Špagety se škeblemi jsou typickým středozemním pokrmem. Za jejich vznik vděčíme Neapoli odkud se rychle rozšířili po celé Itálii a odtud do světa. Osobně používám škeble konzervované, již očištěné bez písku a bez skořápek, je to jednodušší a rychlejší než kupovat a čistit čerstvé. Také nepředpokládám že by se jimi (těmi čerstvými) hemžily české trhy, takže předkládám recept v této zjednodušené úpravě.
Jako většina typických italských receptů budete potřebovat pár surovin - v tom je jejich krása.
*************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
400 gr špaget
200 gr konzervovaných vyloupaných škeblí ( s nálevem to bude zhruba jednou tolik )
2 stroužky česneku
2 lžíce petržele
olivový olej extra panenský
sklenka bílého suchého vína
peperoncino nebo pepř
*************************************************************************************************************************************
Na větší pánev která pak dokáže pojmout i špagety vlejte olej a když se ohřeje vhodte do něj oloupané stroužky česneku, nechte je zezlátnout. Lépe se osmahnou když pánev nakloníte aby byli ve vyšší vrstvě oleje, pak je vyjměte. Vložte scezené škeble, promíchejte a zalijte vínem. Zvyšte plamen aby se odpařil alkohol a opět zmírněte, přilejte i trochu nálevu aby nezůstaly suché.
Nechte chvíli povařit - stačí pár minut, mezitím dejte vařit špagety "al dente" - nebo-li na skus,trochu tuhé, protože se dovaří spolu se škebličkami. Nechte si stranou naběračku vody ve které se těstoviny vařily - poslouží pro eventuální zředění - a špagety sceďte. Vhoďte je do pánve, přidejte mletý pepř nebo ještě lépe peperoncino, zřeďte nálevem nebo vodou je-li potřeba, posypte sekanou petrželkou a dobře promíchejte na mírném plameni. Opatrně se solí, škeble jsou ve slaném nálevu!
Existuje i "červená verze" - může se přidat několik dobře zralých nakrájených rajčátek nebo v případě nouze i pár lžic rajského protlaku či drcených rajčat.
Parmezán se u jídel s rybami nepoužívá, ale... pro jeho milovníky, mezi které se počítám, se může udělat i vyjímka.. I v Itálii existuje známé pořekadlo "proti gustu žádný dišputát" aneb "I gusti non si discutono"..BUON APPETITO!