovědětVymazatFíkovník v Polabí bych tedy nečekala! Přežije zimu?
VymazatRůženko, koukám, že máš blogove prázdniny🍀
OdpovědětVymazatJo vypadá to jako dva roky prázdnin 😁 Nějak chybí inspirace , nikam nejezdíme 🤨. Chtěla jsem dát pár receptů na vánoční cukroví, ale pak chyběl čas . Zkusím se polepšit ! Zatím moc zdravím 🤗
VymazatKuk, stále nic? Já měla blogový absťák taky☺ Moc zdravím ♥
OdpovědětVymazat😁 Pořád nic! A že mám pár nápadů v hlavě i čas jsem měla - díky karanténě . Využila jsem toho aspoň k úklidu (částečnému ). Těch abstinentů je mezi známými blogery docela dost , asi zimní spánek . Moc zdravím !
Vymazat