úterý 30. července 2019

Višňové řezy (Scendiletto alle visciole)

Recept, který dnes předkládám mě zaujal názvem - scendiletto (výslovnost je šendyletto) - což v italštině znamená předložka (kobereček) před postel. Úplně přesně by se dalo říct "vystoupit z postele".
Vysvětlení, proč se normálním řezům z křehkého lineckého těsta takhle říká, jsou dvě - první, že svou formou opravdu připomíná předložku, druhý že vidina skvělého moučníku k snídani vás donutí z postele přímo vyskočit!
Chystala jsem se na něj už dlouho, bohužel mě zaskočila vedra, ale nic netrvá věčně a o víkendu jsme se dočkali ochlazení a já mého vytouženého koberečku. Těsto je rychle hotové, jako náplň jsem použila višňovou zavařeninu, i když původní recept kázal uvařit višně s cukrem, přidat trochu zavařeniny a lžičku maizeny na zahuštění.
Můžete použít i jiné ovoce jako borůvky, rybíz, třešně atd. Vhodná jsou i dušená jablka nebo meruňky.
****************************************************************************************************************************************
TĚSTO:
200 g hladké mouky
100 g másla
80 g cukru
1 velké vejce nebo 1 menší a 1 žloutek
1/2 lžičky prášku do pečiva s vanilkou
špetka soli
citronová kůra
NÁPLŇ:
višňová zavařenina (nebo borůvková, rybízová, třešňová) hlavní je, aby byla HUSTÁ a pikantnější chuti
- nebo
1/2 kila višní (vypeckovaných bude asi 300 g, můžete použít stejné množství borůvek, rybízu,třešní...)
2 lžíce cukru
1 plná lžička Maizeny
trochu vody
3 lžíce zavařeniny podle druhu ovoce které použijete
************************************************************************************************************************************
Nejdříve si připravte těsto. Smíchejte mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva a do směsi nasekejte máslo z lednice. Špičkami prstů rozdrobte a pak přidejte rozkvedlané vejce. Spojte dohromady až vznikne kompaktní těsto, zabalte do folie a dejte do lednice odpočinout aspoň na půl hodiny.
Pokud se rozhodnete pro ovocnou verzi, vypeckujte višně a dejte je vařit spolu s cukrem na mírný plamen asi 5 - 10 minut až pustí šťávu. Maizenu rozmíchejte v malém množství vody, přidejte k ovoci a povařte až vše zhoustne. Vmíchejte zavařeninu a dejte vychladit.
Těsto rozdělte na dvě poloviny - množství mi stačílo na pekáček o rozměrech 20 x 20 cm. Nejlépe se vyvaluje mezi dvěma listy pečicího papíru, těsto vložíte do pekáčku rovnou s ním, spodní část by měla vytvořit menší okraj. Propíchejte vidličkou a dejte náplň.Přikryjte druhým plátem těsta, pěkně kolem dokola uzavřete, opět sem tam propíchejte a dejte péct na 170°asi půl hodiny až zezlátne.
Po vychladnutí vyklopte z formy, můžete mírně posypat moučkovým cukrem, ale kobereček je dobrý i bez.
BUON APPETITO!

neděle 7. července 2019

Ratatouille

Ratatouille je typický francouzský zeleninový pokrm,původem z jižní části Francie, Provensálska.
V posledních letech se dostal na výslunní hlavně díky stejnojmennému filmu se sympatickým myšákem.
V různých obměnách se připravuje po celém světě, v Itálii je jeho obdobou sicilská caponata.
Někdo dá jednoduše vařit dohromady všechny druhy zeleniny krájené na kostičky a vznikne tak jakási obdoba leča bez vajec a uzeniny. Já jsem našla recept, který se zdá trochu pracnější, ale konečný výsledek stál opravdu za to, chutě se náramně dobře prolnuly, zeleninové kostičky zůstaly vcelku, nebyla jedna rozvařená a druhá tvrdá.
Do ratatouille patří pouze papriky, lilky, cukíny, rajčata, cibule a česnek. V některých krajích přidají třeba i mrkev nebo brambory, ale to už je obměna a ne pravá ratatouille.
Pokud patříte k těm šťastným, kteří mají na zahrádce vše potřebné, připravte si zeleninu, větší kastrol, pánev a jdeme na to!
*************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
200 g cukínek (těch malých, pokud možno)
300 g lilků
150 g žluté papriky
150 g červené papriky
1 větší cibule
2 stroužky česneku
asi 5 dobře zralých rajčat
olivový olej
tymián, čerstvá bazalka
sůl a pepř eventuelně peperončíno
************************************************************************************************************************************
Váha zeleniny je trochu relativní, hlavní je, aby poměr paprik, lilků, cukínek a rajčat byl stejný. Očištěná se nakrájí na kostičky (papriky na proužky) a dává se každá zvlášť, takže lehce odhadnete velikost hromádek. Každá zvlášť se i opéká.
Připravte si rajčata - čerstvá spařte horkou vodou a oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny a nechte trochu okapat. Potom nasekejte na drobné kousíčky. Lze použít i koupená drcená rajčata, ale upřímně řečeno, v letním období je to spíš prohřešek :-)
Nejdříve si na pánvi osmahnete kostičky lilků, které do sebe nasáknou nejvíc oleje. Neloupala jsem je ani nenechala vypotit, máme zde druh u kterého to není potřeba. Pokud jste zvyklí je takto upravit předem, nakrájejte je na širší plátky, posypte solí a asi po půl hodině slijte vodu kterou pustí. Opláchněte a dobře osušte, pak krájejte na kostičky o hraně asi 1,5 cm.
Opečte lilky po všech stranách do zlatova. Pak je vyjměte a dejte do kastrolu. Zřejmě vcucnou všechen olej, takže jej doplňte, nechte rozpálit a vhoďte do něj proužky paprik. Když jsou opečené (bude to trvat méně než u lilků), vyberte dírkovanou lžící a dejte opět do kastrolu. Poslední přijdou na řadu cukíny, tam stačí pár minut a přidejte je k ostatní zelenině. Teprve teď mírně osolte a ochuťte trochou tymiánu, nebo jestli preferujete provensálského koření.
Pořád na stejné pánvi necháte zesklovatět jemně nakrájenou cibulku a úplně nakonec přidáte utřený nebo propasírovaný česnek . Na ohni smí zůstat jen chvilinku, jinak zhořkne.
Přidejte rajčata a chvíli poduste. Pak vlejte do hrnce s osmahlou zeleninou a nechte prohřát, upravte solí, kořením, a nakonec na drobno natrhanými lístky bazalky - ta nemá teplo moc ráda. Lze podávat jako hlavní jídlo nebo příloha. BUON APPETITO!

úterý 2. července 2019

Smažené rybí kuličky (Polpettine di merluzzo)

Chcete chutný rybí pokrm, ale přejedlo se vám tradiční filé nebo zmrazené rybí prsty u kterých kolikrát nevíte z čeho jsou připravené? Smažené kuličky z tresky jsou výbornu alternativou a neodmítnou je ani vaše děti, kterým kolikrát rybí pokrmy příliš nevoní. A pak, jak se říká v Itálii, osmažená je dobrá i stará bačkora :-))
Recept jsem získala od mojí kamarádky Ivanky která vyjímečně není jeho autorkou nýbrž fotografkou - vařil její syn Matteo (řečený Matýsek). Proto tento chutný recept v soukromí delikátně nazýváme"Matýskovy koule"
Původně jsem za jeho prozrazení byla mírně vydírána - bábovku nebo cukroví za recept!
Ale když jsem jako zálohu dodala žloutkové věnečky polité rumovou polevou, bylo mi vyhověno.
*********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
400 gr tresky (i zmrazené)
2 brambory
2 lžíce parmezánu
2 vejce
1 krajíc staršího chleba
špetka soli a pepře
špetka strouhané citronové kůry
1 lžíci sekané petrželky
strouhanka podle potřeby na zahuštění
mouka, vejce a strouhanka na obalení
olej na smažení
******************************************************************************************************************************************
Brambory oloupejte a uvařte. Chléb namočte do vody a dobře vymačkejte. Rozmrazenou tresku za syrova rozmixujte, přidejte prolisované brambory, rozdrolený chléb, vejce, strouhaný parmezán, sůl, pepř, petrželku a na špičku nože jemně strouhané citronové kůry. Pokud se vám směs zdá příliš řídká, přidejte trochu strouhanky, ale ne zas tolik aby byla tvrdá. Nechte odpočinout v lednici alespoň hodinu, aby se uležela a lépe se z ní tvořily kuličky.
Připravte si mouku, rozšlehané vejce a strouhanku. Do vyššího kastrolu nalejte dostatečné množství oleje (nejlépe olivového nebo arašídového) a nechte dobře rozehřát. Mezitím pomocí lžíce tvořte kuličky o průměru asi 4 cm, a klasicky obalujte v mouce, vejci a strouhance. V oleji musí volně plavat, smažte vždy jen pár kousků najednou. Vhozením do rozpáleného oleje se ihned utvoří kůrčička, která zabrání, aby proniknul dovnitř pokrmu. Tím docílíte toho, že kuličky budou uvnitř krásně nadýchané, měkké a suché.
Do zlatova usmažené pokládejte na mísu vyloženou savou papírovou utěrkou. Podávejte s bramborem, bramborovou kaší, nebo zeleninovým salátem. Vhodnou přílohou je i dušený hrášek.
BUON APPETITO!

Sušenky z pohankové mouky (Biscotti di grano saraceno)

Že se pod názvem "grano saraceno" ukrývá česká pohanka jsem zjistila až po konzultaci s překládačem. V italštině "grano" znamená obilí, ale pohanka neobsahuje lepek, tudíž se jedná o tzv.falešné - pseudo - obilí. Jako "Saraceni" byli až do středověku označováni obyvatelé Arábie a národy žijící v poušti, odkud jak se předpokládalo, pohanka přišla.
Ale ani to není pravda, rozšířila se po Evropě z východního Ruska a Asie.
Český název prý vznikl ve 13.století když po vpádu mongolských Tatarů do Čech byl jejich útok odvrácen, zbyly po nich pytle se zrním, které bylo nazváno podle nich, tedy pohanů. Tolik chytré stránky internetu.
V každém případě je pohanka plná dobrých vlastností, zdraví prospěšných a hlavně vhodná pro osoby alergické na lepek. Jak jsem se ale dočetla dál, tentokrát z italských stránek, prakticky nereaguje na kypřicí prášek, takže je lepší jí smíchat s normální moukou nebo pro ty, kteří trpí na celiachii, s kukuřičnou nebo rýžovou moukou.
Má i poměrně výraznou chuť, která nemusí být u každého oblíbená. V obchodech se dostane koupit téměř vždy jako bio produkt, čemuž odpovídá i její cena. Ke mě domů se dostala náhodou, jedna známá si jí koupila, ale pak jí ležela ve spíži, kdežto u mě našla hned uplatnění. Prostudovala jsem pár receptů a pro začátek vybrala jeden jednoduchý, podobný lineckému cukroví.
Musím říct, že jsem byla příjemně překvapená, linecké koláčky vyšly křehké, s jemně oříškovou chutí a vůní.
Použila jsem tento recept:
*****************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
150 gr hladké mouky
100 gr pohankové mouky
50 gr Maizeny (kukuřičné mouky)
150 gr másla (nebo máslo a rostlinný tuk v poměru zhruba půl na půl)
30 gr sádla (dodá větší křehkost) - pro vegany pouze rostlinný tuk
100 gr moučkového cukru
špetka soli
strouhaná kůra z bio citronu
špetka prášku do pečiva s vanilkou
marmeláda podle chuti
moučkový cukr na posypání
******************************************************************************************************************************************
Těsto je bez vajec. Smíchejte všechny mouky a rozsekejte do nich všechny tuky :-)
Pro veganskou verzi pouze rostlinný tuk.
Nejdřív nožem a pak rukama vytvořte něco jako drobenku, pak přidejte cukr - lze použít i pískový, ale s moučkovým je těsto jemnější - sůl, prášek do pečiva, strouhanou kůru a znovu dobře promísíme. Já přidávám i lžíci rumu, ale to je můj zlozvyk (chápejte, vůně domova..)
Těsto rychle spojte dohromady, utvořte kouli a dejte aspoň na půl hodiny odpočinout do lednice.
Pak vyválejte na placku a vykrájejte tvary. Dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180° (170°horkovzduch) asi 10 - 12 minut. Jakmile začnou vonět a mírně zlátnout od okrajů, je hotovo.
Vychladlé spojujte marmeládou, já použila pomerančovou a povidla (ani Nutella není marná!) a lehce posypte moučkovým cukrem.
Koláčky měly podle mých strávníků jen jednu vadu - bylo jich málo! Ale už jsem napravila a upekla další várku, určitě ne poslední...




Sušenky Halabala

V neděli jsem potřebovala udělat narychlo něco sladkého, na složité dorty nebo koláče nebyl čas, rozhodla jsem se pro sušenky. Linecké těsto je sice rychle hotové, ale potřebuje odležet, pak něčím naplnit..nic pro mě. Vzpomněla jsem si na oblíbené slepičí sušenky, ale měla jsem málo semínek a pak jsem je dělala už několikrát... Rychlý pohled do spíže a ejhle - zbytek kokosu, ovesných vloček, pár ořechů, čokoláda ještě od vánoc..nápad byl na světě.
Slepičí sušenky jsou opravdu bleskovka, smíchá se vše suché a zadělá vším tekutým..těžko najdete něco rychlejšího. Jen jsem zaměnila ingredience a místo semínek přidala čokoládu a sekané ořechy, špetku skořice..
Nepotřebují ani odležet a pečou se krátce,vyšly krásně měkké uvnitř a křupavé zvenku.
*****************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
120 gr másla
3 - 4 lžíce vody
2 lžíce medu
VŠE SMÍCHAT A NECHAT ROZPUSTIT NA MÍRNÉM PLAMENI, PAK NECHAT PROCHLADNOUT
1 hrnek kokosu
1 hrnek ovesných vloček (trochu jsem je rozmixovala spolu s třtinovým cukrem)
1/2 hrnku třtinového cukru
1 hrnek celozrnné mouky
1 lžička prášku do pečiva nebo bikarbonátu
asi 10 nahrubo sekaných ořechových jader
50 g nahrubo sekané čokolády nebo čokoládových pecek (nejlepší je hořká čokoláda, ale dejte co máte)
špetka skořice
sůl
*****************************************************************************************************************************************
Připravte si vše potřebné. Nejdřív dejte rozpustit med a máslo do vody a nechte prochladnout. Nasekejte ořechy a čokoládu - pokud nepoužijete pecky - na hrubší kousky, v sušenkách musí být cítit. Pak smíchejte všechny suché přísady, nezapomeňte sůl (trochu větší špetku než skořice) a zadělejte těsto vychladlou tekutinou. Dobře promíchejte a nechte chvilku odpočinout v lednici. Mezitím si připravte plechy vyložené pečicím papírem. Pak pomocí lžičky nebo jen rukou klaďte na plech malé kuličky těsta, asi 2 cm v průměru.
Nestlačila jsem je jako slepičí a nechala kulaté. Pekla jsem na 150°zhruba 12 - 15 minut horkovzduchem.
Když začnou okraje zlátnout, zkontrolujte jestli jsou upečené i vespod a vyndejte z trouby. Hned po upečení jsou měkké, pak se zpevní a jsou zvenku křupavé a uvnitř zůstanou měkké. Měly úspěch a zařazuji je do rubriky "rychle hotové - rychle snězené!" Uložila jsem je do plechové krabice, druhý den byly výborné, jak dlouho takhle vydrží nevím, protože nezbylo :-))
 

Jablkový dort babičky Věry (Torta di mele della nonna Vera)

Pod názvem "torta" (dort), nečekejte v Itálii dort na který jsme zvyklí z Čech a vůbec ze střední Evropy - piškot, krémy, polevy, čokoláda, šlehačka a podobně. "Torta" může být docela normální bábovkové těsto nebo piškot maximálně promazaný cukrářským krémem, nutellou nebo jen marmeládou - pokud je to doma pečený moučník. Spíš se dočkáte kupovaných drobných zákusků, košíčků s krémem a ovocem nebo oblíbených řezů z listového těsta.
Když jsem poprvé viděla za výlohou cukrárny Sachr, zdálo se mi že je to taková silnější placka politá čokoládou :-) snad tam ani nezbytná marmeláda nemohla být.
Dort nad dorty je ovšem "torta di mele" - dort s jablky. My bychom řekli buchta, ale není buchta jako buchta...
V jedné kuchařce jsem našla recept na jablkový dort babičky Věry a kdo by odolal moučníku od babičky.
I já pokaždé skočím na "prastarý recept naší babičky objevený ve starém receptáři", aspoň tak se to často píše na internetu, určitě znáte. Pravda je, že skutečné babičky vařit uměly a jak..o pečení nemluvě!
Babička Věra (italsky Vera) pravděpodobně opravdu existovala protože její "torta" voní velice babičkovsky!
**********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
3 - 4 jablka
3 vejce
250 gr hladké nebo polohrubé mouky (v Itálii pouze hladká)
200 gr cukru (babička dávala 250 gr, ale zdálo se mi to moc )
200 gr změklého másla
1 prášek do pečiva s vanilkou
špetka soli, trochu citronové kůry
*****************************************************************************************************************************************
Jablka oloupejte, nakrájejte na čtvrtky a pak na tenké plátky. Můžete je trochu pokapat citronovou šťávou, aby nezhnědly. Máslo utřete s cukrem do pěny a pak přidejte jeden žloutek po druhém (nepřidávejte další pokud předchozí není dobře vpracovaný do směsi) a kůru z dobře omytého citronu. Po částech přidávejte prosátou mouku s práškem do pečiva. Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh a opatrně vmíchejte do těsta.
Vlijte do tukem vymazané a moukou vysypané kulaté formy a pak do něj přidejte nakrájená jablka, která zasunujte vertikálně hlouběji do těsta, kolem dokola. Peče se při 180° asi 40 minut až zezlátne. Po vychladnutí vyklopte a posypte práškovým cukrem.
Moučník je velmi chutný, vláčný a máslem vonící. V poslední době, po letech kdy bylo označováno málem za životu nebezpečný jed, se máslo i sádlo dostává opět do popředí. Tolik propagované rostlinné tuky se nakonec neprojevily tak zdravé jak se zdálo, většina z nich obsahuje palmový olej a spousty dalších podivných ingrediencí a konzervačních prostředků. Nic se nesmí přehánět, většinou dávám půl másla a půl rostlinného tuku (kupuji bio kvalitu, jak doufám zdravější), ale dobrý moučník zrovna jako například vánoční cukroví se bez máslové chuti prostě neobejde. Pokud se pustíte do pečení, nechte si chutnat bez výčitek svědomí!

Pomerančové tiramisu

Správně bych měla napsat pomerančový mascarpone krém.. víme, že pravé tiramisú se připravuje s kávou a kakaem. Ale tento název se už vžil u různých verzí, existují i tiramisú s ovocem,
výborné je například odlehčené jahodové ,ale nemáme doma Mařenku, která by šla v únoru hledat jahody do lesa (nehledě na to, že poblíž nejsou ani žádné lesy, natož aby se v nich někdy vyskytovaly jahody :-))
Zato jsme v plné pomerančové sezóně a na trhu se objevily ty,které máme nejraději - sytě oranžové s nádechem do tmavočervena ,proto se jim říká "moro" (tmavé),uvnitř šťavnaté a voňavé.
V lednici mascarpone a čerstvá bio vejce, ve spíži kakaové piškoty, zbytek pomerančového likéru "Grand Manier" a nedělní dezert byl na světě!
**********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
250 gr mascarpone
2 vejce
4 plné lžíce cukru
2 pomeranče (nejlépe bio, budete potřebovat i kůru)
piškoty /tolik, aby stačily na dvě vrstvy do formy zhruba 25 x 20 cm/
trochu pomerančového likéru, nebo jiného vhodné chuti hodící se k pomerančům
špetka soli
******************************************************************************************************************************************
Postup je jako u klasického tiramisú, jen místo kávy použijete šťávu z pomerančů. Nejdřív je ale omyjte a ostrouhejte kůru na jemno. Pokud nemáte bio pomeranče, doporučuje se spařit je horkou vodou, pak omýt pod tekoucí studenou,velmi dobře osušit a teprve potom nastrouhat kůru.
Rozkrojte je napůl a vymačkejte šťávu do které přidáte trochu likéru (jen pro dospělé, samozřejmě!)
Kdyby se vám šťáva zdála moc kyselá, neváhejte trochu osladit, všechny pomeranče nejsou stejné.
Vejce rozdělte na žloutky a bílky, z těch spolu se špetkou soli ušlehejte pevný sníh. Pak utřete žloutky s cukrem do pěny a po lžících přidávejte mascarpone, polovinu strouhané kůry a nakonec opatrně vmíchejte sníh. Lze přidat i pár kapek likéru.
Tiramisú můžete servírovat buď v jedné nádobě (jednodušší a rychlejší) nebo vytvořit jednoporcové poháry (dekorativnější). Ať se rozhodnete tak či onak, dno pokryjte lehkou vrstvou krému a na ní pokladete piškoty lehce omočené v pomerančové šťávě. Nesmí se "utopit", jinak z nich bude kaše. Další vrstva bude krém, pak piškoty a tak dále, vrchní vrstvu tvoří krém, který posypete strouhanou čokoládou nebo jednoduše kakaem a zbytkem pomerančové kůry.
Kolik uděláte vrstev, to záleží na velikosti nádoby, na toto množství je vhodná o velikosti zhruba 25 x 20 cm, ale může být i čtvercová nebo kulatá.Pokud se rozhodnete pro poháry, tam můžete mít vrstev i víc. Tiramisú dejte odpočinout do lednice alespoň na dvě hodiny (ale klidně i déle, aby se chutě dobře promísily) a vyndejte asi čtvrt hodiny před podáváním.
BUON APPETITO!

Maso na cibuli s opečenou zeleninou

Máte po vánocích plná bříška? Ale něco se jíst musí, že.. Našla jsem recept, který zasytí, ale nepřidá moc kalorií, je chutný a rychle připravený - u plotny jsme již strávili času dost. Zeleninu jsem použila zmrazenou, nyní je k dostání po celý rok i čerstvá, ale tu si raději koupím až bude její správné období.Dál budete potřebovat jen libové maso, nejlépe kuřecí, nebo i libové vepřové a pěkně velkou cibuli nebo dvě menší. Trochu vývaru, lze přidat i pár lžic rajského protlaku nebo drcená rajčata, oregáno a může se začít.
**********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
600 gr kuřecího masa (prsíčka) nebo libové vepřové
pár lžic olivového nebo jiného rostlinného oleje
2 menší nebo 1 velká cibule
zmrazená zeleninová směs - já měla brambory, lilek, cukiny, rajčata, papriky
vývar na podlití
pár lžic neochuceného rajskéh protlaku nebo drcených rajčat v konzervě
oregáno
sůl a pepř
*********************************************************************************************************************************************
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme a krátce na sucho ogrilujeme, mírně osolíme, opepříme a dáme stranou. Cibuli rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky, vložíme na olej a dusíme na mírném plameni pod pokličkou asi 10 - 15 minut. Pokud by začala hnědnout, přilijeme pár lžic vývaru, ale opatrně aby se "neutopila". Mezitím si připravíme zeleninu - použila jsem zmrazenou zeleninovou směs - brambory, papriky, cukiny a lilky, vše nakrájené na malé kostky. Na pánev jsem dala asi 2 lžíce oleje a na vyšším plameni opekla zeleninu asi 10 minut, moc jsem nemíchala, jen občas obrátila špachtí. Po upečení osolit a opepřit podle chuti.

Maso můžete nechat vcelku nebo nakrájet na kousky a pak vložíte do cibulové omáčky, přidáte trochu rajského protlaku, oregáno a necháte prohřát. Nepoužívám žádné zahuštění moukou, stačí cibule. Podáváme s opečenou zeleninkou. BUON APPETITO!


Smažené plněné taštičky (Sofficini)

Smažené italské taštičky s různými náplněmi "sofficini" možná znáte z mrazicích boxů v marketech.Ty originální jsou od firmy Findus, ale jako vše co má úspěch jsou vyráběné i jinými firmami i když ne pod tím samým názvem...
Nejlepší jsou ale ty, které si uděláte sami doma! Není to vůbec složité jak by se na první pohled zdálo, je potřeba připravit odpalované těsto, které musí odpočívat v lednici a mezitím stačíte uvařit bešamel a udělat náplň. Pak už to jde raz dva a máte chutný oběd nebo večeři. Velkou radost uděláte určitě dětem, alespoň v Itálii jsou reklamy na tento chutný pokrm určené především jim.
Sofficini (čti sofičíny) označují něco měkkého ("soffice" v italštině znamená měkký, hebký) a opravdu jsou jako měkké polštářky v křupavém smaženém obalu.
**********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
Těsto:
1 hrnek (čtvrtlitrový) hladké mouky
1 ten samý hrnek mléka
asi 30 gr másla
sůl
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Náplň:
bešamel - 30 gr másla, 30 gr mouky, 250 ml mléka, sůl
- šunka a mozzarella nebo jiný tvrdší sýr
- čerstvé nebo zmrazené nebo předem namočené sušené houby osmahnuté na oleji
- zeleninová směs (i zmrazená) krátce podušená aby se zbavila vody
- hustší rajský protlak ochucený bazalkou nebo oregánem a mozzarella
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Na obal:
2 vejce
strouhanka
olej na smažení
******************************************************************************************************************************************
Začneme od základu. Těsto je na způsob odpalovaného, ale bez vajec. Je lepší vše smíchat za studena a teprve pak dát vařit, zabrání se tak tvorbě žmolků. Jako odměrku jsem použila čtvrtlitrový hrnek, je důležité aby poměr mouky a mléka byl stejný. Nejdřív dejte do hrnce, nejlépe z nerezu, mouku se solí a pak jí postupně začněte ředit mlékem za stálého míchání, dobře poslouží i metla. Přidejte máslo a teprve potom dejte na mírný plamen povařit a stále míchejte vařečkou až je z těsta koule a odstává (odpaluje se) od stěn nádoby a na dně se utvoří bílý povlak. Vyklopte je na vál a nechte prochladnout, trochu zpracujte rukama, zabalte do folie aby neoschlo a dejte do lednice úplně vychladnout.
Mezitím si připravíte bešamelovou omáčku, která se dá koupit i hotová. Nicméně pokud chcete mít vše domácí, není problém, je to rychlá příprava. Nebudete jí potřebovat moc, takže jsem udala malé množství surovin.
I tady používám trochu jiný postup než je zvykem, bešamel je tak lehčí a stravitelnější. Vše smíchám za studena, podobně jako u těsta, i máslo přidám syrové a pak začnu ohřívat. Omáčka brzy zhoustne, je potřeba aby měla hustší konzistenci než například na lasagne nebo zapékané pokrmy. Můžete do ní přidat i trochu strouhaného parmezánu a špetku muškátového ořišku.
Vyberte si, jakou náplň chcete dělat, můžete připravit i víc náplní, podle stavu domácích zásob. Nejznámější je šunka se sýrem - nakrájejte obojí na malé kostičky a smíchejte s bešamelem. Neuvedla jsem váhy, protože dělám spíš od oka, mějte na paměti že bešamel slouží jako spojení a pokud použijete sýr, stačí opravdu málo.
Vyndejte těsto z lednice a rozválejte na tenký plát asi 3 mm. Máte-li tvořítka na tašičky, použijte tu větší a vykrojte kolečko, těsto ještě malinko rozválejte, vložte do formičky a doprostřed dejte asi lžíci náplně (nepřehánet, jinak tašičky prasknou během smažení a to by byla opravdu škoda!) a dbejte aby se hezky rozprostřela. Nechte volný aspoň centimetrový okraj který potřete vodou, taštičku přehněte a stiskněte.
Pokud nemáte tvořítko, vykrojte kolečka větším hrnkem a pak přeložené okraje přitiskněte vidličkou.
Rozšlehejte vejce se lžící vody a mírně osolte. Připravte si strouhanku a dejte na plotnu hlubší pánev nebo kastrol s vyšší vrstvou oleje - sofficini musí plavat. Nebojte se, že se olejem moc nasáknou, naopak - ihned se utvoří krusta která zabrání oleji proniknout dovnitř pokrmu.
Poslední fázi jistě znáte, obalit ve vejcích a nakonec ve strouhance. Mouka se nedává, je už v těstě.
Stačí pár minut a vaše pochoutka je na světě. Vyndejte na talíř vyložený papírovým ubrouskem který odsaje tuk a podávejte horké se salátem nebo bramborovou kaší. BUON APPETITO!