neděle 26. srpna 2012

Sklenickovy kolac s ovocem

Konecne jsme se dockali ochlazeni (ale nebude to dlouho trvat!), tak jsem se odvazila zapnout troubu. Jako nedelni moucnik jsem po tydnech ruznych nepecenych dobrot vybrala sklenickovy kolac s ovocem a drobenkou. Nevim, mozna to bylo tim, ze nastala "konecne zmena", ale vsem doma moc chutnal! Recept je rychly a snadny:
2 vejce
1/2 sklenice cukru
1/2 prasku do peciva
1/3 kostky tuku(rozehrateho)
2 sklenice polohrube mouky
3/4 sklenice mleka
talirek nakrajeneho ovoce(broskve, svestky, merunky, rybiz-proste co prave mame doma)

Vejce rozslehame s cukrem, pridame pomalu rozehraty tuk, mleko a nakonec prosatou mouku s praskem tak, aby se neutvorily zmolky. Tady bych uvedla malou poznamku-pokud date nejdriv mouku a potom rozredite mlekem, je to snadnejsi, ale kdyz si date praci a mouku opatrne prisypavate (ja delam pomoci sitka) do ridke smesi vajec, cukru, tuku a mleka, vyjde pak jemnejsi, skoro jako piskot. Aby ovoce nepropadlo ke dnu, lehce je obalte v mouce, nebo jemne posypte testo, jiz vlozene do formy (asi 26 cm v prumeru) a pak dejte ovoce. Jestli budete pouzivat neco kyselejsiho, napr. rybiz, pridejte trochu vic cukru. Nakonec posypu drobenkou, udelanou z kousku masla, trochy cukru a mouky. Dame pect asi 30 minut-podle trouby.

čtvrtek 23. srpna 2012

Vysivany ubrus

Konecne se mi podarilo dodelat vysivany ubrus (spis je to velka decka) na stul pro kamaradku. Trvalo to delsi dobu, protoze kvuli tropickym vedrum jsem musela prace prerusit. Snad uz jim bude konec!!

pondělí 20. srpna 2012

Panzanella

Panzanella-aneb jak zuzitkovat starsi chleb. Nazev pochazi od slova "pane"-chleba. Je to velmi stary, toskansky recept. Mam 2 varianty-klasickou a "vylepsenou". Ingredience jsou temer stejne-starsi chleb, cibule, rapikaty celer, rajcata a bazalka.
Potreby:
4 platky starsiho chleba
trochu vody s octem
2 rajcata
stvol rapikateho, cerstveho celeru
1 cerstva cibule-na obrazku je bila, ale cervena je lepsi
sul, pepr, olivovy olej
sekana bazalka-aspon 2 lzice

Platky chleba zbavime kurek a namocime do vody s octem-ne prilis vody. Kdyz se chleba nasakne, dobre jej vymackame a rozdrobime do misy. Pridame na kousky krajena rajcata, kousky celeru, na tenke platky nakajenou cibuli, sul, pepr, asi 2 lzice olivoveho oleje. Podle chuti muzeme pridat jeste par kapek octa.Posypeme sekanou bazalkou. Dobre vychladime a podavame.
Druha verze: platky chleba bez kurek opeceme v toustovaci nebo pod grilem na sucho. Nakrajime nebo nalameme do misy, pokapeme mirne vodou s octem-chleba se nesmi namocit, jen navlhnout, aby zustal trochu krupavy. Pak pridame dalsi ingredience , jak je uvedeno nahore a muzeme dat i konzervu dobre okapaneho tunaka.

Drobne zakusky

I kdyz je tu horko k zblazneni, nas nedelni obed se bez zakusku proste neobejde! To uz je tradice. V lète se snazim delat nepecene zakusky, prikladam vzorek. Jedine, co se bez trouby neobeslo, byly linecke kosicky, ale pripravila jsem testo vecer a hned po ranu upekla-staci par minut. Pak jsem je naplnila pudinkem, navrch dala lesni plody, pocukrovala a bylo to. Dale jsem pripravila par bignè, coz jsou male bochanky z odpalovaneho testa(jako treba na vetrniky nebo venecky) plnene pudinkem, bud zloutkovym nebo cokoladovym a povrch se poleje cokoladou nebo polevou. Odpalovane testo je pomerne pracne, pak se musi pect v rozpalene troube, takze jsem pouzila jiz hotove bignè a jen je naplnila.
Ty kostky vepredu, tomu se zde rika "zuppa inglese" a melo by to byt neco jako "anglicka polevka". Tady se "zuppa" rika tem polevkam, ktere maji jako zaklad platky chleba a na ne polevka vleje-tim se chleba nasakne (inzuppa) a polevka se zahusti a mate vydatne jidlo.
Nazev vznikl asi diky tomu, ze se piskot namaci v likeru-jak to Anglicani radi delaji!:-))
Na tento moucnik prikladam navod:

Piskoty-aby pokryly 3x dno misky, ve ktere pak budeme mocnik pripravovat
Liker-tady se pouziv alchermes, ale dobre poslouzi i nase griotka nebo jiny cerveny liker
Cezena,studena kava-i pripravena z Nescafè nebo jine rozpustne kavy
vanilkovy pudink
cokoladovy pudink

Polovinu piskotu namocime kratce v griotce-nechceme-li moc silnou alkoholovou chut, rozredime ji vodou a pokryjeme dno misky-nejlepe obdelnikove nebo ctvercove. Na to nalijeme cokoladovy pudink. Druhou cast piskotu namocime v kave, poklademe na pudinkovou vrstvu a zalejeme vanilkovym pudinkem. Ukoncime posledni vrstvou piskotu, namocene bud stridave v kave a griotce nebo podle chuti jen v jedne tekutine. Dame dobre vychladit do lednicky.
Pak krajime na kostky a podavame.
Misto piskotu koupenych muzeme pouzit doma udelany piskot-vyjde jemnejsi moucnik.

středa 15. srpna 2012

Peceny pstruh s bramborami

Pstruh, ktereho vidite na obrazku, se jmenuje lososovy-jsou krmene krevetkami a diky tomu se jejich maso zabarvi do lososove ruzove.Ale muzete pouzit i normalni pstruhy, nebo jinou rybu, podle vlastni chuti. Ja pouzila vykostene platky pstruha. Pokud byste chteli nechat rybu vcelku, dejte ji do briska bud par snitek rozmarynu a platek, dva citronu, nebo snitku petrzele a strouzek cesneku.
Potreby:
2 pulky vetsiho pstruha, nebo 2 cele pstruhy
citron
rozmaryn
sul a pepr
na platky nakrajene brmbory, tolik, aby pokryly dno pekacku
mala rajcatka krajena na pulky, nebo zrale , tuhe rajce, krajene na kousky
porek nebo mladou cibulku, nakrajenou na tenka kolecka
olej a trochu bileho vina

Brambry oloupame , nakrajime na platky asi pul cm a dame ovarit do osolene, horke vody asi 4
minuty-musi zustat tuhe. Nasypeme na ne rozkrajena rajata, porek nebo cibulku, podlijeme troskou vina (staci 2-3 lzice) , olej a dame na chvili zapect do trouby. asi po 5 minutach vlozime rybu, trochu polejem olejem nebo dame trosku masla. Peceme dalsich asi 10 minut, rybu mezitim obratime. Nesmi se pect dlouho, aby se nevysusila.

pátek 3. srpna 2012

PRIRODNI PLATKY NA VINE (SCALOPPINE)

Timto rychlym zpusobem pripravite maso bud teleci, kureci nebo kruti. Staci k tomu tenke platky masa, trochu bileho vina a petrzelka.
Potreby:
8 tenkych platku z vyse uvedenych druhu masa
olej a trochu masla,sul, pepr
mouka na obaleni
pul sklenky bileho, prirodniho vina
asi lzice nasekane , cerstve petrzelky (muzete pridat i trochu bazalky)

Maso trochu naklepeme, osolime, opeprime,poprasime moukou. Na panvi rozpustime trochu oleje s kouskem masla-jen na opeceni, maso nesmi plavat! Vlozime platky a zprudka opeceme po obou stranach. Jakmile maso chyti barvu (staci opravdu minuta), podlijeme bilym vinem. Nechame jej vyparit,staci 3-4 minuty, muzeme pridat i trosku masove kostky, pokud jsme to neprehaneli se soli. Posypeme rozdrcenou petrzeli ( s bazalkou, mame-li radi) a je hotovo! Jako priloha se hodi bud zeleninovy salat, nebo brambory ci hranolky.

středa 1. srpna 2012

HACKOVANA BLUZKA

Behem dovolene jsem prece jen uplne nezahalela. V dobe "siesty" jsem dodelala bluzku, kterou jsem uhackovala na prani jedne pani. Zhledla ji v casopise a tak jsem mela hned zakazku!