úterý 24. ledna 2017

Cookies

Recept na známé americké sušenky "cookies" jsem hledala dost dlouho v různých kuchařkách i na internetu až jsem si konečně vzpomněla že mám někde založený ten přímo od pramene, nebo-li od jedné americké paní která mi ho kdysi napsala na kus papíru. Hledání mi trvalo určitě déle než samotné pečení, ale výsledek nezklamal. Existují různé varianty, s ovesnými vločkami, s ořechy pekan, s arašídy.. a určitě ještě některý z nich vyzkouším. Pro dnešek přináším ten z kuchyně Mrs. Grace :-))
**********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
120 gr změklého másla
75 gr třtinového cukru
75 gr bílého cukru
240 gr hladké mouky
1/2 lžičky bikarbonátu (nebo prášku do pečiva)
trochu vanilky
1 vejce a 1 žloutek
150 gr drcené hořké čokolády (50%)
větší špetka soli
můžete přidat sekané ořechy, dala jsem asi 50 gr a nebyly na škodu, naopak
**********************************************************************************************************************************
Změklé máslo utřete nejdřív s třtinovým cukrem (dodá sušenkám měkkost) a pak přidejte i bílý cukr (ten je zas pro chřupavost). Když se cukr rozpustil, vmíchejte vejce a žloutek, jedno po druhém a sůl. Mouku prosijte s vanilkou a bikarbonátem (nebo jestli nemáte, použijte prášek do pečiva) a po částech přidejte do utřené směsi. Naposled vmíchejte čokoládu, která by měla být nasekaná nožem (nebo rozmixujte na hrubší kousky), protože to je právě charakteristika pravých cookies - nedoporučují se čokoládové pecky.Já jsem přidala i trochu rozsekaných ořechů.
Těsto dejte odpočinout aspoň na hodinu do lednice. Pak na plech vyložený pečicím papírem tvořte kuličky o průměru asi 4 cm a trochu je zploštěte - dávejte je dostatečně daleko od sebe protože pečením se roztáhnou, nedělají se moc malé. Pečou se v předehřáté troubě asi 15 minut při 180°, ale jako vždy je to relativní, podle trouby. Většinou se řídím tím, že když začnou vonět, jsou hotové. Vyndejte z trouby a nechte je chvilku odpočinout na plechu - jsou křehké - a potom je sundejte a přeneste na mřížku aby vychladli. Správně upečené cookies mají chřupavý povrch a vnitřek měkčí. Podáváme s čajem, ke kávě nebo jen tak na chroupání... každá příležitost je vhodná!Usmívající se











pátek 20. ledna 2017

Brasato na červeném víně (Brasato al vino rosso)

Dnešní recept má svůj původ v regionu Piemonte v severozápadní Itálii jehož hlavním městem je Turín (Torino). Vhodný pro zimní období, vyžaduje začít s přípravou o den dřív a hlavně kvalitní ingredience - především maso a červené víno! Rozhodně ne krabicové, pokud nemáte zrovna italské použijte suché, tedy ne sladké červené víno a bude to celá láhev. Nešetřit, nevyplácí se - jelikož budete potřebovat i pěkný kus kvalitního hovězího - z menšího množství tento pokrm nevyjde jak má - nevhodné víno by mohlo vše pokazit. Množství stačí asi pro 6 lidí.

*********************************************************************************************************************************
INGREDIENTI:
1 kg zadního hovězího masa
1 cibule
1 stroužek česneku
2 mrkve
2 stonky řapíkatého celeru
2 bobkové listy
2 hřebíčky
lžičku snítek rozmarýnu
pár kuliček celého černého pepře
1 láhev ( 0,75 l ) červeného suchého vína
50 gr másla
olivový olej
sůl
slanina pokud jej chcete prošpikovat
**********************************************************************************************************************************
Den předem si připravte přiměřeně velkou nádobu aby se do ní vešel celý kus masa a víno. Oloupejte a oškrábejte zeleninu a nakrájejte na kousky - nemusí být ani příliš malé. Obložte jimi maso tak aby bylo celé pokryté, přidejte i rozmáčknutý česnek, rozmarýn, bobkový list a koření. Můžete jej i trochu prošpikovat slaninou a ovázat motouzem, bude lépe držet tvar. Vše zalijte červeným vínem, přikryjte pokličkou nebo potravinářskou fólií a nechte marinovat nejméně 10 hodin - nejlépe přes noc.
Pokud nemáte v bytě velké teplo, nemusíte jej dávat ani do lednice, ideální je studená spíž.
Po uplynutí této doby vyndejte maso z marinády a osušte papírovou utěrkou. Do kastrolu dejte pár lžic oleje a máslo - jakmile se rozpustí, vložte maso a opečte po všech stranách. Když je zezlátlé, vlejte na něj všechnu marinádu, zvyšte plamen aby se dosáhlo varu, pak zeslabte, přikryjte poklicí a nechte na mírném plameni dusit asi 2 a půl hodiny za občasného obracení. Asi v polovině přidejte sůl a pepř.
Když je maso hotové - má být velmi měkké - vyndejte jej z kastrolu, zabalte do alobalu a zatímco si takhle hezky odpočívá, rozmixujte ( i ponorným mixérem) omáčku se vším všudy a dejte znovu na plotnu aby zhoustla. Maso nakrájíme na silnější plátky (krájí se lépe když je vlažné) a vložíme zpět do omáčky aby se prohřálo. Podává se s bramborem nebo bramborovou kaší. BUON APPETITO!Usmívající se

úterý 17. ledna 2017

Kokosky s tvarohem

Zbyly vám ještě nějaké bílky ? Dají se zmrazit a využít i po vánocích. Sladkého jsme si užili dost, ale něco lehkého na zub by neuškodilo... Našla jsem recept na kokosky, ale trochu jiný než ten klasický, kdy kokosky musíte dělat s předstihem aby stačily změknout - a někdy to nestačí, zůstanou tvrdé i tak.
Trik je v tom, že se do bílkového sněhu přidá trochu tvarohu.. A věřte mi, že nezklamou, už jsem je pekla pro velký úspěch 3x ! První dvě várky byly klasické, třetí jsem vylepšila trochou čokoládové polevy (zbylo i trochu čokolády) a hlavně nezapoměla vyfotit :-) Recept je jednoduchý a zabere opravdu málo času.
************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
4 větší bílky
150 gr cukru
špetka soli
200 gr kokosu (uvádím dávky z originálního receptu, ale stačí i méně, dala jsem asi 150 gr)
100 gr tvarohu - ne moc mokrého, já dala rikotu
čokoládová poleva
může se přidat i lžička prášku do pečiva
*************************************************************************************************************************************
Bílky se solí ušlehat do polotuha, pak postupně přidávat cukr. Když je sníh tuhý, opatrně vmíchat kokos a tvaroh. Lžičkou dělat malé kopečky na plech vyložený pečicím papírem a péct na 140°. Tak to je v receptu, pak jsem četla že je lepší dát nejdřív na 150 pár minut, pak snížit na 120. Velký rozdíl v tom nevidím, v tom druhém případě trochu víc vyskočí, ale taky jsem do nich dala trošku toho prášku - asi lžičku, zamíchala jsem do kokosu. Péct do mírně zlatova, čas záleží na troubě. Mírně prochladlé sloupnout z papíru a pak pocákat čokoládovou polevou, pokud máte, jinak jsou dobré i bez. V plechové krabici vydrží několik dní, kolik to přesně nevím protože byly vždycky brzy snědené!
,

pátek 13. ledna 2017

Tortelli e tortellini

Dnes si připravíme něco relativně náročnějšího - ale kdo vaří pravá česká jídla, rozhodně se nezalekne! Venku je zima, mrzne, kde je příjemněji než ve vyhřáté kuchyni? Jedná se o výsostní italskou specialitu, plněnou pastu "tortellini".
Jejich domovem je město Bologna kde vznikly i jiné dobroty, jako například lasagne, canelloni, ravioli, panzerotti, tortelli atd.
K jejich přípravě je nezbytně nutné udělat vaječné nudlové těsto které pak nakrájíte na čtverce, naplníte, přehnete na trojúhelník a dva dolní konce spojíte.
Samotné jméno "tortellini" vzniklo od "tortelli" což jsou jejich větší bratři a jméno těchto posledních je odvozeno od slova "torta" - dort. A vzhledem skutečně malé dortíčky připomínají.
Jejich příprava není nijak zvlášť složitá, jen pokud chcete dosáhnout opravdové chuti boloňských tortellinů, budete si muset obstarat vše co je potřeba k jejich plnění. O tom, jaká má být "ta správná a jediná" byly dlouho dohady až v roce 1974 spolek zvaný "Confraternitá del tortellino" ( Bratrstvo tortellinů :-)) - tady vidíte kam až sahá láska Italů k jejich kuchyni! - uložilo a patentovalo recept na náplň vzácné krmě.
Samozřejmě že podle krajů, obcí a zejména rodin kde se recept dědí z generace na generaci se mírně liší ale základ je tento : vepřové maso,boloňská mortadella, parmská syrová šunka, Parmigiano reggiano, vejce a muškátový oříšek. K vepřovému masu někdo přidává i hovězí a tím se náplň trochu odlehčí. Někdo dává přednost verzi "light" např. s masem kuřecím - ale je to trochu jiná píseň. Pokud je koupíte už hotové - a viděla jsem hodně třeba "pravých tortellinů z Boloně" vyrobených v Německu, pravděpodobně si budete myslet že hlavní ingrediencí je strouhanka.. Tak dost povídání a přejdeme k receptu samému.
*********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
Těsto :
200 gr mouky - zde pouze hladká, výběrová
2 vejce
špetka soli
...množství je relativní - v podstatě platí poměr 1 vejce na 100 gr mouky. Tekutina netřeba, ale záleží i na velikosti vajec. Pouze v případě nutnosti přidat malinko studené vody.

Náplň:
150 gr libového vepřového masa
(nebo půl vepřového a půl hovězího)
80 gr syrové šunky (Prosciutto di Parma)
50 gr mortadelly (Mortadella di Bologna)
1 vejce
50 gr strouhaného sýra Parmigiano reggiano
25 gr másla
špetka muškátového oříšku
sůl a pepř
*********************************************************************************************************************************
Nejdříve si připravíme těsto - mouku prosijeme na vál, přidáme špetku soli - stačí, náplň je slaná a tortellini se budou vařit v osolené vodě nebo vývaru - a nahoře uděláme důlek do kterého rozklepneme vejce. Nejdříve je rozšleháme vidličkou a postupně od okraje přidáváme mouku. Když jsou vejce vpracovaná, začneme těsto hníst rukama až je pěkně hladké. Necháme je odpočinout pod utěrkou a mezitím si připravíme náplň.
Na másle orestujeme maso asi 10 minut, pak je dáme vychladnout do mísy. Šunku a mortadellu rozdrtíme v mixéru - ne úplně na kaši - nastrouháme sýr a přidáme k masu. Spojíme vejcem, ochutíme solí je-li třeba, špetkou mukátového oříšku a pepřem.
Těsto vyválíme na tenkou placku - lépe dvě menší.Pak nakrájejte na pravidelné čtverečky o straně asi 4 cm. Doprostřed dejte malý kopeček náplně, přehněte na trojúheník a dobře kolem dokola stisknete. Vezmete dva dolní rohy a přehnete je přes sebe, stisknete a vznikne prstýnek jako na fotce - váš první tortellino je na světě! Stejným způsobem jich uděláte zbylých asi 60.. nebo víc, záleží na tom jak silné bylo těsto - pravé tortellini jsou malé. Po první polovině vám to půjde jedna radost! Můžete je samozřejmě udělat i o něco větší, pak budete mít tortelli - stačí nepřehánět aby nebylo víc těsta než masa. Pozor aby vrchní část těsta kam budete dávat náplň nebyla posypaná moukou protože pak by se konce nespojily.Nechte je chvíli oschnout a mezitím si buď připravíte vývar ve kterém je uvaříte - stačí krátce, jsou hotové když vyplavou na povrch a vývaru dejte málo, nesmí v něm plavat - nebo je můžete servírovat vařené v mírně osolené vodě, scezené a pak ochucené rajčatovou omáčkou ( ne kečupem, prosím, to by vám bratrstvo nikdy neodpustilo!!) Nebo jako máme v oblibě u nás doma, jen omaštěné olivovým olejem ve kterém krátce osmahnete pár lístků šalvěje.. přidám kousek syrového másla.. posypu čerstvě strouhaným parmezánem... chuť tortellinů pak báječně vynikne.Tortellini servírujte v hlubokých talířích i když nejsou vařené ve vývaru (v Itálii jsou to tzv. suché polévky a podávají se jako první chod). Záleží jen na vašich chutích, já už vám popřeji pouze
BUON APPETITO!Usmívající se

pondělí 9. ledna 2017

Rizoto s artyčoky (Risotto ai carciofi)


Artyčok je velmi zdravá zelenina, podporuje funkci žlučníku a jater, snižuje hladinu cukru v krvi a zabraňuje ukládání cholesterolu v cévách. Podporuje i trávení a látkovou výměnu. Kromě toho obsahuje velké množství vitamínů, draslíku a železa a jsou vhodné i pro detoxikaci. Jeho sezóny jsou hned dvě - na jaře a na podzim, daří se mu v mírném podnebí a i vzhledově je moc hezký - vypadá jako velký květ. Jediná "nevýhoda" je, že při jeho loupání zbarvuje prsty do černa a tak je lepší si před přípravou potřít ruce citronem který tomu zabraňuje. Z toho samého důvodu - černání - se oloupaný a rozkrájený musí ponořit do studené vody s citronovou šťávou.
Dnes si připravíme rizoto s artyčoky. Rýži použijte speciální pro rizota rozhodně ne předvařenou!
Pravé italské rizoto musí být krémovité konzistence "a onda" - což znamená vlnění - jestli je správně po italsku uvařené zjistíte tak že když pohnete nádobou ve které se vařilo sem a tam, musí se mírně vlnit.
Tohoto efektu se dosáhne, když budete mít trpělivost a během vaření po částech podlévat horkým zeleninovým vývarem.
*********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
350 gr rýže pro rizota
3 artyčoky
1 litr zeleninového vývaru
1 šalotka
50 gr strouhaného parmezánu (Parmigiano Reggiano, Grana Padano nebo Gran Moravia)
1/2 citronu
30 gr másla
olivový olej
sůl a pepř
sekaná petržel
********************************************************************************************************************************
Nejdříve si připravíme artyčoky. Odstraňte první vrstvu tvrdých listů a odřízněte špičku a stonek. Pak je rozpůlte a vyndejte chloupky které se nacházejí uprostřed. Rozkrojte ještě jednou na čtvrtinky a namočte je do misky se studenou vodou a šťávou z citrónu.
Připravte si zeleninový vývar, pokud chcete ušetřit čas, použijte kostku nebo jiný podobný preparát.
Artyčoky vyjměte a opláchněte, nakrájejte na jemné plátky a spolu s olejem poduste na pánvi - stačí zhruba 6 - 7 minut.
Nakrájejte šalotku a dejte do kastrolu s olivovým olejem na mírný plamen, když zesklovatí vložte rýži, zvyšte plamen a nezapomeňte stále míchat aby se nepřipálila. Asi po 2 minutách zmírněte a začněte přilévat horký vývar, vždy naběračku, míchejte až jej rýže vsákne a přidejte další. Musí se vařit pomalu. Chce to trpělivost, ale pro výsledný efekt je nutná. Asi v polovině přípravy - zhruba po 10 minutách - přidejte artyčoky a pokračujte ve vaření a postupném přilévání vývaru. Když je rýže téměř měkká - mějte na paměti že ještě dojde, takže musí být dostatečně mokrá (ale ne utopená!) sundejte z ohně a dochuťte solí, pepřem, vmíchejte máslo a parmezán. Zamíchejte a před podáváním nechte asi 3 minuty odpočinout pod pokličkou. Rozdělte na talíře a servírujte posypané trochou jemně sekané petrželky.
Pro "masožravce" osmahněte na pánvi ve které jste připravili artyčoky na kostičky krájenou pancettu - itaskou slaninu nebo kvalitní šunku a vmíchejte.Vaše "risotto ai carciofi" je hotové.BUON APPETITO! Usmívající se

středa 4. ledna 2017

Befanotti

Dnes zůstaneme u tématu "Befana". Jak psáno v minulém článku, svátek této sympatické ošklivky se slaví 6.ledna. Legenda praví, že létá v noci z 5. na 6. ledna na koštěti a ve své nůší nosí cukrovinky které dává hodným dětem do punčoch zavěšených na krbové římse nebo na okně - pro zlobivé je uhlí nebo česnek! Podobně jako to v našich krajích dělá Mikuláš.
Na její počest se pečou sušenky zvané "befanotti" nebo také "befanini", obdoba vánočního cukroví posypané barevnými cukrátky nebo stačí i bohatá vrstvou moučkového cukru.
Jejich domovem je toskánské město Lucca a okolí, odkud se postupně rozšířili po celé Itálii.
Příprava je poměrně jednoduchá, jedná se vlastně o linecké těsto ochucené kůrou z pomeranče a rumem. Díky tomu se při jejich pečení domem line neodolatelná vůně...
V Itálii se vánoční cukroví nepeče takže tohle je řekněme jeho náhrada. Formičky pro befanotti se používají větší ale pořád s vánoční tématikou. Lze vyřezat i podle šablony nebo dělat tvary které se vám nejvíc líbí volnou rukou.
************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
350 gr hladké mouky
70 gr Maizeny ( nebo škrobové či bramborové moučky)
200 gr tuku (dávám půl másla a půl rostlinného tuku)
50 gr sádla
150 gr cukru - část můžete nahradit moučkovým cukrem, těsto bude jemnější)
3 žloutky
špetka soli
1/2 prášku do pečiva
vanilka
strouhaná kůra z jednoho pomeranče
trochu pomerančové šťávy
1 - 2 lžíce rumu
vejce nebo žloutek na potření
do těsta lze přidat i trochu strouhaných mandlí
*********************************************************************************************************************************
Do mísy prosijeme obě mouky se solí a práškem do pečiva a nasekáme do ní máslo a tuk. Dobře promneme až získáme větší drobky, pak přidáme cukr, strouhanou kůru, vanilku, promísíme a vmícháme i žloutky, rum a pomerančovou šťávu. Místo pomeranče se může dát kůra a šťáva z citronu, pokud preferujete.
Vypracujeme hladké těsto a necháme v lednici alespoň hodinu uležet, ale klidně i déle - nechala jsem přes noc a myslím že bylo ještě lepší. Pak rozválíme asi na 3mm silně a vykrajujeme větší tvary.
Potřeme rozšlehaným vejcem se lžící mléka a posypeme barevným cukříkem. Dáme péct asi na 170 - 180 ° zhruba 15 minut.
Cukroví můžete také péct neposypané a pak zčásti namočit v čokoládové polevě. BUONA BEFANA!Smějící se