Crostata furba - chytrý koláč, vděčí za své jméno formě která se používá k jeho pečení. Je kulatá, s vroubkovaným okrajem, dno je trochu vyzdvižené tak, že kolem dokola je vytvořený žlábek.
Její chytrost spočívá v tom, že do ní nalejete těsto piškotové, nebo jemu podobné a když se upeče, vyklopíte,neobracíte a tím získáte prohlubeň k naplnění například krémem a ovocem, čokoládovým nebo tvarohovým krémem , mascarpone, šlehačkou...a nazdobíte podle vlastní fantazie a chuti.Na fotografii je vidět forma z obou stran a konečný výsledek..
Mé první setkání s formou nebylo právě nejšťastnější. Nejdříve jsem koupila šest menších formiček a těšila se na malé dortíčky s krémem a ovocem, hezčích a úhlednějších než jsem doposud vytvářela.
Moje oblíbené "crostate di frutta" (koláče s ovocem), byly z lineckého těsta pečené v běžné koláčové formě, která když se uprostřed trochu vzdula, byla udusána, tím se vytvořil okraj a mohla se plnit. Někdo dává na těsto pečicí papír s fazolemi, aby se nevzdouvala, ale zdálo se mi to zdlouhavé - nemluvě o menších formách.
Byla jsem přesvědčená, že díky chytré formě jsem na to vyzrála. JENŽE... jsem použila jako vždy linecké těsto, pěkně do formiček nacpala a dala do trouby. Vrchní, tenká část se už připalovala, když jsem troubu vypnula a po částečném vychladnutí jsem je chtěla vyklopit. Ze šesti jsem doslova vydolovala vcelku jen dvě. Zbytek se lámal a ani ty dvě nebyly nijak úžasné, prostředek moc upečený a silnější okraje bledé a téměř nedopečené. Ani druhý pokus nedopadl o mnoho lépe a formičky putovaly zpět do svě krabičky odsouzené k věčnému odpočinku.
Pak jsem konečně na Pinterestu našla, jak se zachází s chytrou formou - těsto musí být podobné tomu na dorty, bublaniny, nebo bábovku a vše jde hladce. Stačí formu běžně vymazat a vysypat moukou, peče se jen krátce, protože vrstva je tenká a po vychladnutí se krásně vyklopí.
***************************************************************************************************************************************
Pro formu o průměru 28 cm jsem použila tento recept:
2 vejce
120 gr cukru
50 ml oleje
50 ml mléka
160 gr mouky
1/2 prášku do pečiva s vanilkou
špetka soli
citronová kůra
NÁPLŇ:
- vanilkový pudink uvařený z půl litru mléka nebo cukrářský krém
- asi 300 gr ovoce podle chuti
- želatina na potření uvařená podle návodu na sáčku
***************************************************************************************************************************************
Vejce se vyšlehají s cukrem, přidá se po částech olej a mléko, špetka soli, citronová kůra a nakonec mouka prosátá s práškem. Vymícháme hladké těsto, které vlijeme do vymazané a vysypané formy.
Vrchní vrstva je tenká, pohybujte formou aby se rovnoměrně rozprostřela, v troubě pak naroste.
Peče se zhruba 15 - 20 minut asi při 170° lépe bez horkovzduchu.
Upečenou nechte vychladnout a vyklopte. Vrchní, rovná část zůstane vespod, prohlubeň naplníte krémem a pokladete ovocem. Pro lepší uchování potřete želatinou a dejte ztuhnout do lednice.
Nevím, jestli se tyto formy běžně vyskytují v domácích potřebách, na internetu jsem našla tento odkaz
Ať už použijete jakoukoliv formu, ovocné koláče jsou oblíbené, pečení moc není a čerstvé ovoce je nyní sezónní, výborné, zdravé a skvěle vypadající. BUON APPETITO!