středa 29. července 2020

Penne s lososem (Penne al salmone)

I když losos není zrovna středomořskou rybou, v italské kuchyni je dost oblíbený. Používá se buď za syrova a upravuje např.na grilu nebo jako uzený především na jednohubky nebo při přípravě těstovin. Jedním z nejjednodušších receptu je následující :
***************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
350 g těstovin "penne"
150 g uzeného lososa
0,5 cl vodky (lze vynechat)
150 - 200 ml smetany
sekaná petrželka
trochu oleje nebo másla
**************************************************************************************************************************
Dáme vařit vodu na těstoviny. Mezitím nakrájíme lososa na malé kousky a vložíme na pánev s kouskem másla nebo trochou oleje. Krátce osmahneme a vlijeme panáka vodky. Zvýšíme trochu plamen,necháme odpařit alkohol a vlijeme smetanu. Já používám sladkou smetanu pro vařeni (ne na šlehání) která je trochu hustší. Konzistenci má asi jako zakysaná smetana. Nezkoušela jsem,ale myslím ze ji pro přípravu tohoto receptu lze taky použít.
Zmírněte plamen a pokud se vám zdá omáčka moc hustá, zřeďte ji troškou vody ve které se vaří těstoviny. Většinou není potřeba přisolovat. Těstoviny sceďte a vhoďte do pánve s omáčkou. Posypte jemně sekanou petrželkou, zamíchejte a podávejte. Strouhaný sýr (parmezán), který se na dokončení pokrmů z těstovin vždy používá, u těch rybími omáčkami by se používat neměl (ale vyloženě zakázané to myslím není :-) BUON APPETITO!




pondělí 27. července 2020

Roastbeef

S přípravou roastbeefu jsem zápasila delší dobu. Kromě vhodně zvoleného masa je potřeba správně vychytat dobu pečení,aby byl uvnitř růžový tak jak ho vidíme na profesionálních fotografiích nebo v dobrých restauracích...Pak jsem konečně našla tu správnou míru - v kuchařce z 80.let "Vaříme zdravě,chutně a hospodárně"  a od té doby dělám roastbeef často a ráda.Hlavně i proto,že k jeho přípravě potřebujete jen pár minut...
*****************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
700 - 800 g kvalitního roštěnce
olej - asi půl sklenky
2 stroužky česneku
rozmarýn a šalvěj ( nemusí být - tohle je už italská verze :-)
****************************************************************************************************************************
Maso opepříme a opečeme ze všech stran ve vyšší vrstvě horkého oleje spolu s česnekem a bylinkami. Solíme až po opečení,jinak maso prská! Pak jej přikryjeme poklicí a dusíme asi 15 minut- mezi pečením obracíme pomocí dvou vidliček - do masa nesmíme píchat aby nevytekla šťáva. Celkově by příprava masa neměla zabrat víc než 25 minut. NEPODLÉVÁME!! Maso můžeme dusit i v troubě - jak je psáno i v kuchařce. Zkusila jsem obě verze a upřímně řečeno,neshledala jsem velký rozdíl..tak záleží jen na vašich zvycích. Pak maso necháme odpočinout asi 10 minut v hrnci a poté zabalíme do alobalu kde ho necháme aspoň půl hodiny - lépe se pak krájí.
Ostrým nožem nakrájíme na ne příliš silné plátky a vložíme zpět do šťávy kterou maso pustilo.Podáváme s osmaženými hranolky nebo bramborovou kaší. BUON APPETITO!


čtvrtek 23. července 2020

Borůvkový koláč s meruňkami

Pokud máte odvahu zapnout troubu, můžete si připravit chutný, rychlý a silně ovocný moučník v kombinaci drobenka - borůvky - meruňky. Já odvahu našla dnes ráno a během necelé hodinky bylo vše připraveno a upečeno. Trochu odpočinku (poslední fáze v lednici), nakrájet na kostky a hosté už zvonili u dveří.
Vzhledem k tropickým teplotám byl koláč po rýžovém salátu (https://rosmarino-e-salvia.blogspot.com/2020/06/ryzovy-salat-insalata-di-riso.html) a pěkném plátku vychlazeného melounu spolu se šumivým růžovým vínem vítanou sladkou tečkou nedělního oběda.
*******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek dětské krupičky
100 g másla
100 g cukru
4-5 lžic třtinového cukru
1 hrnek borůvek
5 větších meruněk
vanilka
kůra a šťáva z půlky citronu
špetka soli
***************************************************************************************************************************************
Nejdřív jsem si připravila meruňky. Nebyly už příliš šťavnaté, takže jsem je nedala jen tak za syrova, ale nakrájela na kousky a dala podusit za občasného míchání na pánvičku spolu se 3 lžícemi třtinového cukru, trochou citronové šťávy a asi dvěma lžícemi vody. Když po pár minutách hezky změkly, přendala jsem je na talíř aby vychladly (nesnadný to úkol vzhledem k teplotám) a mezitím si připravila drobenku.
Smíchala jsem mouku s krupičkou, špetkou soli, citronovou kůrou, vanilkou, rozsekala do všeho studené máslo a jala se drobit. Když bylo vše rozdrobené, přidala jsem cukr a promíchala. Tento postup je lepší, než smíchat všechno dohromady, protože máslo se obalí moukou a směs pak zůstane hezky sypká.
Dno a trochu i okraje čtvercové formy o straně 20 cm jsem vyložila pečícím papírem aby se koláč lépe vyndaval a nasypala 1/3 drobenky. Trochu jsem jí upěchovala a posypala borůvkami. Na ně druhou třetinu drobenky a vychladlé meruňky. Vše jsem zasypala poslední dávkou drobenky a dvěma lžícemi třtinového cukru. Dala jsem péct na horkovzduch při 180°zhruba 35 minut až povrch začal zlátnout. Potom koláč odpočíval asi 20 minut ve formě aby se trochu ustálil a pak jsem jej opatrně přemístila na mřížku. Nakonec putoval do lednice, protože k úplnému vychlazení - lépe řečeno ke zvlažení - by došlo možná dnes v noci a poté jsem vše nakrájela na malé kostky a dala na mísu. Koláč byl díky ovoci vláčný s křupavou krustou na povrchu a sotva jsem jej stačila vyfotit. Můžete použít i jiné druhy ovoce, kombinace borůvek a meruněk se osvědčila i barevně. DOBROU CHUŤ!


úterý 21. července 2020

Poděkování

Velké poděkování patří hodným lidem, kteří se postarali o to, aby můj blog a blogy (spousty blogů :-)) dalších pisálků nepřišly nazmar. Jak psáno v minulém článku, doména blog.cz, kde jsme tvořili, psali, smáli se a vařili, příští měsíc končí. 
Výběr data přesně zobrazuje celý chod - nechod této domény, uprostřed dovolených a pouhý měsíc předem. 
Co teď ?? Článek po článku, rok za rokem většina z nás nastřádala slušnou sbírku. Lze kopírovat, ale už samotné zavedení nového blogu je pro nás, trochu víc dospělé, zážitek na několik hodin. 
Někteří z nás nečekali na poslední zvonění a přestěhovali se už dříve. Od nich jsem se dozvěděla, že existuje blog https://blog.veruce.cz  (velmi zajímavý, osobní blog především o turistice, historii, tvoření a poznávání) kde se nachází i článek ohledně stažení a konverze blogu:zde.
 Verča (Veruce) a její manžel Martin převedou blog jak na wordpress tak na blogspot se vším všudy, včetně data uveřejnění i komentářů během  krátké doby (i když momentálně jsou velmi vytížení pro velký zájem).
Ještě jednou obrovské DĚKUJI!!!  Růžena

čtvrtek 16. července 2020

Stěhujeme se!

Milí návštěvníci mého blogu,
včera jsem se dočetla jako mnozí z vás, že blog.cz přestane fungovat.
Být člověkem, řekla bych že se s námi rozloučil po dlouhé a těžké nemoci. A pozůstalí by mohli říkat, že hodně trpěl a je to pro něj vysvobození .
Protože ale není bytostí živou, dalo by se říct že to prostě nezvládli.
Nebudu zde polemizovat, všimli jsme si toho všichni a někdo předešel dobu a odstěhoval se už dřív (a dobře udělal)
Já začala přepisovat a publikovat články na blogspot ručně, protože v prvních letech jsem neměla českou klávesnici a úprava nebyla nic moc.
Teď jsem nějakým způsobem starý blog zálohovala, nevím sice co dál, ale budu pokračovat v přepisování a kopírování, i když pod články nemám původní komentáře. Začala jsem od konce, připomenula si tak staré recepty a zážitky a pokud mě chcete sledovat i nadále, nová adresa je tato:
Je mi líto, že část blogů které jsem sledovala, končí úplně , ale chápu to. Zvykat si po tolika letech na novou doménu není snadné, i já potřebuji leccos doladit. Požádala jsem o pomoc i zkušenější, takže se možná podaří přenést všechno a rychleji. Prozatím vás zdravím a jdu pokračovat ve stěhování. Růžena

Rychlá buchta s kompotem

Dnes se budu chlubit cizím peřím - místo mě pekla moje kamarádka Iva a přinesla mi ji takto krásně upravenou - název "buchta" je poněkud nespravedlivý - byl to spíš dort! Originální název je "šup šup". Je opravdu rychlá, vláčná a hlavně výborná!!
******************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
2 celá vejce
120 g moučkového cukru
75 g tuku
malá plechovka kompotu i s nálevem
1 vrchovatá polévková lžíce kakaa
200 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
NAPLŇ - ricotta a 2 lžíce Nutelly
POLEVA - čokoláda s trochou másla a smetany
**************************************************************************************************************
Rozpustíme tuk, necháme prochladnout, mezitím ušleháme vejce s cukrem. Do mouky prosejeme kakao a prášek. Kompotované ovoce nakrájíme na malé kousky.Do vajec přidáme po částech tuk, mouku a ředíme kompotem, dobře promícháváme. Pečeme při 180' asi půl hodiny.
Ricottu dobře rozmícháme až je hladká. Přidáme 2 plné lžíce Nutelly a opět vymícháme. Vychladlý korpus rozřízneme a plníme krémem. Můžeme jen pocukrovat nebo uděláme polevu ze 150 g čokolády, kterou rozpustíme ve vodní lázni a přidáme k ní lžičku másla a asi 2 lžíce smetany nebo plnotučného mléka. Ještě horkou vlijeme na korpus a ihned roztíráme. Povrch sypeme mandlovými lupínky nebo jiným sypáním podle chuti.
BUON APPETITO!


Crumble koláč

Crumble (čti krambl) znamená doslova "rozpadat, rozdrobit se a je to typický anglický koláč , obdoba našeho drobenkového kolace. Příprava je jednoduchá, efekt zaručený a chuť výtečná. Většinou se připravuje s jablky,ale můžete použít i jiné ovoce, jako třešně, meruňky, broskve, hrušky - podle sezony a chutě.
***********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
1 kg jablek
250 g polohrubé nebo hrubé mouky
100 g cukru + 2 lžíce
100 g másla + 2 lžíce
skořice
1/2 citronu
citr.kůra, vanilka
******************************************************************************************************
Mouku prosejeme a rozdrobíme spolu s máslem nakrájeným na kousky. Teprve pak přidáme cukr. Tato fáze je důležitá, pokud dáme cukr hned směs zvlhne a špatně se drobí.
Přidáme cukr i vanilku a citronovou kůru a znovu rozdrobíme. Jablka oloupeme a nakrájíme na osminky které ještě přepůlíme. Na hlubší pánev dáme 2 lžíce másla, necháme rozpustit a vložíme jablka, posypeme 2 lžícemi cukru, skořici (podle chuti, já dávám asi půl lžičky) a šťávou z půlky citronu. Cukru můžeme dát i o lžíci, dvě více - řiďte se kyselostí jablek.
Dobře promícháme asi 1 minutu.
Obdélníkovou nebo čtvercovou formu vymažeme máslem, vložíme jablka a posypeme drobenkou tak,aby dobře vyplnila všechny mezery. Pečeme asi 30-35 minut při 180 stupních - jako vždy záleží na troubě. Jablka musi být měkká a povrch zlatavý.
Podáváme i teplý s kopečkem vanilkové zmrzliny (anglicky způsob) nebo vychladlý, krájený na čtverečky.
BUON APPETITO!

Focaccia

Italská focaccia je podobná pizze ale je jednodušší, je to vlastně chlebová placka , kterou můžeme udělat jen tak pouze s přidáním olivového oleje a soli nebo s olivami, rajčaty, cibulí atd. Já ji nejraději připravuji z bramborového těsta, které vydrží i déle vláčné. Každý italský kraj ma svůj vlastní recept na focacciu (zvaná také "schiaccia, schiacciata")
Tato příprava je typická pro kraj Puglia.
**************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
Základní recept na těsto:
500 g hladké mouky
100 g vařených studených brambor
kostka droždí (zde 25 g)
olivový olej -asi 1 dl
1 lžíce soli + na posypání hrubou sůl
vlažná voda na zadělání těsta
cherry rajčátka, oregano
******************************************************************************************************************
Na vál prosejeme hladkou mouku se lžící soli a přidáme rozmačkané brambory. Uděláme důlek. Droždí rozpustíme v trošce vlažné vody a nalijeme do důlku v mouce. Necháme chvíli vykynout a pak zaděláme vlažnou vodou hladké těsto. Necháme kynout asi hodinu a půl na teplém místě.
Rozválíme na placku, vložíme na olejem vymazaný plech a prsty vyhloubíme malé důlky. Olivový olej smícháme s trochou vody a potřeme touto směsí testo. Povrch poklademe rozkrojenými rajčátky a posypeme oreganem nebo použijeme jinou náplň podle chuti (olivy, cibule nakrájená na proužky, kousky pancetty ) a posypeme trochou hrubé soli. Necháme kynout ještě asi hodinu, pak pečeme při 180' asi 20 minut až je povrch zlatavý. BUON APPETITO!





Obrázek pro miminko

Když se mé kolegyni narodila první holčička, dostala jméno Asia a na její uvítání jsem vyšila tento obrázek...




neděle 12. července 2020

Panzanella

Panzanella - aneb jak zužitkovat starý chléb. Název pochází od slova "pane" - chleba. Je to velmi starý, toskánský recept. Mám dvě varianty - klasickou a vylepšenou. 
Základ je téměř stejný pro obě - starší chléb, cibule, řapíkatý celer, rajčata a bazalka, sůl, pepř.
************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
4 větší plátky staršího chleba
trochu vody s octem
2 rajčata
1 stvol řapíkatého celeru
1 čerstvá cibule
čerstvá, sekaná bazalka - alespoň jedna lžíce
pepř, sůl, olivový olej
***************************************************************************************************************************
 Plátky chleba zbavíme kůrek a namočíme do vody s trochou octa. Vody nemá být příliš, jen co slouží k nasáknutí chleba. Pak jej vymačkáme a rozdrobíme do mísy. Přidáme na kousky nakrájená rajčata, kousky celeru, na hodně tenké plátky nakrájenou cibuli, sůl, pepř a 2 - 3 lžíce olivového oleje. Podle chuti můžete přidat ještě trochu octa a někdo dává i plátky salátové okurky. Posypeme bazalkou a dobře vychladíme. 

Druhá verze: plátky chleba bez kůrek opečeme v toustovači nebo pod grilem na sucho. Nakrájíme nebo nalámeme na menší kousky do mísy, pokapeme mírně vodou s octem - chleba se nesmí namočit, má jen navlhnout, aby zůstal trochu křupavý.Pak přidáme další ingredience , jak je uvedeno nahoře a můžeme přidat i konzervu dobře okapaného tuňáka.
BUON APPETITO!


sobota 11. července 2020

Vepřové kotlety se šalvějovým pestem (Bistecche di maiale con il pesto di salvia)

V jednom italském časopise o vaření jsem četla zajímavý recept , který jsem hned vyzkoušela. Jsou to vepřové kotlety plněné šalvějovým pestem. Místo kotlet můžete použít i tenké plátky vepřového masa, které položíte na sebe a okraje sklepete případně spíchněte párátkem,aby se při pečení neotvírali.
***************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
4 vepřové kotlety nebo 8 plátků vepřového masa
asi 2 lžíce šalvějových lístků
50 g mandlí
stroužek česneku
3 vrchovaté lžíce strouhaného parmezánu
sůl, pepř
olej
*****************************************************************************************************************
Kotlety nařízneme tak, aby vznikla kapsa. Šalvěj, mandle a česnek rozmixujeme,přidáme strouhaný parmezán a vzniklou hmotou plníme kapsy. Okraje sklepeme paličkou na maso, spíchneme párátkem, opepříme, osolíme, lehce obalime v mouce a opékáme na oleji z obou stran.
Podáváme s pečenými brambory nebo bramborovou kaší. BUON APPETITO!


pátek 10. července 2020

Fenykl s rajčaty (Finocchi al pomodoro)

Fenykl se prodává i v Česku, je podobný kedlubnám, ale má nasládlou, aromatickou chuť. Je výborný v syrovém stavu, nakrájený nebo nakrouhaný se hodí do salátů, v Itálii se jí i vařený, jen politý olovovým olejem a ochucený solí a pepřem. Vynikající je i krátce povařený a zapečený se šunkou a sýrem. Tentokrát jsem ho připravila dušený s rajčaty, která spolu s nasládlým fenyklem dodají pokrmu příjemnou sladkokyselost.
**************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
500 g fenyklu (po očištění zbyde asi 350 g)
malá cibule
3 čerstvá, zralá rajčata nebo 
 - sklenka rajčatového protlaku bez příchutě (ne kečup!)
hrst strouhaného parmazánu
menší hrst strouhanky
olej, sůl a pepř (nebo peperončíno)
*****************************************************************************************************************
Fenykl očistíme, první tuhou vrstvu odstraníme, rozdělíme na čtvrtky a vyndáme i tvrdý střed. Pak nakrájíme na osminky, potom ještě na proužky, propláchneme vodou, scedíme a vložíme do kastrolu, kde jsme nechali zesklovatět nakrájenou cibulku. Krátce podusíme a přidáme dobře vyzrálá rajčata (ideální by bylo je spařit horkou vodou, oloupat a částečně zbavit semínek), nebo rajčatový protlak. Ochutíme solí a pepřem a dusíme do měkka. Ke konci přidáme strouhanku smíchanou se sýrem, zamícháme a necháme asi minutu povařit. 
Zakápneme olivovým olejem a podáváme jako přílohu nebo samostatný pokrm s čerstvým chlebem.
Já jsem fenykl připravila jako přílohu k opečenému sýru (typu Hermelín) s parmskou šunkou. 
BUON APPETITO!


Skleničkový koláč s ovocem

Konečně jsme se dočkali ochlazení, tak jsem se odvážila zapnout troubu. Jako nedělní moučník jsem po týdnech nepečených dobrot vybrala skleničkový koláč s ovocem a drobenkou. Možná to bylo tím, že konečně nastala změna v repertoáru, ale všem doma moc chutnal! Recept je rychlý a snadný.
****************************************************************************
INGREDIENCE:
2 vejce
1/2 sklenice cukru
1/3 kostky másla nebo tuku (rozehřátého)
2 sklenice polohrubé mouky
3/4 sklenice mléka
1/2 prášku do pečiva
talířek nakrájeného ovoce (broskve, švestky, meruňky, rybíz apod.)
Drobenka : 50 g polohrubé mouky, 50 g cukru, 50 g másla
****************************************************************************
Vejce rozšleháme s cukrem, přidáme vlažný, rozehřátý tuk, mléko a nakonec prosátou mouku s práškem po částech, tak aby se neutvořily hrudky. Aby ovoce nepropadlo ke dnu, lehce je obalte v mouce, nebo jemně posypte moukou těsto již vložené do formy a na něj ovoce.. 
Nakonec posypte drobenkou a dejte péct asi 30 minut při 180° až zezlátne. BUON APPETITO!






čtvrtek 9. července 2020

Vyšívaný ubrus

Konečně se mi podařilo dodělat vyšívaný ubrus (spíš je to velká dečka) na stůl pro kamarádku. Trvalo to delší dobu, protože jak začne být horko, udržet jehlu v ruce je spíš utrpením :-)









středa 8. července 2020

Rizoto s jahodami (Risotto alle fragole)

Dnešní recept se vám možná bude zdát zvláštní, nejedná se totiž o sladké jídlo, ale klasické rizoto. Tady už jahodová sezóna skončila, ale protože vše uzrává asi o měsíc dřív než u vás, třeba ještě nějakou jahůdku najdete a získáte tak chutný a osvěžující pokrm.
I tohle rizoto bylo připravené zhruba před dvěma týdny mojí kamarádkou Ivankou k jedné významné oslavě, diamantové svatbě - 60.let manželství! Ne jejího, na to si bude muset ještě hezkých pár let počkat.
Poslala mi fotografii i s receptem a protože jsem na tento pokrm slyšela dost chvály, chci se o něj s vámi podělit. Vlastně chceme, protože já jen opisuji :-)
**********************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
350 g rýže (NE předvařenou, použijte speciální rýži pro rizota, ať na tohle nebo jiné - vyplatí se to!)
250 g jahod
2 dl italského vína Prosecco (italské suché perlivé víno)
1 šalotka
1 litr zeleninového vývaru
2-3 lžíce másla
4 lžíce olivového oleje
sůl
pár snítek tymiánu
***************************************************************************************************************************
Nejdřív ze všeho si připravte zeleninový vývar. Operte jahody a nakrájejte je na kousky, několik jich nechte vcelku na konečnou ozdobu.
Oloupejte a nakrájejte nadrobno šalotku a nechte zesklovatět na oleji. Vložte propláchnutou rýži a na zvýšeném plameni pár minut orestujte za stálého míchání. Přilijte Prosecco, prý je v Česku k dostání, jinak můžete použít i jiné suché bílé víno. Já bych se přimluvila za pravé Prosecco, protože vychlazené se obzvlášť v létě velmi dobře pije! A přece nebudete zapíjet rizoto vodou nebo pivem...Všeobecně platí zásada, že víno, které použijete při přípravě pokrmu, se k němu má i podávat.
Když se víno odpaří, t.j. už není cítit alkohol, začněte přidávat horký vývar, po naběračkách, teprve když se jedna várka vsákne, přidejte druhou. Jinak získáte pouze vařenou rýži a to nechceme. Jediná oběť která se po vás žádá, že musíte u rizota stát a míchat, u správně zvolené rýže to bude trvat mezi 16 a 18 minutami.
Pár minut před dokončením přidejte kousky jahod, delikátně zamíchejte, ochutnejte a dosolte a pokud je třeba přilejte ještě trochu vývaru. Úplně na konec přidejte máslo a opět opatrně zamíchejte, nechte pár minut odpočinout. Místo másla můžete použít i smetanu na vaření.
Rizoto nesmí být v žádném případě suché, ale musí mít krémovitou konzistenci, tak jak je vidět na fotografii.
Servírujte ozdobené jahodami, které jste si nechali stranou a snítkami tymiánu. BUON APPETITO!










úterý 7. července 2020

Tagliatelle s masovým ragú (Tagliatelle al ragú)

Na italském nedělním nebo svátečním stole se často objeví "tagliatelle alla bolognese", boloňské tagliatelle, nebo chcete - li po česku, nudle s boloňským ragú. Dříve se patřilo dělat tyto těstoviny doma, ale dnes se dostanou koupit nejen suché, ale i čerstvé, opravdu jako "od maminky". Ale i ty průmyslové jsou výborné, jen musíte koupit osvědčenou značku a hlavně pravé italské. Ragú si můžete připravit den předem, odleželé je lepší.
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
350 g širokých nudlí (tagliatelle) jsou dlouhé jako špagety , ale širší a placaté
400 g mletého masa (v Itálii používají jen hovězí)
70 g pancetty (nebo slanina, nejvíc se jí podobá anglická)
1 cibule
2 stroužky česneku
400 g (plechovka) loupaných rajčat (pelati)
asi šálek drobně krájené mrkve a celeru
sklenka červeného vína
trochu vývaru
olej, sůl a pepř
strouhaný Parmigiano reggiano na posypání
*********************************************************************************************************************
Slaninu nakrájíme na drobné kousky a dáme na pánev s malým množstvím oleje. Když pustí tuk, vložíme nadrobno krájenou zeleninu, osmahneme, potom vložíme maso a za stálého míchání necháme zatáhnout. Když maso lehce zezlátne, zvýšíme plamen a přilijeme červené víno. Mícháme, až se vypaří alkohol - to poznáme podle toho, že přestane být cítit vinný odér. Pak přidáme na kousky nakrájená rajčata, trochu soli, pepř, utřený česnek a necháme velmi zvolna vařit. Pokud se tekutina příliš odpaří, přilijeme opatrně vývar, ale jen po troškách, ragú musí zůstat hodně husté, aby těstoviny obalilo a ne aby po nich stékalo.
V tom je právě - podle italských hospodyněk - tajemství správného ragú, dlouhé a pomalé vaření. Někde, například v Neapoli, se vaří i několik hodin.
My to nebudeme tolik přehánět a zhruba po hodině a něco máme ragú hotové.
Těstoviny : abychom byli úplně ortodoxní, musíme vzít tagliatelle, ale můžeme klidně použít i jiný typ těstovin.
 Uvaříme je v dostatečném množství osolené vody, scedíme a vhodíme do širšího kastrolu nebo pánve s horkým ragú. Dobře promícháme a servírujeme. Na talíři bohatě posypeme strouhaným sýrem Parmigiano reggiano. BUON APPETITO! 

Carpaccio

Pokud vám chutná syrové maso, například tatarský biftek, můžete si udělat malou změnu. Možná jste název carpaccio (čti "karpáčo") už někdy četli nebo slyšeli, hlavně když se jedná o italskou kuchyni. K jeho přípravě budete především potřebovat kvalitní hovězí maso, nakrájené na velmi tenké plátky (takže i ochotného řezníka, pokud nemáte doma vlastní kráječ na šunku, salámy apod.)

*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
250 g kvalitního hovězího masa - nemusí být zrovna svíčková, hlavně aby bylo libové, kompaktní a bez vláken , krájené na velmi tenké , téměř průsvitné plátky. V tom spočívá úspěch celého receptu.
trochu citronové šťávy - stačí pár kapek
kvalitní, extra panenský olivový olej
pravý parmezán (Parmigiano reggiano nebo Grana padano )
sůl a pepř
********************************************************************************************************************
Na větší mělký talíř nebo mísu, rozprostřete plátky masa tak, aby se příliš nepřekrývaly - nebo ještě lépe. připravte pro každého vlastní porci na talíř. Pokapete, ale jen mírně, citronem. Kdybyste přehnali, maso se tzv."uvaří" jak říkají v Itálii. Lehce opepříte a osolíte a posypete strouhaným sýrem (na hrubším struhadle). Zde naopak nešetřte. Pak tenkým pramínkem přilijete olej, křížem krážem.
Přikryjte potravinovou folií a dejte odpočinout do lednice 20 - 30 minut, aby se vše rozleželo. Podávejte s čerstvým, nejlépe tmavým chlebem a salátem. 
Pozn.: můžete použít i rukolu nakrájenou na kousky. Buď spolu se sýrem, nebo samotnou. Někdo dává i žampiony nakrájené na tenké plátky. Pak ochutíte shora uvedeným způsobem. BUON APPETITO!




neděle 5. července 2020

Drobné zákusky

I když je venku horko k zbláznění, náš nedělní oběd se bez zákusku prostě neobejde - to je už tradice. V létě se snažím dělat nepečené zákusky, přikládám vzorek. Jediné, co se bez trouby neobešlo, byly linecké košíčky, ale připravila jsem těsto večer a hned po ránu upekla, stačí několik minut. Pak jsem je naplnila pudinkem, navrch dala lesní plody, pocukrovala a bylo hotovo. 
Dále jsem připravila pár bigné, to jsou malé bochánky z odpalovaného těsta, které se používá i na věnečky nebo větrníky, plněné pudinkem vanilkovým nebo čokoládovým (ještě lépe cukrářským krémem) a povrch se polije čokoládou nebo polevou. Jelikož se odpalované těsto musí péct v rozpálené troubě, koupila jsem bigné hotové a jen naplnila.
Kostkám vepředu se zde říká "zuppa inglese" a přesný překlad by byl anglická polévka. V Itálii se "zuppa" říká polévkám, jejichž základem jsou plátky chleba, na které se polévka (většinou hustá zeleninová nebo luštěninová) vlije, tím se chleba nasákne ("inzuppa") a získáte vydatné jídlo.
Název vznikl zřejmě díky tomu, že místo chleba v polévce se namáčí piškot v likéru - podle Italů zřejmě typicky anglické :-)
Na tento moučník přikládám recept:
**************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
Tolik piškotů, aby 3x pokryly dno misky - nejlépe obdélníkové nebo čtvercové. 
Červený likér - zde se používá Alchermes, který není sladký. Lze použít i griotku, trochu rozředěnou vodou.
Káva cezená a studená - dá se připravit i z rozpustné kávy
vanilkový pudink 
čokoládový pudink  
**************************************************************************************************************************
Třetinu piškotů krátce namočíme v likéru a pokryjeme jimi dno misky. Nalijeme na ně čokoládový pudink. Druhou třetinu piškotů namočíme v kávě, uděláme druhou vrstvu a zalijeme vanilkovým pudinkem. Ukončíme třetí vrstvou piškotů, kterou namáčíme buď v jedné nebo druhé tekutině aneb střídáme. Přikryjeme fólií a necháme dobře vychladit v lednici. Pak krájíme na kostky.
Místo koupených piškotů můžeme použít pláty domácího piškotu, moučník vyjde ještě jemnější.
BUON APPETITO!  




pátek 3. července 2020

Fazolový salát s tuňákem

V létě se většinou se vaří málo a rychle. Když je velké teplo, přijde vhod i konzerva. K přípravě tohoto jídla vám postačí s tuňákem, s fazolemi , trochu čerstvé cibulky, nakrájená rajčata a trochu ochucovadel.
**************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
150 g tuňáka v olivovém oleji nebo přírodním nálevu
200 g fazolí (používám většinou značky Bonduelle)
čerstvá cibulka
cherry rajčátka nebo zralá, ale tuhá rajčata (množství podle chuti)
trochu oregana
trochu vinného octa, olivového oleje 
sůl a pepř
***************************************************************************************************************************
Příprava je víc než jednoduchá. Tuňáka a fazole vyklopte z konzervy a nechte okapat. Cibulku nakrájejte na co nejslabší plátky a rajčata na kousky. Vše smíchejte s trochou oregana, špetkou soli pokud je potřeba (tuňák bývá slaný, takže opatrně), pepřem, zakápněte vinným octem a můžete přidat i trochu olivového oleje, zvlášť jestli použijete tuňáka v přírodním nálevu. Dejte vychladit na půl hodinky do lednice a podávejte s čerstvým pečivem. BUON APPETITO!  







středa 1. července 2020

Zákusek pro nečekanou návštěvu z listového těsta s hruškami (Sfogliatelle con le pere)

Pokud se vám ohlásí nečekaná návštěva a nemáte zrovna nic po ruce co byste jí mohli nabídnout, stačí mít doma listové těsto a pár hrušek, nebo jablek. Než se začne vařit voda na kávu, stihnete vykouzlit tyto křehké zákusky - zde se jim říká "sfogliatine". Dělají se i s krémem, vanilkovým nebo čokoládovým. Jsou hotové opravdu během 10 minut!
**********************************************************************************************************
INGREDIENCE:
1 balení listového těsta
2 hrušky (nebo jablka)
skořicový nebo třtinový cukr
mandlové lupínky (nemusí být)
**************************************************************************************************************
Troubu zapneme na 200°. Listové těsto dáme na vál a nakrájíme na čtverce nebo můžete udělat i jiné tvary. Já měla těsto kulaté, tak jsem udělala kolečka pomocí skleničky.
Nepříliš měkké hrušky dobře omyjeme, vyndáme jádřinec a nakrájíme i se slupkou na tenčí plátky asi 2-3 mm.
Poklademe jimi těsto, posypeme cukrem a vložíme do horké trouby. Přidala jsem i trochu mandlových lupínků.
Pečeme asi 7 - 10 minut, podle trouby. Po částečném vychladnutí - jsou výborné vlažné - posypeme moučkovým cukrem s vanilkou. BUON APPETITO!


Těstoviny s omáčkou z čerstvých rajčat

V horkých dnech se u plotny snažím být co nejméně. Nicméně v Itálii jsou těstoviny na stole téměř denně, tak alespoň připravuji omáčky za syrova. Tato je z čerstvých,oloupaných rajčat.
********************************************************************************************************
POTŘEBY:
Těstoviny - 2 hrsti na osobu dáme vařit do osolené vody
4 zralá rajčata, spaříme nebo vhodíme do horké vody na pár vteřin, oloupeme
a nakrájíme na velmi drobné kousky
1 stroužek česneku
po lžíci sekané petrželky, bazalky, trochu oregana
sůl,pepř,nebo peperoncino
2 lžíce olivového oleje
nastrouhaný parmezán nebo tvrdý ovčí sýr, nebo smícháme oboje
********************************************************************************************************
Do větší mísy,ve které pak budeme podávat těstoviny, dáme nadrobno krájená, oloupaná rajčata-před krájením vymačkáme trochu vody se semínky.Přidáme prolisovaný nebo utřený česnek, bylinky, olej, sul a pepř nebo peperoncino a zamícháme. Uvařené a scezené těstoviny vhodíme do mísy, posypeme strouhaným sýrem a dobře promícháme.Na talíři ještě posypeme sýrem.
BUON APPETITO!