čtvrtek 27. prosince 2012

Spagety s cesnekem, olejem a peperoncinem (Spaghetti aglio,olio,peperoncino)

Tento recept je opet dukazem, jak italska kuchyn dokaze z jednoduchych, dà se rìci i chudych surovin, vytvorit chutne a zdrave jìdlo. Je to jedna z nejjednodusìch ùprav testovin, konkretne spaget. Jako vzdy platì jedina podmìnka - pouzìvat vyhradne kvalitnìch surovin. Jen tak ocenìte jejich plnou chut.
Ja tyto spagety nazyvam obdobou nasi cesnecky-ocenite je hlavne po vanocnìch hodech, nebo po nàlezite oslavenèm Silvestru!
Ingredience pro 4 osoby
320 gr spaget - kvalitni znacky z tvrde psenice, italske vyroby, napr. Barilla, Buitoni nebo Agnesi
2 strouzky utrenèho cesneku
1 dl olivovèho, extra panenskèho oleje
1/2 kavove lzicky mleteho peperoncina (mnozstvi je orientacni-jelikoz peperoncino byva vice ci mène ostre i podle toho, z jakèho kraje Italie pochàzì, je lepsì dàt mène a eventuelne pridat)
asi 2 lzìce sekane, cerstve petrzele (muze byt i zmrazena)
strouhany parmezan, nejlèpe tesne pred podàvànìm
sul

Do vetsìho hrnce dame vodu na spagety.Teprve kdyz se zacne varit, vhodime sul (voda bez soli dosàhne drìv bodu varu)). Potom prelomime spagety vejpul a vlozime do vroucì vody a hned zamìchàme a pokracujeme v mìchànì dokud se voda zas nezacne varit. Pak stacì promìchat jen obcas. Mezitìm si pripravìme vetsi misu, ve kterè pak budeme spagty podàvat. Dame do nì utreny cesnek, umletè peperoncino, na drobno nasekanou petrzelku, trochu soli a zalijeme olivovym olejem.Zamìchàme a nechàme ustàt, nez se uvari spagety.Spravne uvarenè testoviny majì zustat trochu tuzsì na skus (Italovè rìkajì "al dente", presne prelozeno je to "na zub") Neproplachujeme, ani je nenechàvàme v horkè vode "dojìt"!!Tìm se jen nacucaji vodou a neprijmou pak dobre omàcky a ostatnì ochucenì.Vhodìme do misy a dobre promìchame.(Pokud chcete byt uplne perfektnì, mìsu pred prìpravou proplachneme horkou vodou, aby se ohràla.)
Zasypeme hojne strouhanym parmezanem, znovu promichàme a podàvàme.

pátek 21. prosince 2012

ANDILCI

A protoze Vanoce jsou jiz opravdu za dvermi, preji vsem mym navstevnikum blogu stastne a vesele, hodne zdravi, stesti, trpelivosti a at se vam splni vsechno, co si prejete!!

Na posledni chvili

Pokud se vam stane, ze zjistite, ze vam "neznami" lupici vykradli spiz kde bylo ulozene cukrovi, nezoufejte a udelejte neco bez peceni, bude mit stejny uspech jako tradicni. Ja mam vyzkousene
OPILE KULICKY
150 GR COKOLADY
150 GR STROUHANYCH ORECHU NEBO ORISKU CI MANDLI
5 LZIC MOUCKOVEHO CUKRU
150 GR ROZMIXOVANYCH NEBO NADROBNO KRAJENYCH ROZINEK
1-2 LZICE MLEKA NEBO SMETANY
2-3 LZICE RUMU

Rozmixovane nebo nakrajene rozinky zalijeme rumem a nechame odpocinout. Mezitim si rozpustime cokoladu ve vodni lazni a rozstrouhame orechy. Do cokolady pak zamichame orechy, rozinky s rumem, cukr a rozredime mlekem nebo smetanou.Nechame v chladu ztuhnout a tvorime male kulicky, ktere obalujeme v kakau, nebo i v piskovem cukru.

neděle 25. listopadu 2012

SNECI Z LISTOVEHO TESTA

Pri posledni navsteve Prahy jsem se zarekla, ze uz nebudu kupovat zadne casopisy ani knizky s recepty, doma jich mam vic nez dost. Ale kdo by v te predvanocni pestre nabidce odolal! Takze do kufru putovalo opet peknych par sesitu. Ale dnes jsem potrebovala udelat neco rychleho jako "sladkou tecku" za obedem a vida-v jednom z novych casopisu jsem nasla tento recept.Je rychly, dobry a hlavne jsem mela doma vsechny ingredience!
Budete potrebovat:
1 balicek listoveho testa
70 gr rozinek
70 gr sekanych orechu
stava z pulky citronu na namoceni rozinek
1 rozslehane vejce na potreni
trochu hnedeho cukru(nebo i bileho krystalu)
trochu skorice
Rozvalene listove testo potrete vejcem, pokladte rozinkami, predem namocenymi v citronove stave (ja pridala i trochu rumu) a nahrubo rozsekanymi orechy. Posypte cukrem a trochou skorice. Opatrne zavinte, potrete vejcem a dejte na chvili do lednicky nebo do mrazaku-bude se lepe krajet. Nakrajejte asi 2 cm siroka kolecka a dejte je na plech s pecicim papirem nebo vymasteny, reznou stranou dolu. Muzete jeste posypat trochou cukru a potrit zbylym vejcem,. Pece se asi 10-15 minut. Vychladle pocukrujte.


čtvrtek 22. listopadu 2012

Drstky po florentinsku( trippa alla fiorentina)

Byla jsem prekvapena, kdyz jsem zjistila, ze i v Italii holduji obdobe nasi drstkove polevky. Dokonce je to toskanska specialita, je to ale druhy chod, ne polevka. Ji se s chlebem a kdo chce, muze si pokrm na taliri posypat parmezanem.

Pro 3 osoby jsem pouzila:
600-700 gr varenych drstek
1 mensi cibuli
trochu krajene mrkve a celeru
2 strouzky cesneku
rajsky protlak (bez prichute) nebo oloupana rajcata z konzervy-asi 300 gr
sul, peperoncino nebo pepr
strouhany parmezan na posypani
olej, trochu masoxu

Na olej dame zpenit cibuli, mrkev a celer. Drstky nakrajime na prouzky a vlozime do zakladu. Chvili michame, pak pridame rajsky protlak nebo na kousky nakrajena rajcata, utreny cesnek, sul, podle chuti masox, peperoncino nebo pepr. Prikryjeme poklici a dusime aspon hodinu nebo i dele, az jsou drstky uplne mekke. Pokud je potreba, dolijeme behem vareni trochu vody, v opacnem pripade odkryjeme a nechame odparit prebytecnou tekutinu. Pokrm ma byt hustsi.
Podavame s cerstvym chlebem a posypane parmezanem.

čtvrtek 1. listopadu 2012

VIDENSKE NUDLE

Proc se temto nudlim rika prave videnske, to nevim, jestli jim opravdu holduji ve Vidni...Ale u nas doma to byvala oblibena, rychla uprava testovin, kterou jsem uplatnila i v Italii a chutna jim...Da se navic pripravit ze surovin, ktere mivame skoro vzdycky doma, ve spizi.
Ingredience:
1 konzerva hoveziho masa (pro 4 osoby vetsi, tak 300 gr)
nebo varene hovezi, napr. z vyvaru,rozemlete nebo rozmixovane
lzicka kminu
lzice majoranky
mala cibulka (ale muzete vynechat)
olej
strouhany parmezan nebo jiny tvrdy syr
trochu rajskeho protlaku, aby vznikla omacka
sul, pepr nebo peperoncino,pripadne i utreny strouzek cesneku
Na panev s olejem dame nadrobno rozsekanou cibulku, zasypeme korenim a zamichame. Nebo dame jen koreni a lehce zpenime. Pak vlozime maso z konzervy, nebo varene a rozmixovane, dobre rozmichame. Pridame rajsky protlak, sul, pepr, nebo peperoncino.Kdo ma rad, muze pridat i strouzek utreneho cesneku. Nechame povarit, mezitim uvarime v osolene vode nudle nebo jine testoviny,zcedime a vhodime do hrnce nebo panve s omackou. Dobre promichame, posypeme strouhanym syrem a znovu promichame.

čtvrtek 25. října 2012

Jablkova buchta s tvarohem

Dnes po obede jsem upekla na rychlo buchtu a kdyz jsem prisla vecer domu, stihla jsem ji vyfotit za 5 minut 12! Jak mi bylo receno, je to tim, ze "dobre klouze do krku". Vzhledem k tomu, ze priprava je i jednoducha, musim se s vami podelit o recept :-))
Budete potrebovat:
(vsechny ingredience odmeruji prazdnym kelimkem od jogurtu-zde 125 gr obsah)
2 vejce
1 plny kelimek cukru
1 plny kelimek rostlinneho oleje
3 jablka
100 gr tvarohu (ja pouzivam "ricotta", o neco mekkci nez normalni tvaroh)
trosku citr.kury, spetka skorice
1 a pul kelimku mouky (polohrube)
1 prasek do peciva
Jablka oloupame a nakrajime na kostky, asi 2 cm. Pul jablka nechame na ozdobu-nakrajime na tenke platky. Vejce rozslehame s cukrem do peny. Pridame tvaroh, prilejeme tenkym praminkem olej a stale michame. Smichame prasek do peciva s moukou a po castech pridavame do smesi, aby se neutvorili zmolky. Nastrouhame trochu citr.kury a pridame spetku skorice, mame-li radi.Pokud se vam zda testo moc huste, prilejte opatrne trochu mleka. Vmichejte jablka nakrajena na kostky a povrch buchty pokladte naplatky nakrajenym jablkem-nejlepe do vejirku. Pece se asi 35 minut pri 180 stupnich-ale ridte se vlastni troubou. Buchta je vlacna, proste dobre klouze do krku!

neděle 21. října 2012

Srdicko

Zacinam hackovat na vanoce, hlavne andilky, po tech je vzdycky velka poptavka. Ale jeste se mi zda brzy na jejich uverejneni a pak jich mam uz dost v galerii. Pak jsem objevila ve fotografiich srdicko, ktere jsem uhackovala vloni,ale zustalo ve fotaku. Mam ho povesene na okne,i kdyz focene je na stole...

pátek 12. října 2012

Cesko-italsky obed

Většinou vařím po italsku - jídla jsou zdravá, chutná a hlavně rychlá. Ale v rámci "dlouholeté spolupráce" občas obě kuchyně prolínám...
V Itálii se jako první chod podává "pasta"-těstoviny všeho druhu.Pak je teprve maso s přílohou, ovoce, někdy i moučník a na závěr samozřejmě esspresso... i když dnes se takové obědy připravují spíš jen v neděli nebo u nějaké slavnostní příležitosti.
Dnešní recept na druhý chod jsem našla na sáčku s kořením na vepřové maso, který jsem si přivezla z Čech. Jelikož měl úspěch, podělím se o něj s vámi :-)
*************************************************************************
INGREDIENCE:
800 g vepřového masa
1 cibuli
1 stroužek česneku
plechovku piva _ tady je obsah 33 cl
směs na vepřovou pečeni Vitana (nebo podobnou)
olej
************************************************************************
Maso posypte směsí koření a svažte provázkem. Zprudka opečte na pánvi, aby se zatáhlo.Vložte do pekáčku . Nakrájenou cibuli s česnekem osmahněte, přidejte pivo.nechte povařit, pak vlijte na maso a pečte zhruba 1,5 hodiny. Maso vyjměte z pekáčku, nechte chvíli zchladnout, odstraňte provázek, nakrájejte na plátky. Je výborné třeba s bramborovou kaší ale i studené s chlebem.

neděle 7. října 2012

Kolac s hroznovym vinem (schiacciata con uva)

Tento kolac se dela v Toskansku na zacatku podzimu, kdyz zraje tzv. uva fragolina (hroznove vino jahudkove ) ktere vdeci za sve jmeno trochu nakysle, aromaticke chuti, pripominajici jahody. nas se asi nevyskytuje, muzete pouzit i normalni vino, jen ne s moc velkymi bobulemi, nebo jine ovoce, treba rybiz. Na testo jsem pouzila kynute testo, ze ktereho delam rada i slane rohlicky nebo kolace ci satecky. Rikam mu "testo zolik" a recept mi poslala Bozenka!

Budete potrebovat:
500 gr hladke mouky
kostku drozdi
1 lzici soli
2 lzice cukru
1/4 l vlaheho mleka
1,4 dl oleje
krupicovy cukr na posypani

Ve vlaznem mlece rozpustim drozdi. Do misy proseju mouku, smicham se soli i cukrem. Mleko s drozdim po castech prilevame do mouky,michame, postupne pridame i olej.Vypracujeme hladke testo a nechame vykynout. Pak jeste jednou vypracujeme a nechame opet kynout.
Na vymasteny plech,nebo pokryty pecicim papirem, rozvalime testo a poklademe hrozny nebo jinym ovocem. Dobre posypeme cukrem-aspon 3-4 lzice, mate-li velky plech. Nebo pred pokladenim na plech muzeme ovoce rovnou obalit v cukru.
Okraje kolace muzeme potrit mlekem , nebo vejcem rozslehanym v mlece.Dame pect, asi po 5-6 minutach, kdy je trosku zapeceny, ho povytahneme z trouby a hrozny trochu zamackneme dovnitr do testa.Pak dopeceme, az okraje zhnednou-podle trouby, vetsinou to trva tak 20-25 minut. Ovoce pusti trochu stavy, ale s cukrem vytvori neco jako sirup a kdyz vychladne, je to prave to dobre !

neděle 30. září 2012

Těstoviny s houbami (pasta con i funghi)

S houbami je v Itálii trochu potíž- na jejich sbírání musíme mít povolení jako u nás na chytání ryb, nebo lovu zvěře. Navíc tamní usedlíci nemají příliš rádi, když jim někdo "leze do lesa", takže se vám může stát, že i přes povolení se vrátíte k autu a máte rozřezané gumy. V našem okolí nemáme lesy hned za barákem, musí se jet pěkně do kopečka. Pokud ale najdete hřiby, jste odměněni jejich krásnou, aromatickou vůní-přemíra slunce v létě a pak deštivý, vlhký podzim udělají své. Houby se daji i koupit, ale jsou dražší než bifteky-alespoň ty místní. V posledních letech se dovážejí, většinou ze Slovinska nebo Chorvatska, stojí o polovinu méně (ale i tak kolem 15-18 euro za 1 kg) , ale jsou i daleko méně chutné.
Já mívám, když rostou,přísun hub z českých lesů, sušené. Právě takové jsem použila i na dnešní recept.
***************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
2 hrsti těstovin na osobu
asi 300 gr čerstvých hub nebo 2 hrsti sušených
1-2 stroužky česneku
sekaná petržel
olivový olej
sůl, pepř, popř.zeleninová kostka
půl sklenky rajského protlaku (ne kečupu!)
smetana -tady používáme sladkou, nekysanou, ale záleží na vaší chuti. Pokud dáte kysanou, můžete vynechat rajský protlak.
***************************************************************************************************************************************
Na pánev s olejem dáme propasírované nebo utřené stroužky česneku. Necháme jen lehce zpěnit, přidáme sekanou petrželku (asi 2 lžíce) a rychle zamícháme. Hned vložíme houby, nakrájené na kousky - sušené musíte předem namočit - zamícháme a necháme povařit.
Mezitím uvaříme těstoviny, vhodné jsou "tagliatelle" (dlouhé nudle) ale jako vždy záleží na vaší chuti.
Houby ochutíme solí, pepřem nebo místo soli dáme trochu zeleninove kostky a rajský protlak, máte-li rádi.
Ke konci varu vmícháme smetanu a vhodíme uvařené,zcezené nudle či jiné těstoviny. Na talíři posypeme ještě trochou petrželky.
Dodatek: na každé, po italsku vařené těstoviny patří strouhaný parmezán, někdy tvrdý ovčí sýr. Ale vyznavači těstovin s houbami tvrdí, že na tento pokrm se sýr nehodí, zrovna jako na pokrmy z ryb. Já se bez něj neobejdu, takže -jako vždy-řiďte se vlastními chuťovými buňkami:-))

středa 19. září 2012

Ořechové pesto (Pesto di noci)

Na mnoha stránkách čtu, že se letos vydařila úroda ořechů. Přikládám recept na těstoviny s ořechovým pestem, snad vám přijde vhod.
******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
350 gr těstovin (např."tagliatelle" - široké nudle)
2 plné hrsti ořechů (pokud nemáte rádi jejich trpkou chuť, spařte je horkou vodou a oloupejte)
4-5 lístků bazalky
1 stroužek česneku
4 vrchovaté lžíce strouhaného parmezánu
asi půl sklenky olivového oleje
sůl
******************************************************************************************************************************************
Ořechy s bazalkou rozmixujeme, ale ne úplně na kaši, necháme drobné kousky. Přidáme prolisovaný česnek, parmezán a pomalu přiléváme olej za stálého míchání, až získáme hustší kaši. Ochutnáme e případně dosolíme a dáme do větší mísy. Pokud se vám zdá moc husté, trochu zředíme vodou z těstovin, ale opatrně, pesto je musí obalit a ne po nich stékat.
Mezitím uvaříme oblíbený formát těstovin ,scedíme (neproplachujeme!) a vložíme do mísy s pestem. Velmi dobře promícháme a rozdělíme na talíře kde je ještě posypeme strouhaným parmezánem. DOBROU CHUŤ!Usmívající se

ORECHOVE ROHLICKY

Opet jeden recept na rychle pohosteni-budete potrebovat:

Listove testo kulate
150 gr orechu
asi pul sklenicky mleka
trochu rumu
piskoty podle potreby

Rozdrcene orechy vsypeme do variciho mleka, povarime a nechame vystydnout.Pridame trochu rumu, pokud je napln ridka, dame rozdrcene piskoty. Testo rozdelime na 12 dilku, na sirsi stranu dame lzicku naplne a zabalime. Potreme vejcem, peceme asi 15 minut. Vychladle pocukrujeme.


úterý 18. září 2012

Těstoviny po uhlířsku (pasta alla carbonara)

Italská klasika - pasta alla carbonara aneb těstoviny po uhlířsku!

Recept je pro dvě osoby:
2 plné hrsti těstovin
80 gr uzené pancetty (nebo anglické slaniny eventuálně libového uzeného) krájené na kostičky
1 čersvé vejce
3 lžíce tvrdého, stroouhaného ovčího sýra
3 lžíce strohaného parmezánu
1 lžíce smetany (nebo mléka)
mletý pepř

Zatímco se vaří těstoviny, dáme na suchou pánev opéct kostičky pancetty. Do větší mísy rozšleháme vejce, přidáme oba sýry, pepř, lžíci smetany či mléka (nemusí být, ale měla by vzniknout hustší kašička), dobře promíchejte.
Když jsou těstoviny uvařené - pokud možno na skus - scedíme a ihned vhodíme do mísy a hned za ní opečené, horké kostičky slaniny. Dobře promícháme, těstoviny se musí obalit.
Správně by se měly používat špagety, ale řiďte se svou chutí. U nás doma máme v oblibě vřeténka.
BUON APPETITO!



středa 5. září 2012

Masove kulicky v rajske omacce(polpettine al sugo di pomodoro)

Na masove kulicky budete potrebovat:
400 gr mleteho masa
1-2 vejce
trochu strouhanky na zahusteni(asi 2-3 lzice)
strouzek cesneku
2 lzice strouhaneho syra
majoranka,pepr,sul,spetka muskatoveho orisku

Smichame dohromady vsechny ingredience a dobre prohneteme. Tvorime male kulicky, asi 2-3 cm v prumeru.Neobalujeme ,dame varit syrove. Na zkousku dame varit jednu do omacky, pokud se rozpadne, pridame trosku strouhanky.

Rajska omacka:
Pul salku korenove zeleniny, lepe nastrouhat
sklenice neochuceneho rajskeho protlaku /asi 400 gr/-nebo cerstva, oloupana a jader zbavena , nasekana rajcata
1 bobkovy list
1 hrebicek
sul, pepr nebo jeste lepe spetka peperoncina
sekana petrzelka na posypani

Osmahneme zeleninu a vlijeme rajcatovy protlak nebo dame rozsekana rajcata. Nechame povarit, pridame hrebicek a bobkovy list, sul,pepr nebo peperoncino. Varime mirne asi 10 minut, az je zelenina mekka . Vlozime syrove masove kulicky a povarime dalsich asi 10 minut, behem vareni obratime. Vyjmeme bobkovy list , posypeme petrzelkou a podavame.

neděle 2. září 2012

Veprova pecene po toskansku

V Italii prilis koreni, jak je zname od nas, nepouzivaji. Zato bylinky, ty jsou pritomne porad. V Toskansku je nejoblibenejsi salvej, rozmaryn a cesnek.
Bylinky i cesnek rozsekame na male kousky,muzeme i rozmixovat. Smichame se soli a peprem.Do veprove pecene udelame nozem male zarezy a udelanou smesi je prospikujeme. Dame pect na olej, nejdrive opeceme po vsech stranach, aby se maso zatahlo. Kdyz je dobre opecene, zalijeme sklenkou bileho, sucheho vina. Nechame odparit a pak bud dusime pod poklickou, az je maso mekke nebo v troube pri 180 stupnich-asi hodinu, podle velikosti masa.Muzeme pridat trochu masoxu.
Nechame trochu ustat, pak maso vyjmeme a zabalime do alobalu asi na 20 minut. Bude se pak lepe krajet. Nakrajene vlozime zpet do stavy a prohrejeme. Podavame s opecenymi brambory.

neděle 26. srpna 2012

Sklenickovy kolac s ovocem

Konecne jsme se dockali ochlazeni (ale nebude to dlouho trvat!), tak jsem se odvazila zapnout troubu. Jako nedelni moucnik jsem po tydnech ruznych nepecenych dobrot vybrala sklenickovy kolac s ovocem a drobenkou. Nevim, mozna to bylo tim, ze nastala "konecne zmena", ale vsem doma moc chutnal! Recept je rychly a snadny:
2 vejce
1/2 sklenice cukru
1/2 prasku do peciva
1/3 kostky tuku(rozehrateho)
2 sklenice polohrube mouky
3/4 sklenice mleka
talirek nakrajeneho ovoce(broskve, svestky, merunky, rybiz-proste co prave mame doma)

Vejce rozslehame s cukrem, pridame pomalu rozehraty tuk, mleko a nakonec prosatou mouku s praskem tak, aby se neutvorily zmolky. Tady bych uvedla malou poznamku-pokud date nejdriv mouku a potom rozredite mlekem, je to snadnejsi, ale kdyz si date praci a mouku opatrne prisypavate (ja delam pomoci sitka) do ridke smesi vajec, cukru, tuku a mleka, vyjde pak jemnejsi, skoro jako piskot. Aby ovoce nepropadlo ke dnu, lehce je obalte v mouce, nebo jemne posypte testo, jiz vlozene do formy (asi 26 cm v prumeru) a pak dejte ovoce. Jestli budete pouzivat neco kyselejsiho, napr. rybiz, pridejte trochu vic cukru. Nakonec posypu drobenkou, udelanou z kousku masla, trochy cukru a mouky. Dame pect asi 30 minut-podle trouby.

čtvrtek 23. srpna 2012

Vysivany ubrus

Konecne se mi podarilo dodelat vysivany ubrus (spis je to velka decka) na stul pro kamaradku. Trvalo to delsi dobu, protoze kvuli tropickym vedrum jsem musela prace prerusit. Snad uz jim bude konec!!

pondělí 20. srpna 2012

Panzanella

Panzanella-aneb jak zuzitkovat starsi chleb. Nazev pochazi od slova "pane"-chleba. Je to velmi stary, toskansky recept. Mam 2 varianty-klasickou a "vylepsenou". Ingredience jsou temer stejne-starsi chleb, cibule, rapikaty celer, rajcata a bazalka.
Potreby:
4 platky starsiho chleba
trochu vody s octem
2 rajcata
stvol rapikateho, cerstveho celeru
1 cerstva cibule-na obrazku je bila, ale cervena je lepsi
sul, pepr, olivovy olej
sekana bazalka-aspon 2 lzice

Platky chleba zbavime kurek a namocime do vody s octem-ne prilis vody. Kdyz se chleba nasakne, dobre jej vymackame a rozdrobime do misy. Pridame na kousky krajena rajcata, kousky celeru, na tenke platky nakajenou cibuli, sul, pepr, asi 2 lzice olivoveho oleje. Podle chuti muzeme pridat jeste par kapek octa.Posypeme sekanou bazalkou. Dobre vychladime a podavame.
Druha verze: platky chleba bez kurek opeceme v toustovaci nebo pod grilem na sucho. Nakrajime nebo nalameme do misy, pokapeme mirne vodou s octem-chleba se nesmi namocit, jen navlhnout, aby zustal trochu krupavy. Pak pridame dalsi ingredience , jak je uvedeno nahore a muzeme dat i konzervu dobre okapaneho tunaka.

Drobne zakusky

I kdyz je tu horko k zblazneni, nas nedelni obed se bez zakusku proste neobejde! To uz je tradice. V lète se snazim delat nepecene zakusky, prikladam vzorek. Jedine, co se bez trouby neobeslo, byly linecke kosicky, ale pripravila jsem testo vecer a hned po ranu upekla-staci par minut. Pak jsem je naplnila pudinkem, navrch dala lesni plody, pocukrovala a bylo to. Dale jsem pripravila par bignè, coz jsou male bochanky z odpalovaneho testa(jako treba na vetrniky nebo venecky) plnene pudinkem, bud zloutkovym nebo cokoladovym a povrch se poleje cokoladou nebo polevou. Odpalovane testo je pomerne pracne, pak se musi pect v rozpalene troube, takze jsem pouzila jiz hotove bignè a jen je naplnila.
Ty kostky vepredu, tomu se zde rika "zuppa inglese" a melo by to byt neco jako "anglicka polevka". Tady se "zuppa" rika tem polevkam, ktere maji jako zaklad platky chleba a na ne polevka vleje-tim se chleba nasakne (inzuppa) a polevka se zahusti a mate vydatne jidlo.
Nazev vznikl asi diky tomu, ze se piskot namaci v likeru-jak to Anglicani radi delaji!:-))
Na tento moucnik prikladam navod:

Piskoty-aby pokryly 3x dno misky, ve ktere pak budeme mocnik pripravovat
Liker-tady se pouziv alchermes, ale dobre poslouzi i nase griotka nebo jiny cerveny liker
Cezena,studena kava-i pripravena z Nescafè nebo jine rozpustne kavy
vanilkovy pudink
cokoladovy pudink

Polovinu piskotu namocime kratce v griotce-nechceme-li moc silnou alkoholovou chut, rozredime ji vodou a pokryjeme dno misky-nejlepe obdelnikove nebo ctvercove. Na to nalijeme cokoladovy pudink. Druhou cast piskotu namocime v kave, poklademe na pudinkovou vrstvu a zalejeme vanilkovym pudinkem. Ukoncime posledni vrstvou piskotu, namocene bud stridave v kave a griotce nebo podle chuti jen v jedne tekutine. Dame dobre vychladit do lednicky.
Pak krajime na kostky a podavame.
Misto piskotu koupenych muzeme pouzit doma udelany piskot-vyjde jemnejsi moucnik.

středa 15. srpna 2012

Peceny pstruh s bramborami

Pstruh, ktereho vidite na obrazku, se jmenuje lososovy-jsou krmene krevetkami a diky tomu se jejich maso zabarvi do lososove ruzove.Ale muzete pouzit i normalni pstruhy, nebo jinou rybu, podle vlastni chuti. Ja pouzila vykostene platky pstruha. Pokud byste chteli nechat rybu vcelku, dejte ji do briska bud par snitek rozmarynu a platek, dva citronu, nebo snitku petrzele a strouzek cesneku.
Potreby:
2 pulky vetsiho pstruha, nebo 2 cele pstruhy
citron
rozmaryn
sul a pepr
na platky nakrajene brmbory, tolik, aby pokryly dno pekacku
mala rajcatka krajena na pulky, nebo zrale , tuhe rajce, krajene na kousky
porek nebo mladou cibulku, nakrajenou na tenka kolecka
olej a trochu bileho vina

Brambry oloupame , nakrajime na platky asi pul cm a dame ovarit do osolene, horke vody asi 4
minuty-musi zustat tuhe. Nasypeme na ne rozkrajena rajata, porek nebo cibulku, podlijeme troskou vina (staci 2-3 lzice) , olej a dame na chvili zapect do trouby. asi po 5 minutach vlozime rybu, trochu polejem olejem nebo dame trosku masla. Peceme dalsich asi 10 minut, rybu mezitim obratime. Nesmi se pect dlouho, aby se nevysusila.

pátek 3. srpna 2012

PRIRODNI PLATKY NA VINE (SCALOPPINE)

Timto rychlym zpusobem pripravite maso bud teleci, kureci nebo kruti. Staci k tomu tenke platky masa, trochu bileho vina a petrzelka.
Potreby:
8 tenkych platku z vyse uvedenych druhu masa
olej a trochu masla,sul, pepr
mouka na obaleni
pul sklenky bileho, prirodniho vina
asi lzice nasekane , cerstve petrzelky (muzete pridat i trochu bazalky)

Maso trochu naklepeme, osolime, opeprime,poprasime moukou. Na panvi rozpustime trochu oleje s kouskem masla-jen na opeceni, maso nesmi plavat! Vlozime platky a zprudka opeceme po obou stranach. Jakmile maso chyti barvu (staci opravdu minuta), podlijeme bilym vinem. Nechame jej vyparit,staci 3-4 minuty, muzeme pridat i trosku masove kostky, pokud jsme to neprehaneli se soli. Posypeme rozdrcenou petrzeli ( s bazalkou, mame-li radi) a je hotovo! Jako priloha se hodi bud zeleninovy salat, nebo brambory ci hranolky.

středa 1. srpna 2012

HACKOVANA BLUZKA

Behem dovolene jsem prece jen uplne nezahalela. V dobe "siesty" jsem dodelala bluzku, kterou jsem uhackovala na prani jedne pani. Zhledla ji v casopise a tak jsem mela hned zakazku!

neděle 29. července 2012

TUNAK S FAZOLEMI

Tak uz jsme zase doma! Na dovolene, jak uz to tak byva, se vari malo a rychle. Kdyz je teplo, prijde vhod i konzerva. K priprave tohoto jidla vam postaci konzerva fazoli, tunak, trochu cibule a nakrajena rajcata.
100-150 gr tunaka v olivovem oleji nebo prirodnim nalevu
200 gr fazoli (pouzivam zn. Bonduelle)
malà, cerstva cibulka
cherry rajcatka, nebo zrala, tuha rajcata
trochu oregana
par kapek vinneho octa

Priprava je vic nez jednoducha.Fazole a tunaka vyklopte z konzerv a nechte dobre okapat. Cibulku nakrajejte na slabounke platky, rajcata na kousky. Vse smichejte a pridejte spetku, dve oregana. Pripadne ochutite soli, peprem, zakapnete octem a muzete pridat i trosku olivoveho oleje-zvlast jestli je tunak v prirodnim nalevu. Nechte asi pul hodinky vychladit a podavejte s cerstvym chlebem.

pátek 13. července 2012

DOVOLENA!!

Docasne opoustim muj blog, protoze odjizdime na dovolenou. Vratim se na konci mesice a tesim se na dalsi setkani. Zatim vas vsechny zdravim a dekuji za navstevnost a komentare!

Kruti zavitky

Zavitky z krutiho masa jsou rychle, lehke a mate je hotove za par minut.Nasla jsem tento recept, trochu jiny, nez obvykle byvaji a hned jsem ho vyzkousela. Tady je:
400 gr krutiho masa nakrajeneho na tenke platky
4-5 lzic strouhanky
na kosticky nakrajenou mortadellu, ale muze byt i sunka, nebo sunkovy ci jiny salam
3 plne lzice strouhaneho parmezanu
trochu sucheho (nesladkeho)bileho vina
sekana petrzelka
olivovy olej

Kruti platky dobre naklepeme. Pokud se trhaji, muzeme je naklepat mezi 2 kusy potravinarske folie.
V misce smichame strouhanku, salam nebo sunku, pridame syr , petrzelku a trochu olivoveho oleje. Rozredime bilym vinem tak, aby vysla napln, ne prilis ridka, ani prilis tuha. Eventuelne pridame trochu suchych ingredienci nebo naopak vino. Na kazdy platek dame lzici (nebo vice, podle velikosti platku) naplne, svineme a spichneme paratkem, aby napln nevytekala. Dame na rozpaleny olej, ze vsech stran osmahneme, kdyz maji platky barvu, podlijeme trochou vina a podusime-staci 10 minut.

Tutto insieme

Vzhledem k tomu, ze je sezona cukinek, pridavam dalsi recept. Tentokrat jde o prilohu, napr. ke krutim zavitkum, uvedenym vyse. Je to stary, toskansky recept a znamena to "vsechno dohromady"
Priprava odpovida nazvu. Budete potrebovat:
3-4 cukiny
2 cibule (cerstve jsou lepsi)
3-4 brambory
olej, sul, pepr
Vsechny suroviny nakrajime na kostky, brambory oplachneme pod studenou vodou, aby ztratily trochu skrobu. Melo by byt vseho tak zhruba stejne mnozstvi. Na rozehraty olej dame vsechno najednou-odtud nazev "tutto insieme". Nejdriv orestujeme, pak priklopime poklickou a dusime za obcasneho michani.Nepodlevame, zelenina se musi dusit ve vlastni stave. Pridame sul a pepr.Dusi se, az brambory zmeknou.Pokud se neodparila vsechna tekutina, ke konci sundame poklicku a michame
Nemam fotku hotoveho pokrmu, nebot v tech vedrech se to proste nedalo varit ani jist. Ale vam se ted ochadilo, tak to urcite pujde! :-))

středa 11. července 2012

Omacka na testoviny z cerstvych rajcat

V horkych dnech se u plotny snazim byt co nejmene. Nicmene v Italii jsou testoviny na stole denne, tak alespon pripravuji omacky za syrova. Tato je z cerstvych ,oloupanych rajcat.

POTREBY:
Testoviny, 2 hrsti na osobu dame varit do osolene vody
4 zrala rajcata, sparime nebo vhodime do horke vody na par vterin, oloupeme
a nakrajime na velmi drobne kousky
1 strouzek cesneku
po lzici sekane petrzelky, bazalky, trochu oregana
sul, pepr, nebo peperoncino
2 lzice olivoveho oleje
nastrouhany parmezan nebo tvrdy ovci syr, nebo smichame oboje

Do vetsi misy,ve ktere pak budeme podavat testoviny, dame nadrobno krajena, oloupana rajcata-pred krajenim vymackame trochu vody se seminky.Pridame prolisovany nebo utreny cesnek, bylinky, olej, sul a pepr nebo peperoncino a zamichame. Uvarene a scezene testoviny vhodime do misy, posypeme strouhanym syrem a dobre promichame. Na taliri jeste posypeme syrem.

pátek 6. července 2012

Rýžový salát (Insalata di riso)

V horkých dnech, které zde panují, často připravuji rýžový salát, nebo místo rýže použiji špaldu, jako na této fotografii. Další suroviny jsou zeleninová směs, která se zde prodává již hotová a naložená, specielně pro rýžové nebo těstovinové saláty. Pak se přidává tuňák nebo nakrájený párek (za studena), nebo kostičky šunky a sýra, vařené vejce apod. Základem je vždy rýže nebo špalda, eventuálně uvařené a studenou vodou propláchnuté těstoviny a zelenina.
****************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
6 - 8 hrstí rýže - nejlépe předvařené, podrží si lépe tvar - nebo špaldy (vaří se jako rýže, jen o něco déle)
400 gr (asi dva hrnky) nakládané zeleniny - pokud nemáte již tu hotovou, použijte okurky, houbičky, mrkev, hrášek, celer, kousky fazolek, cibulky, kapary a olivy
150 gr okapaného tuňáka
sůl a pepř
olivový olej podle chuti (na toto množství asi 3 - 4 lžíce)
pár snítek čerstvé bazalky nebo oregána
****************************************************************************************************************************************
Rýži nebo špaldu uvařte ve větším množství osolené vody - nesmí se dusit, ale vařit. Pak sceďte, krátce propláchněte studenou vodou a nechte okapat na sítku, aby rychleji vychladla, rozprostřete jí kolem stěn.
Dejte do mísy a přidejte ostatní ingredience, dobře promíchejte a nechte uležet v chladu aspoň půl hodiny.

úterý 3. července 2012

Testoviny s parkem

Tohle neni zrovna typicky italsky recept, jak pripravit testoviny. Ale obcas delam pokusy stylu "co dum dal" a vyslo to dobre, navic se omacka pripravi v dobe, kdy se vari testoviny.
Ty jsou pak daleko chutnejsi, kdyz pripravime omacku a pak je vlozime do ni a zamichame, nez naopak-t.j. polit testoviny pripravenou omackou. Schvalne to vyzkousejte!

Suroviny pro 4 osoby:
350 gr testovin (vretenka, penne, kolinka)
100 gr parku
sklenice rajskeho protlaku
2 lzice smetany ( i zakysane)
trochu oleje,
petrzel
strouhany parmezan

Na vetsi hlubokou panev (musi se do ni vejit i uvarene testoviny) dame rozehrat olej, pridame na kousky nakrajene parky (ja prepulim podelne a pak krajim na pulkolecka). Trochu osmahneme, pak vlejeme rajsky protlak, kratce povarime, ke konci pridame smetanu. Jiz bez vareni posypeme sekanou petrzelkou.
Uvarene testoviny vhodime do panve, dobre promichame a posypeme strouhanym syrem.

sobota 30. června 2012

Plnena rajcata

Rajcata na fotce jsou plnena spaldou. Vim, ze se u nas dostane spaldova mouka, ale nevim, jestli i spalda jako takova. Je to cerealie, ktera se v Toskansku pouziva uz odnepameti. Pokud ji nemate, nevasi, pouzijte uvarenou ryzi-nejlepe predvarenou, aby se nelepila.Dale potrebujeme:
4 velka, zrala rajcata
50 gr okapaneho tunaka
1 vejce na tvrdo
2 hrsti spaldy nebo ryze
1 lzici sekanych kaparu, nemate-li poslouzi i nakladane okurky
1 lzici majonezy (nemusi byt, ale lepe vaze ingredience)
sul, pepr, par kapek octa,olivovy olej

Vrsek rajcat rozkrojime, vydlameme je, osolime a polozime rezem dolu na papirovou uterku, aby ztratily trochu stavy. Mezitim uvarime vejce natvrdo, ryzi nebo spaldu (spalda se vari stejne, jen o neco dele),nechame odkapat tunaka z konzervy. Vejce nakrajime na drobno, smichame s tunakem a uvarenou, studenou vodou proplachnutou ryzi nebo spaldou. pridame kapary nebo okurku, sul,pepr, lzici majonezy, pokud mame radi a kapku octa. Plnime do rajcat a vychladime.

středa 27. června 2012

Hrnickovy kolac s jablky

Potreby:
1 hrnek krupice
1 hrnek hrube mouky
1 hrnek cukru
1 balicek prasku do peciva
4 jablka
1/2 balicku tuku
stava z 1 citronu
rozinky, sekane orechy, spetka skorice

Krupici smichame s moukou, cukrem a praskem do peciva. Pokapeme polovinou citr.stavy a pridame rozsekany tuk. Rozdrobime jako na drobenku. Oloupana jablka nastrouhame na hrubem struhadle a smichame s predem namocenymi a vymackanymi hrozinkami, trochou skorice a rozsekanymi orechy a pokapeme zbytkem citr.stavy.
Do vymazane a vysypane formy dame 1/3 drobenky, pak pulku jablek, druhou tretinu drobenky, zbytek jablek a posledni cast drobenky. Na povrch kolace dame nekolik kousku masla a muzeme posypat nasekanymi orechy (ja dala piniove orisky) nebo mandlemi nebo nechat jen tak. Peceme pri 180 stupnich az zezlatne, asi 35-40 minut, podle trouby.

úterý 26. června 2012

Frittata s cuketou

Cukety se v Italii sklizeji male, kdyz jsou bez semen. V italske kuchyni existuje spousta receptu, jak je pripravit. Jednim z nejoblibenejsich je frittata con zucchini.
Rozdil mezi frittatou a nasi omeletou je v tom, ze frittata se opeka po obou stranach.
Budete potrebovat-pro 2 osoby:
4-5 malych cuketek
3-4 vejce
1 cerstvou cibulku sul, pepr, olej


Na panev date nakrajenou cibulku, nechate trochu zpenit, pridate na kolecka nakrajene cukety. Behem peceni obcas zamichate, aby se opekaly po obou stranach. Kdyz jsou trochu opecene, muzete prikryt poklickou, zmeknou rychleji. Pak pridate rozkvedlana vejce se soli a trochou pepre.
Ted prijde nejdulezitejsi faze!
Kdyz je frittata na spodni strane opecena,obratite ji ( ja ji presunu na vetsi talir nebo na spodni stranu poklicky, priklopim panvi a obratim) a upecete z druhe strany. Prava italska frittata je na svete!

neděle 24. června 2012

Kavovy krem z tvarohu

V teplych dnech jsou nejlepsi lehke dezerty, ktere pripravime bez peceni. Jednim z nich je
KAVOVY TVAROHOVY KREM

300 gr tvarohu (nebo syr ricotta , je jemnejsi)
2 - 3 lzice cukru
maly salek studene kavy -espresso, prekapavane nebo Nescafè
piskoty
asi pul sklenicky mleka, trochu rumu nebo likeru jako napr.Amaretto (liker s prichuti mandli) nebo jiny liker s prichuti kavy nebo orechu
cokolada a orisky na posypani

Tvaroh dobre uslehame s cukrem rucnim slehacem. Behem slehani prikapavame kavu, az ziskame jemny krem. Mleko nalejeme do talire, pridame liker nebo rum-mnozstvi ridte podle sve chuti.
Piskoty kratce namocime a davame na dno misky. Pak dame prvni vrstvu ochuceneho tvarohu, lehce posypeme strouhanou cokoladou, pak vrstvu piskotu a zase krem. Navrch sekanou cokoladu s orisky (nebo mandlemi ci orechy, co prave mate doma)