Recept, který dnes předkládám mě zaujal názvem - scendiletto (výslovnost je šendyletto) - což v italštině znamená předložka (kobereček) před postel. Úplně přesně by se dalo říct "vystoupit z postele".
Vysvětlení, proč se normálním řezům z křehkého lineckého těsta takhle říká, jsou dvě - první, že svou formou opravdu připomíná předložku, druhý že vidina skvělého moučníku k snídani vás donutí z postele přímo vyskočit!
Chystala jsem se na něj už dlouho, bohužel mě zaskočila vedra, ale nic netrvá věčně a o víkendu jsme se dočkali ochlazení a já mého vytouženého koberečku. Těsto je rychle hotové, jako náplň jsem použila višňovou zavařeninu, i když původní recept kázal uvařit višně s cukrem, přidat trochu zavařeniny a lžičku maizeny na zahuštění.
Můžete použít i jiné ovoce jako borůvky, rybíz, třešně atd. Vhodná jsou i dušená jablka nebo meruňky.
****************************************************************************************************************************************
TĚSTO:
200 g hladké mouky
100 g másla
80 g cukru
1 velké vejce nebo 1 menší a 1 žloutek
1/2 lžičky prášku do pečiva s vanilkou
špetka soli
citronová kůra
NÁPLŇ:
višňová zavařenina (nebo borůvková, rybízová, třešňová) hlavní je, aby byla HUSTÁ a pikantnější chuti
- nebo
1/2 kila višní (vypeckovaných bude asi 300 g, můžete použít stejné množství borůvek, rybízu,třešní...)
2 lžíce cukru
1 plná lžička Maizeny
trochu vody
3 lžíce zavařeniny podle druhu ovoce které použijete
************************************************************************************************************************************
Nejdříve si připravte těsto. Smíchejte mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva a do směsi nasekejte máslo z lednice. Špičkami prstů rozdrobte a pak přidejte rozkvedlané vejce. Spojte dohromady až vznikne kompaktní těsto, zabalte do folie a dejte do lednice odpočinout aspoň na půl hodiny.
Pokud se rozhodnete pro ovocnou verzi, vypeckujte višně a dejte je vařit spolu s cukrem na mírný plamen asi 5 - 10 minut až pustí šťávu. Maizenu rozmíchejte v malém množství vody, přidejte k ovoci a povařte až vše zhoustne. Vmíchejte zavařeninu a dejte vychladit.
Těsto rozdělte na dvě poloviny - množství mi stačílo na pekáček o rozměrech 20 x 20 cm. Nejlépe se vyvaluje mezi dvěma listy pečicího papíru, těsto vložíte do pekáčku rovnou s ním, spodní část by měla vytvořit menší okraj. Propíchejte vidličkou a dejte náplň.Přikryjte druhým plátem těsta, pěkně kolem dokola uzavřete, opět sem tam propíchejte a dejte péct na 170°asi půl hodiny až zezlátne.
Po vychladnutí vyklopte z formy, můžete mírně posypat moučkovým cukrem, ale kobereček je dobrý i bez.
BUON APPETITO!
Tak takovýhle kobereček bych si nechala líbit, hlavně teď po ránu, ke kafíčku .
OdpovědětVymazatDíky ti za další skvělý recept!
I ten můj měl premiéru u snídaně Doma chutnal, hlavně že není moc sladký. Příště zkusím variantu s ovocem.
OdpovědětVymazatTak nevím,ale určitě na vyzkouším,hned bych se zakousla 🤗
OdpovědětVymazatJe to chutný moučník, hlavně díky ovoci. Určitě ho upeču znovu. Zdravím! 🤗
OdpovědětVymazatHned v neděli vyzkouším. Máme krásné velké švestky. Z velké várky už jsou uvařená povidla a v nich nasekané ořechy. Použiju jak švestky, tak i povidla a výsledek bude určitě ... no mňamka.
OdpovědětVymazatDiky za recept, krásný víkend. 🙋
Tohle přesně patří k létu a dnes se ochladilo, že by ...
OdpovědětVymazat[5]: Mňam, švestky! A povidla s ořechy, ještě ke všemu! Pak mi dej vědět jak koláč dopadl
OdpovědětVymazat[6]: Taky jsem využila ochlazení a hned zapla troubu Trvalo ale příliš krátce a chtěla bych koláč upéct znovu, s ovocem.
OdpovědětVymazatTo budu muset jednou zkusit, ale nevím, zda by to mohl manžel - diabetik. Já bych si to určitě dala.
OdpovědětVymazat[9]: Myslím že by mohl. Do těsta můžeš dát méně cukru nebo sladidlo a zavařenin bez cukru je na trhu víc než dost. Nebo povařit ovoce, třeba borůvky nebo rybíz, které moc sladké nejsou. Manžel je taky trochu diabetik a opatrný, ale tohle mi snědl skoro celé
OdpovědětVymazatVypadá to až nebezpečné jedle... Linecké těsto s ovocnou náplní, to musí být cool..
OdpovědětVymazat[11]: Tahle kombinace nikdy nezklame
OdpovědětVymazatViz linecké vánoční cukroví
Růženko, ten recept byl pro mne inspirací. Udělala jsem si těstíčko, ze kterého jsem vytvarovala do pekáčku "vaničku" se zvýšeným okrajem. 1/2 kg tvarohu jsem rozdělala s vajíčkem, 1 práškovým pudingem a 10 dkg cukru. Směs jsem nalila do vytvořené vaničky a povrch jsem pokladla ostružinami z naší zahrádky, a šup s tím do trouby. Bylo to moc dobré. Děkuji za inspiraci. Zdraví Iwka
OdpovědětVymazat[13]: Věřím že to bylo moc dobré! Taková kombinace jako tvaroh a ostružiny nemůže zklamat Na tvarohový koláč se chystám taky, už se snad ochladí
OdpovědětVymazat