Všem návštěvníkům mého blogu přeji krásné vánoční svátky plné radosti a rodinné pohody a samozřejmě pevné zdraví, hodně elánu a štěstí. Vaše Růžena
Vítám všechny návštěvníky mého blogu! Jmenuji se Růžena a jsem přes 30 let vdaná v italském Toskánsku. Ráda bych vám přiblížila zdejší život tak, jak probíhá v naší italsko - české domácnosti. Bude to takový mix vaření, ručních prací, postřehů a cestování..
středa 23. prosince 2015
středa 16. prosince 2015
Masarykovo cukroví
Vím, že už máte určitě upečeno. Ale jestli se vám stává jako mě (většinou zbytečně) že se si myslíte že vám nebude stačit, upečte si Masarykovo cukroví - je rychle hotové, nepotřebuje už žádné další zdobení a ani rozležet.
Vyzkoušela jsem před 2 dny a na zkoušku ochutnala a je opravdu krásně křehké.
Bylo to prý oblíbené cukroví presidenta Masaryka - odtud jeho název.
***************************************************************
INGREDIENCE:
300 gr hladké mouky
200 gr másla nebo tuku (dávám zhruba půl na půl)
100 gr cukru
170 gr celých lískových oříšků
1 žloutek
1 lžíce kakaa
rum - není nutný
**************************************************************
Celé lískové oříšky (oloupané) dáme na 2 hodiny namočit do vody, do které můžeme přidat i rum. Nejsem troškař a namočila jsem rovnou do rumu :-) Namočením oříšky změknou,zdá se mi že rumem získaly i lepší chuť, ale záleží na vás.
Do mouky rozsekáme máslo nebo tuk, rozdrobíme, přidáme cukr, kakao a žloutek a vypracujeme těsto. Oříšky scedíme, osušíme a vpracujeme do těsta. Uděláme 4 válečky o průměru 3-4 cm a zabalíme do folie a dáme do lednice 24 hodin odpočinout. Před použitím jsem dala ještě asi na 10 minut do mrazáku aby se lépe krájelo.
Ostrým nožem nakrájíme na kolečka přibližně půlcentimetrová a klademe na plech vyložený papírem na pečení.
Pečeme 10-12 minut při zhruba 170 stupních - ale jako vždy záleží na vaší troubě.
Upečená vychladlá kolečka můžete i pocukrovat ale myslím že to není nutné, jsou dobrá i tak.
sobota 12. prosince 2015
Zapečené těstoviny s ořechy a bešamelem (pasta gratinata alle noci)
Těstoviny se dají připravit na stovky způsobů a myslím že se nikdy nepřejí - soudím i podle sebe. Dnešní recept je jako vždy rychlý a lze jej připravit i o den dřív a uchovat v lednici nebo ještě s větším předstihem a dát do mrazáku. Pak stačí jen mírně rozmrazit a dát do trouby zapéct.
******************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
320 gr těstovin (nejlépe vřeténka nebo penne)
80 gr strouhaných ořechů
50 gr strouhaného parmezánu
300 ml bešamelu
1 lžíce olivového oleje
špetka muškátového oříšku
sůl, pepř, trochu másla
*******************************************************************************
Těstoviny dáme vařit do osolené vody se lžící oleje - ten slouží k tomu, aby se těstoviny neslepily. Scedíme je než jsou úplně uvařené, musí být tzv. na skus, ne tvrdé ale ještě tuhé. Smícháme je s polovinou bešamelu, do kterého přidáme muškátový květ a trochu pepře. Do máslem vymazaného pekáčku dáme vždy vrstvu těstovin, posypeme částí strouhaných ořechů a parmezánem, bešamel,další vrstvu těstovin, ořechy, parmezán atd. jako když děláme lasagne. Poslední vrstvu tvoří bešamel s parmezánem. Dejte do vyhřáté trouby na 200 stupňů a zapékejte asi 15 minut až se utvoří kůrčička.
úterý 1. prosince 2015
Smetanové cukroví
Už je to zas tady! Probíráme se recepty, oprašujeme klasické a hledáme nové.. Kdo má rád vánoční cukroví ví, že se musí začít včas protože i když si slibujeme (jako každý rok) že nás vánoce letos nedostanou, dřív nebo později se tomu bláznivému frmolu stejně propadne.
Smetanové cukroví většinou peču až ke konci, protože je rychle hotové a dá se jíst prakticky hned, nepotřebuje dlouhé rozležení. Uvádím základní jednoduchý recept,ale vyzkoušela jsem ho s přidáním sekaných ořechů nebo oříšků a byly výborné.
Navíc se dá těsto obměnňovat, např. přidáním lžíce kakaa ( v tom případě uberte lžíci mouky) nebo špetkou skořice.
INGREDIENCE:
350 gr hladké mouky
220 gr másla
1/8 l tekuté šlehačky
špetka soli
moučkový cukr s vanilkou na obalení
Do prosáté mouky přidáme malou špetku soli a rozsekáme máslo. Prsty rozdrobíme na drobenku a potom přiléváme šlehačku a mícháme až se těsto spojí. Pokud použijeme i další ingredience, dáme je do mouky před přidáním smetany. Rychle propracujeme a dáme do chladna odpočinout. Pak rozválíme (nejlépe mezi dvěma kusy pečícího papíru nebo potravinářské folie) na plát silný asi 3 mm. Vykrajujeme libovolné tvary. Pokud se těsto lepí, omočíme občas formičku v mouce. Pečeme krátce, asi 10-15 minut - záleží na troubě - při zhruba 170° na světlý odstín. Ještě teplé obalujte v moučkovém cukru s vanilkou.
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)