čtvrtek 25. října 2012

Jablkova buchta s tvarohem

Dnes po obede jsem upekla na rychlo buchtu a kdyz jsem prisla vecer domu, stihla jsem ji vyfotit za 5 minut 12! Jak mi bylo receno, je to tim, ze "dobre klouze do krku". Vzhledem k tomu, ze priprava je i jednoducha, musim se s vami podelit o recept :-))
Budete potrebovat:
(vsechny ingredience odmeruji prazdnym kelimkem od jogurtu-zde 125 gr obsah)
2 vejce
1 plny kelimek cukru
1 plny kelimek rostlinneho oleje
3 jablka
100 gr tvarohu (ja pouzivam "ricotta", o neco mekkci nez normalni tvaroh)
trosku citr.kury, spetka skorice
1 a pul kelimku mouky (polohrube)
1 prasek do peciva
Jablka oloupame a nakrajime na kostky, asi 2 cm. Pul jablka nechame na ozdobu-nakrajime na tenke platky. Vejce rozslehame s cukrem do peny. Pridame tvaroh, prilejeme tenkym praminkem olej a stale michame. Smichame prasek do peciva s moukou a po castech pridavame do smesi, aby se neutvorili zmolky. Nastrouhame trochu citr.kury a pridame spetku skorice, mame-li radi.Pokud se vam zda testo moc huste, prilejte opatrne trochu mleka. Vmichejte jablka nakrajena na kostky a povrch buchty pokladte naplatky nakrajenym jablkem-nejlepe do vejirku. Pece se asi 35 minut pri 180 stupnich-ale ridte se vlastni troubou. Buchta je vlacna, proste dobre klouze do krku!

neděle 21. října 2012

Srdicko

Zacinam hackovat na vanoce, hlavne andilky, po tech je vzdycky velka poptavka. Ale jeste se mi zda brzy na jejich uverejneni a pak jich mam uz dost v galerii. Pak jsem objevila ve fotografiich srdicko, ktere jsem uhackovala vloni,ale zustalo ve fotaku. Mam ho povesene na okne,i kdyz focene je na stole...

pátek 12. října 2012

Cesko-italsky obed

Většinou vařím po italsku - jídla jsou zdravá, chutná a hlavně rychlá. Ale v rámci "dlouholeté spolupráce" občas obě kuchyně prolínám...
V Itálii se jako první chod podává "pasta"-těstoviny všeho druhu.Pak je teprve maso s přílohou, ovoce, někdy i moučník a na závěr samozřejmě esspresso... i když dnes se takové obědy připravují spíš jen v neděli nebo u nějaké slavnostní příležitosti.
Dnešní recept na druhý chod jsem našla na sáčku s kořením na vepřové maso, který jsem si přivezla z Čech. Jelikož měl úspěch, podělím se o něj s vámi :-)
*************************************************************************
INGREDIENCE:
800 g vepřového masa
1 cibuli
1 stroužek česneku
plechovku piva _ tady je obsah 33 cl
směs na vepřovou pečeni Vitana (nebo podobnou)
olej
************************************************************************
Maso posypte směsí koření a svažte provázkem. Zprudka opečte na pánvi, aby se zatáhlo.Vložte do pekáčku . Nakrájenou cibuli s česnekem osmahněte, přidejte pivo.nechte povařit, pak vlijte na maso a pečte zhruba 1,5 hodiny. Maso vyjměte z pekáčku, nechte chvíli zchladnout, odstraňte provázek, nakrájejte na plátky. Je výborné třeba s bramborovou kaší ale i studené s chlebem.

neděle 7. října 2012

Kolac s hroznovym vinem (schiacciata con uva)

Tento kolac se dela v Toskansku na zacatku podzimu, kdyz zraje tzv. uva fragolina (hroznove vino jahudkove ) ktere vdeci za sve jmeno trochu nakysle, aromaticke chuti, pripominajici jahody. nas se asi nevyskytuje, muzete pouzit i normalni vino, jen ne s moc velkymi bobulemi, nebo jine ovoce, treba rybiz. Na testo jsem pouzila kynute testo, ze ktereho delam rada i slane rohlicky nebo kolace ci satecky. Rikam mu "testo zolik" a recept mi poslala Bozenka!

Budete potrebovat:
500 gr hladke mouky
kostku drozdi
1 lzici soli
2 lzice cukru
1/4 l vlaheho mleka
1,4 dl oleje
krupicovy cukr na posypani

Ve vlaznem mlece rozpustim drozdi. Do misy proseju mouku, smicham se soli i cukrem. Mleko s drozdim po castech prilevame do mouky,michame, postupne pridame i olej.Vypracujeme hladke testo a nechame vykynout. Pak jeste jednou vypracujeme a nechame opet kynout.
Na vymasteny plech,nebo pokryty pecicim papirem, rozvalime testo a poklademe hrozny nebo jinym ovocem. Dobre posypeme cukrem-aspon 3-4 lzice, mate-li velky plech. Nebo pred pokladenim na plech muzeme ovoce rovnou obalit v cukru.
Okraje kolace muzeme potrit mlekem , nebo vejcem rozslehanym v mlece.Dame pect, asi po 5-6 minutach, kdy je trosku zapeceny, ho povytahneme z trouby a hrozny trochu zamackneme dovnitr do testa.Pak dopeceme, az okraje zhnednou-podle trouby, vetsinou to trva tak 20-25 minut. Ovoce pusti trochu stavy, ale s cukrem vytvori neco jako sirup a kdyz vychladne, je to prave to dobre !