Recept, který dnes předkládám mě zaujal názvem - scendiletto (výslovnost je šendyletto) - což v italštině znamená předložka (kobereček) před postel. Úplně přesně by se dalo říct "vystoupit z postele".
Vysvětlení, proč se normálním řezům z křehkého lineckého těsta takhle říká, jsou dvě - první, že svou formou opravdu připomíná předložku, druhý že vidina skvělého moučníku k snídani vás donutí z postele přímo vyskočit!
Chystala jsem se na něj už dlouho, bohužel mě zaskočila vedra, ale nic netrvá věčně a o víkendu jsme se dočkali ochlazení a já mého vytouženého koberečku. Těsto je rychle hotové, jako náplň jsem použila višňovou zavařeninu, i když původní recept kázal uvařit višně s cukrem, přidat trochu zavařeniny a lžičku maizeny na zahuštění.
Můžete použít i jiné ovoce jako borůvky, rybíz, třešně atd. Vhodná jsou i dušená jablka nebo meruňky.
****************************************************************************************************************************************
TĚSTO:
200 g hladké mouky
100 g másla
80 g cukru
1 velké vejce nebo 1 menší a 1 žloutek
1/2 lžičky prášku do pečiva s vanilkou
špetka soli
citronová kůra
NÁPLŇ:
višňová zavařenina (nebo borůvková, rybízová, třešňová) hlavní je, aby byla HUSTÁ a pikantnější chuti
- nebo
1/2 kila višní (vypeckovaných bude asi 300 g, můžete použít stejné množství borůvek, rybízu,třešní...)
2 lžíce cukru
1 plná lžička Maizeny
trochu vody
3 lžíce zavařeniny podle druhu ovoce které použijete
************************************************************************************************************************************
Nejdříve si připravte těsto. Smíchejte mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva a do směsi nasekejte máslo z lednice. Špičkami prstů rozdrobte a pak přidejte rozkvedlané vejce. Spojte dohromady až vznikne kompaktní těsto, zabalte do folie a dejte do lednice odpočinout aspoň na půl hodiny.
Pokud se rozhodnete pro ovocnou verzi, vypeckujte višně a dejte je vařit spolu s cukrem na mírný plamen asi 5 - 10 minut až pustí šťávu. Maizenu rozmíchejte v malém množství vody, přidejte k ovoci a povařte až vše zhoustne. Vmíchejte zavařeninu a dejte vychladit.
Těsto rozdělte na dvě poloviny - množství mi stačílo na pekáček o rozměrech 20 x 20 cm. Nejlépe se vyvaluje mezi dvěma listy pečicího papíru, těsto vložíte do pekáčku rovnou s ním, spodní část by měla vytvořit menší okraj. Propíchejte vidličkou a dejte náplň.Přikryjte druhým plátem těsta, pěkně kolem dokola uzavřete, opět sem tam propíchejte a dejte péct na 170°asi půl hodiny až zezlátne.
Po vychladnutí vyklopte z formy, můžete mírně posypat moučkovým cukrem, ale kobereček je dobrý i bez.
BUON APPETITO!