Vsem navstevnicim a navstevnìkum blogu preji stastne a vesele Vanoce a hodne stestì do Nového roku!
Vítám všechny návštěvníky mého blogu! Jmenuji se Růžena a jsem přes 30 let vdaná v italském Toskánsku. Ráda bych vám přiblížila zdejší život tak, jak probíhá v naší italsko - české domácnosti. Bude to takový mix vaření, ručních prací, postřehů a cestování..
úterý 24. prosince 2013
pátek 13. prosince 2013
Mandlové cukroví s čokoládou (biscottini alle mandorle e cioccolato)
Další recept z Toskánska, který se hodí i pro naše vánoční cukroví - mandlové s čokoládou.
Tento rok jsem při přípravě cukroví měla nového pomocníka - plát silikonu, na kterém se těsto krásně vyvaluje a nelepí se. Chtělo by to asi i silikonový váleček - zatím jsem neobjevila - a moje štěstí by bylo dokonalé :-) Ale když těsto svrchu pokryjete potravinovou folií nebo rozříznutým mikrotenovým sáčkem, nepřilepí se ani drobeček!
Silikonový plát jsem viděla v Praze, kde ho ale prodávali za nějakou hříšnou cenu - už přesně nepamatuji,ale zdála se mi horentní a určitě daleko vyšší než necelých 7 euro, které jsem za něj dala zde v Lidlu..Stačí jej po použití jen otřít houbičkou a po uschnutí svinout. Velmi praktický, mohu jen doporučit!
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
200 g mouky
80 g cukru
100 g nahrubo sekaných mandli
80 g sekané čokolády (nejlépe v mixéru na hrubší kousky)
100 g změklého másla
2 vejce
moučkový cukr s vanilkou na posypání
**************************************************************************************************************************
Ingredience rychle zpracujeme, necháme odpočinout nejméně půl hodiny v lednici. Pak rozválíme na plát asi 4 mm a různými formičkami vykrajujeme tvary. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 170 - 180° asi 10-15 minut.
Vychladlé cukrujeme.
středa 11. prosince 2013
Baci di dama (Polibky damy aneb oriskove pusinky)
V Itálii se vánoční cukroví nepeče, alespoň ne tak, jak to známe my. Maximálně se upeče jeden druh pro "Babbo Natale" v překladu "Tatínek Vánoce" a je to vlastně Santa Klaus, který vypadá jako český Mikuláš. Ale v cukrárnách se po celý rok prodávají "biscottini", drobné sušenky a cukrovinky, vesměs z lineckého těsta, podobné těm našim vánočním. Existuje spousta receptů, každý region má svoje, často připravované jíž v dávné minulosti, ale doma už je téměř nikdo nepeče.
Jedním z takových jsou "Baci di dama", jednoduché pusinky z oříškového těsta, slepené jen rozpuštěnou čokládou.
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE
100 gr mouky
100 gr cukru
100 gr strouhaných oříšků
100 gr másla
hořká čokoláda na spojení
*********************************************************************************************************************
Všechny přísady spojíme dohromady a vypracujeme hladké těsto - vejce ani žloutky se nedávají.
Dáme jej do lednice odpočinout aspoň na hodinku. Pak vytváříme malé kuličky, které mirně zploštíme a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v mírně předehřáté troubě do růžova - asi na 170° zhruba 10-15 minut. Pozor aby příliš nezhnědly, jinak hořknou.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a pusinky po vychladnutí spojíme.Mírně pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkou.
Dávky můžete samozřejmě jednoduše zdvojnásobit, což doporučuji, protože mívají velký úspěch! BUON APPETITO!
neděle 1. prosince 2013
Andílek s perličkami
Tohoto andílka jsem uháčkovala s perličkami - než začnu pracovat, navléknu na přízi dostatečný počet perliček, pak jí vždy přiblížím až k háčku a řetízkovým okem uháčkuji tam, kde ji chci mit.
Příprava na Vánoce pokračuje!
é
neděle 24. listopadu 2013
Nudle s ragù (tagliatelle alla bolognese)
Na italském nedělním nebo svátečním stole se často objeví "tagliatelle alla bolognese", boloňské tagliatelle, nebo chcete - li po česku, nudle s boloňským ragú. Dříve se patřilo dělat tyto těstoviny doma, ale dnes se dostanou koupit nejen suché, ale i čerstvé, opravdu jako "od maminky". Ale i ty průmyslové jsou výborné, jen musíte koupit osvědčenou značku a hlavně pravé italské. Ragú si můžete připravit den předem, odleželé je lepší.
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
350 g širokých nudlí (tagliatelle) jsou dlouhé jako špagety , ale širší a placaté
400 g mletého masa (v Itálii používají jen hovězí)
70 g pancetty (nebo slanina, nejvíc se jí podobá anglická)
1 cibule
2 stroužky česneku
400 g (plechovka) loupaných rajčat (pelati)
asi šálek drobně krájené mrkve a celeru
sklenka červeného vína
trochu vývaru
olej, sůl a pepř
strouhaný Parmigiano reggiano na posypání
*********************************************************************************************************************
Slaninu nakrájíme na drobné kousky a dáme na pánev s malým množstvím oleje. Když pustí tuk, vložíme nadrobno krájenou zeleninu, osmahneme, potom vložíme maso a za stálého míchání necháme zatáhnout. Když maso lehce zezlátne, zvýšíme plamen a přilejeme červené víno. Mícháme, až se vypaří alkohol - to poznáme ppodle toho, že přestane být cítít vinný odér. Pak přidáme na kousky nakrájená rajčata, trochu soli, pepř, utřený česnek a necháme velmi zvolna vařit. Pokud se tekutina přiliš odpaří, přilejeme opatrně vývar, ale jen po troškách, ragú musí zůstat hodně husté, aby těstoviny obalilo a ne aby po nich stékalo.
V tom je právě - podle italských hospodyněk - tajemství správného ragú, dlouhé a pomalé vaření. Někde, například v Neapoli, se vaří i několik hodin.
My to nebudeme tolik přehánět a zhruba po hodině a něco máme ragú hotové.
Těstoviny : abychom byli úplně ortodoxní, musíme vzít tagliatelle, ale můžeme klidně použít i jiný typ těstovin.
Ragú je nezbytné i pro přípravu lasagní.
Těstoviny uvaříme v dostatečném množství osolené vody, scedíme a vhodíme do širšího kastrolu nebo pánve s horkým ragú. Dobře promícháme a servírujeme. Na talíři bohatě posypeme strouhaným sýrem Parmigiano reggiano. BUON APPETITO!
neděle 17. listopadu 2013
Zákusek pro nečekanou návštěvu z listového těsta s hruškami-sfogliatine di pera)
Pokud se vám ohlásí nečekaná návštěva a nemáte zrovna nic po ruce co byste jí mohli nabídnout, stačí mít doma listové těsto a pár hrušek, nebo jablek. Než se začne vařit voda na kávu, stihnete vykouzlit tyto křehké zákusky - zde se jim říká "sfogliatine". Dělají se i s krémem, vanilkovým nebo čokoládovým. Jsou hotové opravdu během 10 minut!
**********************************************************************************************************
INGREDIENCE:
1 balení listového těsta
2 hrušky (nebo jablka)
skořicový nebo třtinový cukr
mandlové lupínky (nemusí být)
**************************************************************************************************************
Troubu zapneme na 200°. Listové těsto dáme na vál a nakrájíme na čtverce nebo můžete udělat i jiné tvary. Já měla těsto kulaté, tak jsem udělala kolečka pomocí skleničky.
Nepříliš měkké hrušky dobře omyjeme, vyndáme jádřinec a nakrájíme i se slupkou na tenčí plátky asi 2-3 mm.
Poklademe jimi těsto, posypeme cukrem a vložíme do horké trouby. Přidala jsem i trochu mandlových lupínků.
Pečeme asi 7 - 10 minut, podle trouby. Po částečném vychladnutí - jsou výborné vlažné - posypeme moučkovým cukrem s vanilkou. BUON APPETITO!
středa 13. listopadu 2013
Příprava na Vánoce
I když tomu místní teplý podzim moc nenasvědčuje, ani ne za měsíc a půl tady màme VÁNOCE!
A jako vždy jsem si říkala,že začnu s háčkováním brzy, abych už v listopadu měla vše hotové...a jako vždy...ale to určitě znáte!
Podařilo se mi ale uháčkovat nového andílka - inspiraci mám od Zdišky, na jejím blogu jsou překrásné originály..Já si ho trochu upravila, je to první víceméně PODAŘENÝ exemplář. Na víc jsem se zatím nezmohla - ale nevzdávám to :-))
neděle 10. listopadu 2013
Zàviny (ne)zavinuté
Jablkové e jiné zàviny jsou u nàs doma ve velké oblibě - řekla bych, že ze všech moučníků vůbec v oblibě největší. Aby to nebyl pořád stejný "štrůdl", občas obnovím alespoň jeho "kabàtek".
Udělala jsem tedy závin pletený a pak mřížkový - s pomocí válečku na mřížky. Nejlépe se s ním mřížkuje listkové těsto - chce to jen hodně přitlačit a pomaloučku jet s vàlečkem přes těsto.
První NÁPLŇ jsem udělala klasickou - nahrubo nastrouhaná jablka posypanà skořicovým cukrem, hrozinky, rozsekané ořechy.Do DRUHÉ NÁPLNĚ jsem kromě jablek přidala i hrušky, opět posypala skořicí - méně cukru,protože hrušky byly dost sladké, trochu rozinek, vynechala jsem ořechy.
Do OBOU NÁPLNÍ přidàvàm 2-3 jemně rozdrobené sušenky nebo piškoty - vsàknou do sebe vlhkost a náplň nevytékà.Trochu posypu i těsto.Někdo používà i na másle osmahnutou strouhanku.
PLETENÝ ZÁVIN jsem dělala nàsledovně: na prostředek těsta jsem dala náplň a nechala z každé strany 2 pruhy, které jsem nařízla jak je vidět na obrázku (ne až úplně k nàplni) a pak překlàdala tak, aby se pruhy vprostředku překrývaly.Potom jsem potřela vejcem nebo jen bílkem-pokud nemàte ani jedno ani druhé po ruce, stačí i rozpuštěným máslem-a dala péct do hodně rozehřáté trouby..
MŘÍŽKOVÝ ZÁVIN - zde je potřeba speciální váleček - viz foto. Sehnala jsem ho v domácìch potřebàch. Na půlku těsta jsem dala nàplň, druhou půlku přejela válečkem - hodně přitlačte a jeďte pomalu - pak těsto opatrně nadzvedla, mírně roztáhla a přehnula přes náplň. Po stranàch těsto dobře uzavřete,aby nàplň nevytekla.
Tyto přípravy dělám rovnou na PEČICÍM PAPÍRU - zabrání se tím riskantnímu přenášení těsta!
pátek 1. listopadu 2013
Jak jsem jela tramvají
Během jedné z mých návštěv Prahy jsem se nechala zlákat na vyhlídkovou projížďku tramvají - a jako tramvají!
Mladší z vás je asi znají jen ze starších filmů, ale kdo se narodil v padesátých letech a dříve, jistě pamatuje pražské dřevěné, červené, drkotající tramvaje, jejichž dveře byly, alespoň ve vlečňáku, věčně otevřené a v dopravních špičkách ověšené na venkovních držadlech hrozny cestujících. Jejich výhodou bylo i to, že se dalo nastupovat i vystupovat během jízdy, neboť tramvajka hrčela a chrčela a zvlášť do kopce a v zatáčkách mívala krátký dech. Dnes se stala pro turisty romantickou a pro dříve narozené Pražany nostalgickou atrakcí.
Vyjeli jsme od Stromovky, kde je konečná, směrem na Pražský hrad. Lístek nám prodal a proštípl pravý průvodčí, s brašnou a kleštičkami. Pak jsme za zvukového doprovodu skřípání a hrkání vyrazili. Cestu zpestřila skupina francouzských turistů, kteří nastoupili v domnění, že jde o normální linku. Když přišel průvodčí a domáhal se peněz za lístek, nastrčili mu k označení ten, který se prodává v trafice. Pak se za pomoci ostatních cestujících dohodli na správném postupu a rachotilo se vesele dál.
Až teď si uvědomuji. jak výrobci těchto tramvají mysleli na všechno a dá se říct, že v mnohém předběhli dobu. Podlaha je ze dřeva tak jako celá tramvaj a jsou v ní drážky, takže při dešti nebo sněhu se mokro nedrží na povrchu a neriskuje se, jako v těch dnešních, že při náhlém zabrzdění ladně zabruslíte až k řidiči a zastavíte se o přední sklo. Nahoře jsou malá obdélníková okénka, která se v létě otvírala - klimatizace, která neškodila ovzduší, ani jste z ní nedostali bolení krku či zad.
Přední vůz se v zime většinou zavíral a aby drahocenné přírodní teplo (dané počtem cestujících, protože se netopilo) neunikalo, na dveřích které vedly na plošinku byly dva otvory se zašupovacími dvířky - jeden pro ústa, abyste se mohli s průvodčím domluvit a druhý na ruku, kterou se mu podávaly peníze. Mezi úchytkami viselo lanko, za které průvodčí zatahal, zacinkalo se a řidič věděl, že jsou všichni na svých místech, mají zaplaceno a můžeme vyrazit. Pamatuji se, že byla k dispozici nádoba se sypáním, kdyby se tramvaj ve sněhu někde zadrhla - průvodčí pak pohotově zakročil. Na rozdíl od dnešních moderních dopravních prostředků, on byl připraven!
Jízda touto tramvají nás prostě vhodila do našich dětských let..Vystoupili jsme u Hradu a pokračovali dál pěšky, ale to už je jiný příběh a jiné dojmy...
neděle 13. října 2013
Záclonky
Tyto záclonky jsem uháčkovala po večerech během týdne. V zimě na okně v kuchyni úplně stačí, čím víc světla propouští, tím lépe. Hlavně když před okny nemáme nikoho,kdo by nám do nich koukal...:-))
úterý 17. září 2013
Fazolová polévka
Fazolová polévka je typická pro toskánskou kuchyni, dělá se jednoduše, jen musí být hustí a ještě se do ní zavářejí těstoviny, já dávám nejraději široké nudle. Tím polévka ještě víc zhoustne a jak se říká "stojí v ní lžíce".
Můžete použít i jiný druh těstovin menšího formátu, třeba kolínka.
**************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
300 g suchých fazolí nebo větší konzerva sterilovaných, ai 500 g
šálek kořenové zeleniny
2 stroužky česneku
široké nudle nebo těstoviny malého formátu - 2 plné hrsti
olivový olej
3 - 4 lístky šalvěje
1 zralé rajče
*********************************************************************************************************
Připravit tuto polévku ze suchých fazolí je lepší, protože tak získáte vodu ve které se vaří, jako základ do polévky. Pokud použijete sterilované, musíte je vodou rozředit.
Postup je následující : fazole namočíte na noc do studené vody a ráno je uvaříte spolu se lžící olivového oleje, lístky šalvěje, stroužky česneku a na kousky nakrájené čerstvé rajče.
Fazole vařte jen mírně potopené (podle potřeby přilejte trochu horké vody) a pozvolna, zhruba hodinu.
V kastroli osmahněte drobně krájenou zeleninu a pak zalijte trochou vody z fazolí. Na stranu si dejte asi šálek vařených fazolí, zbytek propasírujte a nechte si stranou jejich vodu. V Itálii používají speciální pasírovač na zeleninu, jinak můžete použít i tyčkový mixér. Fazole propasírované dejte do hrnce se zeleninou, podle potřeby rozřeďte vodou z fazolí a přiveďte k varu. Vsypte těstoviny a za častého míchání uvařte téměř do měkka, pak přidejte i celé fazole které jste si dali stranou. Zamíchejte a nechte alespoň 5 minut odpočinout. Těstoviny během té doby dojdou. Na talíři pokapejte olivovým olejem a můžete posypat lžící strouhaného parmezánu..
Pokud chcete mít sytější variantu, spolu s kořenovou zeleninou osmahněte na kostičky krájenou slaninu.
BUON APPETITO!
úterý 3. září 2013
Borůvkový koláč hrníčkový
Dostalo se mi čerstvých borůvek -zde vzácnost! Prodávají se v supermarketech, jsou drahé, velké a nestojí za nic. Tady u nás nikde nerostou a musíme za nimi "na kopečky" což jsou v našem případě Apenniny. A ani tak to není jednoduché - jejich sbírání je jen na povolení (asi jako u nás rybářský lístek) a smí se nasbírat jen určité množství. To samé platí i o jiných lesních plodech a houbách.
Tamní obyvatelé se jejich sběrem živí a moc neradi vidí vetřelce. Nezřídka se stává, že necháte auto na cestě a když se vrátíte, máta rozřezané gumy. Takže je bezpečnější koupit borůvky na místě za poměrně přijatelnou cenu. Kamarádka si udělala výlet a vrátila se s dárkem v podobě krásných a voňavých borůvek! Část jsme snědli hned, něco šlo do mrazáku a ze zbytku jsem upekla tento koláč.
********************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
2 hrnky polohrubé mouky
1/2 kostky másla
1/2 prášku do pečiva
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka
1 vejce
borůvky (přidala jsem i dvě nektarínky nakrájené na kousky)
********************************************************************************************************************
Ze suchých přísad a másla uděláme drobenku. Odebereme asi 1/3 a dáme stranou. Do zbylé části vlijeme mléko s rozšlehaným vejcem a dobře promícháme. Do formy nalijeme těsto, mírně posypeme drobenkou (aby ovoce nepropadlo příliš hluboko) rozložíme borůvky a zasypeme zbytkem drobenky. Pečeme asi půl hodiny při 180°.
BUON APPETITO!
pátek 30. srpna 2013
Brambory po sedlácku (patate alla contadina)
Začína bramborová sezona..Ještě si pamatuji, jak jsme na střední škole začátkem září jezdívali na sběr brambor. Tato "pomoc socialistickému hospodářství" sloužila zároveň ke stmelení kolektivu.
Zacina bramborova sezona.Jeste si pamatuji, jak jsme na stredni skole zacatkem zari jezdivali na sber brambor. Tato "pomoc socialistickemu hospodarstvi" slouzila zaroven ke "stmeleni kolektivu".Na jare nas obcas posilali na zasazovani chmelu, kde se "utuzoval kolektiv". Nevim, jestli za to muzou bramborove a chmelove brigady,ale je fakt, ze cast nasi tridy se porad jeste schazi po temer 40 letech. Sber chmelu jako takovy jsem osobne nezazila (coby studenti hotelove skoly jsme v lete hodili na povinnou praxi),ale pamatuji se na rozhlasove vysilani z chmelu, na souteze o nejuspesnejsiho sberatele apod. Vzpominat na doby minule, leckdy truchlive, se asi nema,ale mam pocit, ze podobne akce by prospely i dnes - a nejen "kapitalistickemu" hopodarstvi.
To jsem ale odbocila, chtela jsem dnes uvest jeden recept, ktery jsem se naucila v Italii,ale mozna je znamy i u nas. Tak tohle je moje verze:
4 velke brambory
1-2 strouzky cesneku
1 cibulka
smes rozsekanych bylinek - petrzel, salvej, rozmaryn, muze byt i trochu kminu - asi 2 plne lzice
kostka polevkoveho koreni - nejlepe pro zeleninovy vyvar
olej, sul, pepr
horka voda na zaliti
Brambory nakrajime na kostky a dobre proplachneme. Bylinky oplachneme vodou a jemne rozsekame spolu s cesnekem. Na panvi lehce zpenime nakrajenou cibulku a brambory na ni vlozime.Zamichame a posypeme bylinkovou drti. Opet zamichame, pridame rozdrobenou kostku polevkoveho koreni a zalijeme horkou vodou tak, aby brambory byly zpulky potopene. Varime za obcasneho michani, az jsou brambory mekke. Pokud se voda prilis vypari, mirne podlevame, ale pozor, at brambory "neutopime"! Ke konci by mely byt mekke a voda temer vsaknuta.Dochutime eventualne soli (kostka byva uz dost slana) a peprem. Na zaver jeste posypeme trochou cerstve petrzelky a uz nevarime.
úterý 27. srpna 2013
Citronový koláč
Dnešni koláč bude chutnat těm, kteří mají rádi moučníky se svěží, citronovou chutí.
*******************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
Linecké těsto:
300 g hladké mouky
100 g cukru
200 g másla
1 žloutek
strouhaná citr.kůra
Krém:
1/2 litru vody
80 g másla
4 žloutky
70 g vanilkového pudinku nebo škrobu a špetky vanilky
špetka soli
šťáva ze dvou citronů
*********************************************************************************************************************
Mouku prosijeme na vál, přidáme studené máslo nakrájené na kousky, rozemneme jako drobenku, pak přidáme i cukr, citronovou kůru, žloutek a rychle spojíme. Dáme odpočinout na půl hodiny do lednice.
Mezitím připravíme krém - do kastrolku dáme žloutky, cukr, pudink nebo škrob, sůl a citronovou šťávu. Dobře rozmícháme a pak pomalu přiléváme vodu. Dáme vařit na mírný plamen do zhoustnutí.
Těsto vložíme do kulaté formy o průměru 26 cm a krátce zapečeme, aby ztuhlo. Pak vyndáme a necháme vychladnout. Vlijeme krém a dáme opět do trouby na dalších 20 minut.
V původním receptu byl navrchu ještě sníh ušlehaný z bílků a znovu zapečený v troubě, ale nějak se mi dobře nepropekl a klouzal dolů, takže jsem koláč jen ozdobila šlehačkou. Je na vás, jakou variantu zvolíte :-)
BUON APPETITO!
čtvrtek 22. srpna 2013
Cukíny s rajčaty (zucchine al pomodoro)
Je sezóna cukínek, tak přináším tento jednoduchý a rychlý recept. Úvodem bych jen chtěla podotknout, že v Itálii se cukíny sklízejí dokud jsou mladé, t.j. ve velikosti přibližně 15 - 20 cm (existuje vícero druhů, od cukínek světle zelených ve velikosti prstu až po tmavě zelené, dosahující velikosti zhruba salátové okurky) a dokud nemají moc semen.
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
500 g cukínek
1 čerstvá cibulka
2 stroužky česneku
200 g cherry rajčátek nebo zralá, větší rajčata
olivový olej
3 lžíce strouhanky
3 lžíce strouhaného parmezánu, nebo tvrdého sýra, který se moc netáhne v teplé úpravě
bazalka
sůl a pepř
*********************************************************************************************************************
Cukíny omyjeme a nakrájíme na malé kostky. Na oleji krátce osmahneme cibulku, vložíme cukínky a na kousky nakrájená rajčata (cherry rajčátka stačí rozkrojit napůl). Přidáme sůl a pepř, přikryjeme pokklicí a dusíme.
Pokud zelenina pustí málo vody, občas trochu přilijeme. Za občasného míchání dusíme asi 15 - 20 minut.
Pak přidáme rozetřený česnek a ke konci vaření zasypeme strouhankou smíchanou se strouhaným sýrem.
Ještě krátce povaříme, až se pokrm zahustí. Nakonec přidáme na kousky natrhanou bazalku, neměla by se krájet ani sekat, jen trhat rukama, aby neztratila své aroma.
Na talíři ještě zakápneme olivovým olejem a podáváme buď jako přílohu, nebo s čerstvým chlebem jako lehkou večeři. BUON APPETITO!
středa 21. srpna 2013
ARCOBALENO (Duha)
Ve dnech 23.8. az 25.8. v Toskansku probiha velka akce, zvana ARCOBALENO (cti arkobaleno), neboli duha. vznikla na popud mistnich novin a za svuj vznik vdeci...krizi!! Jedna se o kolektivni aperitiv, ktery se bude poradat temer ve vsech turistickych centrech Toskanska jako odezva na krizi, ktera jak znamo postihla temer cely svet a v nemale mire i Italii. Jelikoz Italum se tento stav vubec nezamlouva, rozhodli se reagovat po svem - zabavou! Zucastni se cely kraj, prihlasili se dokonce i z ostatnich kontinentu, kde jsou Sdruzeni Toskancu v cizine. Takze - pripijte si s nami - na zdravi, aneb jak zde rikaji - alla salute!!
pondělí 19. srpna 2013
Ovocne tiramisù
Dnes si připravíme obměnu klasického tiramisú. Správně by se ani nemělo takhle jmenovat, protože odborníci tvrdí, že tiramisú je jen jedno, z mascarpone, kakaem a kávou. Ale v létě je spousta čerstvého ovoce, tak proč si nezaimprovizovat? Nakonec i v Itálii nachátzím recepty na různé obměny...Základem jsou opět piškoty, pak ovoce a místo mascarpone je šlehačka.
*************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE.
250 g jahod nebo lesního ovoce
sáček piškotů
mléko s trochou rumu nebo ovocného likéru (pro děti ovocné šťávy)
250 ml šlehačky
sáček želatiny za studena
5 lžíc cukru
čokoláda
**************************************************************************************************************************************
Vybrané ovoce rozmixujeme s cukrem, pár kousků necháme vcelku na ozdobu.
Želatinu připravíme podle návodu na sáčku a přidáme do ovocné směsi, pak smícháme s ušlehanou smetanou.
Mléko smícháme s likérem nebo šťávou a piškoty v něm lehce namočíme. Vkládáme na dno misky tak, aby se nepřekrývaly. Na ně dáme první vrstvu směsi, pak opět piškoty a druhou dávku krému. Ozdobíme kousky ovoce.
Povrch posypeme strouhanou čokoládou, hodí se i bílá.
čtvrtek 15. srpna 2013
Ferragosto
Dnes je v Itálii státní svátek - jako každý rok se 15.srpna slaví Ferragosto.
Jeho vznik sahá až do roku 18.před Kristem, kdy tehdejší imperátor Augustus zavedl "feriae Augusti". což přeloženo z latiny znamená "Augustův odpočinek". Tento svátek byl přidán k jiným svátkům v tomto měsíci, které se držely na oslavu závěrečné sklizně. Bylo to období zaslouženého odpočinku, nazývané také "Augustali", po náročných, předcházejících týdnech. Je to zároveň i svátek Nanebevzetí Panny Marie.
Dnes už sklizeň není tak vyčerpávající, ale svátek se udržel pořád, naopak je považován za "letní vánoce" a značí vyvrcholení léta. V tento den se scházejí rodinní příslušníci, přátelé, nebo se slaví jen v kruhu rodinném slavnostním obědem, vzhledem k ročnímu období často u moře na pláži. Pokud se nejde do restaurace, které v tomto dni nabízejí "Menu di Ferragosto", den předem se připravují speciality, které se pak konzumují přímo pod slunečníkem.
V hotelích se oběd často protáhne i přes večeři a večer se pak pokračuje s hidbou a tancem, vrcholem všeho bývá ohňostroj. Pokud byste si tento hezký zvyk nechtěli nechat ujít a navštívit Itálii v týdnu Ferragosto, vězte, že je z celého léta nejdražší a nejvíc chaotický :-)
BUON FERRAGOSTO, ITALIA!
pondělí 12. srpna 2013
Carpaccio
Pokud vám chutná syrové maso, například tatarský biftek, můžete si udělat malou změnu. Možná jste názav carpaccio (čti "karpáčo") už někdy četli nebo slyšeli, hlavně když se jedná o italskou kuchyni. K jeho přípravě budete především potřebovat kvalitní hovězí maso, nakrájené na velmi tenké plátky (takže i ochotného řezníka, pokud nemáte doma vlastní kráječ na šunku, salámy apod.)
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
250 g kvalitního hovězího masa - nemusí být zrovna svíčková, hlavně aby bylo libové, kompaktní a bez vláken , krájené na velmi tenké , téměř průsvitné plátky. V tom spočívá úspěch celého receptu.
trochu citronové šťávy - stačí pár kapek
kvalitní, extra panenský olivový olej
pravý parmezán (Parmiggiano reggiano nebo Grana padano )
sůl a pepř
********************************************************************************************************************
Na větší mělký talíř nebo mísu, rozprostřete plátky masa tak, aby se příliš nepřekrývaly - nebo ještě lépe. připravte pro každého vlastní porci na talíř. Pokapete, ale jen mírně, citronem. Kdybyste přehnali, maso se tzv."uvaří" jak říkají v Itálii. Lehce opepříte a osolíte a posypete strouhaným sýrem (na hrubším struhadle). Zde naopak nešetřte. Pak tenkým pramínkem přilejte olej, křížem krážem.
Přikryjte potravinovou folií a dejte odpočinout do lednice 20 - 30 minut, aby se vše rozleželo. Podávejte s čerstvým, nejlépe tmavým chlebem a salátem.
Pozn.: můžete použít i rukolu nakrájenou na kousky. Buď spolu se sýrem, nebo samotnou. Někdo dává i žampiony nakrájené na tenké plátky. Pak ochutíte shora uvedeným způsobem. BUON APPETITO!
úterý 6. srpna 2013
Těstoviny s tuňákem (Pasta con tonno)
Opět jeden recept pro milovníky rychlé úpravy těstovin - "pasta con tonno". Přípravu omáčky zvládnete v době, kdy se vám vaří těstoviny. Vyplatí se pár korun si přidat a koupit pravé italské, dělané z tvrdé pšenice, soli a vody. Občas se vyskytují např. německé těstoviny, kde je psáno "pravé italské" ale pak je vzadu napsáno že jsou vyrobeny v Německu. Většinou jsou z normální mouky a po uvaření se lepí, pokud se rovnou nerozvaří.
Kvalitní těstoviny poznáte hlavně podle toho, že při vaření nevylučují téměř žádny škrob, voda je jen mírně zakalená. Nesmí být bílá nebo dokonce pěnit!
Taky jsem slyšela názor, že "nudle jsou pořád jen nudle" což je asi jako byste Čechovi řekli že "pivo je pořád jen pivo"!
*********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE PRO 4 OSOBY:
na osobu 2 plné hrsti těstovin-jinak asi 80 gr pro jednoho
200 gr tuňáka
čerstvou cibulku
1-2 stroužky česneku
asi 15 cherry rajčátek
plnou lžíci kaparů
hrst černých oliv
peperoncino
olivový olej
oregano, petržel,bazalka - nejlépe vše čerstvé
*********************************************************************************************************************************
Zatímco se těstoviny vaří, dejte do vyšší nádoby kapary, olivy, bylinky, česnek a rozmixujte ponorným mixérem. Do větší mísy, kam se pak vejdou i těstoviny, dejte okapaného tuňáka rozdroleného na kousky, rozmixovanou směs a nakonec rozpůlená nebo rozčtvrcená rajčátka, ochuťte peperončínem a olejem. Rozřeďte trochou vody ve které se vařily těstoviny a pak je vhoďte do mísy a dobře promíchejte. Nazývat tuto přípravu "omáčkou" není asi přesné, Italové tomu říkají "condimento" (kondymento) a znamená to ochucení, okořenění. Pokud chcete mít z těstovin salát, stačí
je propláchnout studenou vodou a nechat odpočinout na chladném místě, ale dobrý je i vlažný.
neděle 4. srpna 2013
Masový salát
V horkých dnech asi nikoho nebaví stát u plotny, ale jíst se musí...Proto se uchyluji k receptům různých salátů, rýžový, těstovinový, s tuňákem, s masem z konzervy jako je ten dnešní.
Důležitá je hlavně kvalita masa v konzervě, používám hovězí v přírodním rosolu. Dále jsou potřeba čerstvé a kvalitní suroviny, především se jedná o zeleninu. Nemělo by jich být moc, aby se rozeznaly jednotlivé chutě a jen jednoduše ochucené, stačí ocet, buď vinný nebo kvalitní balzamikový a olivový olej.
******************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
250 - 300 g přírodního masa v konzervě
2 jemně strouhané mrkve
2 malé, čersvté cibulky
2 hrsti čerstvých cherry rajčátek
hlávkový salát
lžíce kaparů a 10 - 15 černých oliv nakrájených na plátky - podle chuti, jinak můžete vynechat, i když právě tyto ingredience dodají salátu ten správný "říz" :-)
ocet a olej na dochucení
sůl a pepř podle potřeby
********************************************************************************************************************
Příprava je velice jednoduchá - vše nakrájejte na kousky, cibulku na jemné plátky. Podle potřeby přisolte, ale pokud přidáte olivy a kapary, tak opatrně!
Tyto saláty nabízejí celou škálu možností a variací podle vaší chuti. Podle mě je důležité nic nepřehnat, aby některá surovina "nezabila" ty ostatní.
Dáme vychladit do lednice a spolu se stejně dobře vychlazeným pivem a čerstvým pečivem je to výborná letní večeře. BUON APPETITO!
čtvrtek 1. srpna 2013
Tagliatelle s citronem (Tagliatelle al limone)
Název zní možná trochu zvláštně, ale nebojte se, není to kyselé! Jde o jednoduchou přípravu těstovin s osvěžující citronovou chutí, které přidjou vhod především v horkých dnech.
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
320 g tagliatelle ( dlouhé, asi půl cm široké nudle)
50 g másla
strouhaná kůra z 1 citronu
1/2 sklenky suchého, bílého vína
100 - 150 ml smetany nebo šlehačky
trochu masoxu nebo jiného polévkového koření
špetka sladké papriky
špetka pepře
sekaná cerstvá petrželka
strouhaný parmezán na posypání
*********************************************************************************************************************
Zatímco dáte vařit vodu na tagliatelle, připravte si hlubokou pánev, tak velkou, aby se do ní vešly uvařené těstoviny. Dejte do ní máslo, nechte rozpustit, vhoďte nastrouhanou citronovou kůru, jakmile zpění, přilejte víno a zvyšte plamen, aby se odpařil alkohol. Když už není cítit, přidejte citronovou šťávu, trochu masoxu nebo polévkového koření, smetanu či šlehačku, papriku a pepř. Uvařte tagliatelle podle návodu v osolené vodě, sceďte a ihned vložte do omáčky, zamíchejte, posypejte hojně parmezáne a sekanou petrželkou. Rychle promíchejte a podávejte. Na talíři si každý ještě může přidat parmezán podle chuti.
Pokud by se vám omáčka zdála moc hustá, nechte si stranou trochu vody, ve které se tagliatelle vařily a použjte jí na rozředění. Tímto způsobem se v Itálii ředí všechny omáčky na těstoviny, když příliš zhoustnou.
BUON APPETITO!
.
středa 31. července 2013
Fazolky s uzeninou
Pro dnešek připravíme rychlý, zeleninový pokrm, opět jak se říká "z jednoho hrnce".
Budeme potřebovat zelené fazolky a uzeninu, nejraději používám "pancettu", což je taková libovější slanina, ale můžete dát i anglickou slaninu, klobásku, šunku nebo šunkový salám.
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
600 g zelených fazolek
200 g uzeniny podle chuti
2 stroužky česneku
malá cibulka nebo šalotka
3 čerstvá, dobře zralá rajčata (nebo plechovku sekaných rajčat)
olej, peperončíno
*********************************************************************************************************************
Očištěné fazolky nakrájím na kousky (4-5 cm) a krátce povařim v malém množství mírně osolené vody. Vložte je, až se voda začne vařit a po 2 minutách vyndejte a vhoďte do studené vody. Udrží si hezkou zelenou barvu, odborně se tomu říká "blanšírování". Vodu, ve které se vařily si nechte stranou na eventuální podlévání.
Do kastrolu nebo větší pánve dáme na slabá kolečka nakrájenou cibulku, necháme zpěnit a přidáme na kostičky nakrájenou uzeninu a lehce orestujeme. Pak vložíme fazolky a utřenýnebo prolisovaný česnek. Dobře zamícháme, přidáme rajčata (čerstvá spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky), opět promícháme a necháme vařit až jsou fazolky měkké. Podle potřeby podlijeme horkou vodou z fazolek. Dochucuje se peperončínem, sůl většinou není potřeba, protože uzenina je dost slaná. BUON APPETITO!
pondělí 29. července 2013
Macedonia
V Itálii kompotům jak je známe od nás, příliš neholdují. Jedí především čerstvé ovoce, kterým uzavírají téměř vždy oběd nebo večeři. V létě se využívá ovoce, které je dobře vyzrálí, k přípravě "macedonie" (macedonia - čti mačedonia), což je vlastně čerstvý kompot s citronovou šťávou a cukrem, díky tomu se vytvoří i výborná ovocná šťáva. Pokud přidáte kopeček zmrzliny, máte skvělý, osvěžující dezert. Ani šlehačka není marná ;-)
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
Půl kg zralého ovoce všeho druhu - broskve, meruňky, švestky, blumy, hrušky, lesní ovoce a pokud máte, tak i banán, který zmírní kyselost, ale nemusí být.
Ovoce oloupejte, nakrájejte na kousky a přidejte šťávu z půlky citronu a zhruba 2 lžíce cukru. Nechte asi půl hodiny uležet v lednici, pak rozdělte do jednoporcových misek a před podáváním přidejte zmrzlinu, nejlépe vanilkovou, smetanovou nebo ovocnou. BUON APPETITO!
*********************************************************************************************************************
čtvrtek 25. července 2013
Bryndacky pro Saru
Narodila se zbrusu nová holčička! Dostala jméno Sara a jako první dáreček jsemjí vyšila tyto 2 bryndáčky
pátek 12. července 2013
Ovocne kosicky
Ovocné košíčky jsou poměrně jednoduchý recept, i když na první pohled se příprava zdá být zdlouhavá. Ale když si připravíte linecké těsto , které je za 15 minut hotové , pak upečete košíčky den předem, druhý den je jen naplníte pudinkem a ovocem a je hotovo. V letní sezoně jsou obzvlášť oblíbené, můžete použít jahody, lesní ovoce, nebo jakékoliv jiné čerstvé. Košíčky můžete připravit i předem a dát do mrazáku.
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
Linecké těsto:
210 g hladké mouky
140 g másla
70 g cukru
1 žloutek
citr. kůra
*********************************************************************************************************************
Nejdříve smícháme mouku s tukem a rozdrobíme. Pak přidáme cukr, citr.kůru a žloutek. Rychle spojíme v těsto a dáme odpočinout do chladna aspoň na půl hodiny i déle.
Pak ukrajuji malé kousky těsta, košíčky nevymazávám, ale těsto omočím v mouce a vtlačím do formičky. Tento způsob se mi osvědčil, vyklápí se velmi dobře.
Uvaříme pudink podle návodu a naplníme košíčky. Zdobíme ovocem podle chuti a sezony. Lze potřít i želatinou.
BUON APPETITO!
neděle 30. června 2013
Kralik po myslivecku (Coniglio alla cacciatora)
Dnešní recept je typicky italský, voňavý po bylinkách, lehký a rychle hotový. Křehké králičí maso je ochucené černými olivami a s pečenými bramborami vás určitě nezklame!
*************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
1 králík nasekaný na kousky (asi 10-12 ks)
3 stroužky česneku
4 - 5 bobkových listů
šalvěj, rozmarýn
trochu peperončína nebo pepře
2 sklenky bílého suchého vína
2-3 lžíce bílého, vinného octa
olej a lžíce másla
hrst černých oliv
***************************************************************************************************************
Králíka nasekáme na kousky. omyjeme, dáme do hlubší misky a zalijeme vínem. Necháme uležet pár hodin, klidně i přes noc v lednici. Do širšího kastrolu vlijeme olej a necháme mírně orestovat šalvěj, rozmarýn, česnek a bobkové listy. Stačí minuta, pozor na připálení! Králíka vyjmeme z mísy, osušíme papírovou utěrkou a vložíme do rozpáleného oleje. Přidávám i lžíci másla, pro chuť a barvu (Italové to myslím nedělají :-)).
Maso orestujeme a když je nazlátlé, vyjmeme bylinky a česnek a zalijeme vínem, ve kterém byl králík naložený,
Osolíme a opepříme nebo přidáme peperončíno, mmůže se přidat i trochu bujonové kostky. Když se víno odpaří - asi po 5 minutách - přikryjeme poklicí a dusíme zhruba 3/4 hodiny. Občas kontrolujeme a eventuálně mírně podlijeme vývarem nebo horkou vodou. Pak odklopíme, zvýšíme plamen na maximum a přilijeme ocet. Šťáva zhoustne a maso zezlátne, utvoří se kůrčička na něm i na dně kastrolu, kterou zalejeme trochou bílého vína, zmírníme plamen a dobře rozmícháme. Pokud použijete kvalitní bílý ocet, vznikne velmi dobrá šťáva, ve které není ocet vůbec cítit. Na závěr přidejte hrst černých oliv (jestli vám nechutnají, tak tuto pasáž klidně vynechejte) a prohřejte. Jako příloha se hodí smažené nebo pečené brambory. BUON APPETITO!
pondělí 24. června 2013
PIOMBINO
Město Piombino se nachází na západním pobřeží Itálie, v Toskánsku. Je to známý přístav, odkud vyplouvají trajekty hlavně na blízký ostrov Elba. Má ale i jiné zajímavosti, jako například jedno z nejkrásnějších a nejzvlástnějších náměstí v Toskánsku - Piazza Bovio, které se rozkládá přímo na útesu nad mořem. Je z něj hezký výhled nejen na Elbu,ale při jasném počasí bez oparu jsou vidět i další ostrovy a ostrůvky na širém moři, které je krásně čisté a jehož barvy přecházejí od tmavě modré po tyrkysovou až do smaragdové zeleni.
Na fotografiích je pohled z náměstí na ostrov Elba a na město a část historickeho centra. Plavba trajektem na ostrov Elba trvá asi hodinu.
.
neděle 9. června 2013
Kureci Stroganoff se spaldou
Vetsinou nepublikuji recepty, ktere jsem prevzala z neciho blogu, ale tenhle pokrm se u nas tesi takove oblibe, ze udelam vyjimku. Inspiraci jsem vzala z blogu Ivy, Babciny recepty, ktery najdete i v mych OBLIBENYCH.
Budete potrebovat:
500 gr kureciho masa
1 cibule
300 gr zampionu nebo susenych hub
1 lzicka sladke papriky
1-2 strouzky cesneku
olej
kelimek kysané smetany
rajsky protlak nebo konzerva sekanych rajcat
Recept jsem si trochu prizpusobila, delam ho jiz po pameti. Kureci maso nakrajejte na nudlicky. Nakrajenou cibuli na jemne platky vlozite na horky olej, nechte zesklovatet, pak pridate cesnek, jen kratce osmahnete,pak maso, papriku a zamichate. Potom vlozite nakrajene zampiony, nebo kdyz je nemam, dam hrst namocenych a vyzdimanych susenych hub. Pridate rajcata nebo protlak, kratce povarite a nakonec prilejete smetanu. Nakonec posypu na taliri sekanou petrzelkou.
Vetsinou podavam s dusenou ryzi,ale tentokrat jsem uvarila spaldu. Je to starodavna, italska cerealie, vim, ze u nas se prodava mouka, nevim, jestli cerealie jako takova. Je podobna ryzi nebo krupkam. Muzete pouzit i neloupanou ryzi, je ji trochu podobna.
pátek 7. června 2013
Jogurtová bábovka
Jogurtová bábovka je už klasika. Já jsem jí objevila v Itálii, to už je hezkých pár let zpátky a dělám jí dodnes.
Dnes uvádím základní recept - dá se použít jen tak, nebo mramorová, jako je na obrázku, nebo použít ovocný jogurt a eventuálně přidat kousky příslušného ovoce,nebo jí dělám s čokoládovými pecičkami. s rozinkami. kokosem apod. Prostě takový žolík!
********************************************************************************************************************
INGREDIENCE (vše se odměřuje v kelímcích od jogurtu)
1 kelímek jogurtu
3 vejce
2 kelímky cukru (pokud je jogurt slazený, stačí jeden a půl kelímku cukru)
2 kelímky rostlinného oleje (ne olivového, je příliš aromatický)
3 kelímky mouky
1 prášek do pečiva s vanilkou
trochu strouhané citronové kůry
3 lžíce kakaa na mramorovou bábovku , nebo kousky ovoce, rozinky, čokoládové pecičky apod.
*********************************************************************************************************************
Jogurt vyndáme do misky a kelímek dobře umyjeme a osušíme. Pro větší praktičnost si hned odměřím mouku a dám jí do jiné nádoby spolu s práškem do pečiva.Pak si odměřím cukr, který přidám k vejcím a nakolec dám do kelímku olej a tak jej nemusím znovu vymývat a rovnou vyhodím (v originálním receptu jsou dva kelímky oleje, já dávám o něco méně, asi jeden a půl a zdá se mi že stačí).
Vejce rozšleháme s cukremm do pěny, až směs zbělí a nabyde na objemu. Přidáme jogurt (lépe když je pokojové teploty, jinak může těsto klesnout) , dobře promícháme, pak přiléváme tenkým pramínkem olej a opět mícháme nebo šleháme. Nakonec vmícháme po částech prosátou mouku a jen obracíme vařečkou odspoda nahoru.
Jestli chcete dělat mramorovou bábovku, nalijte polovinu těsta do vymazané a vysypané formy na bábovku , do zbytku těsta přidejte prosáté kakao a vlijte na bílé těsto kolem dokola.
Peče se asi 35 - 40 minut, při 170°- 180°. Většinou zapeču prvních 10 minut při nižší teplotě (140°), pak zvýším.
Bábovka pomalu nabyde a po upečení neklesne. Peču bez horkovzduchu, jako všechny moučníky s kypřidlem.
Upečenou necháme prochladnout ve formě, vyklopíme a cukrujeme moučkovým cukrem. BUON APPETITO!
pondělí 3. června 2013
MIMOSEZONNI ANDILEK
Verte nebo ne, je tu zajem o andilky!! Trochu tomu urcite napomaha nepovedene jaro. Stridave prsi nebo leje, obcas vitr, nektere dny je hodinu zima, hodinu horko. Pry uz takove jaro nebylo 200 let. Posledni takovy necas je zaznamenan v roce 1816, kdy dokonce snezilo v srpnu. Blizko nas je vesnice, ve ktere je kostel Snezne madony - prave na pocest tomuto naprosto nezvyklemu ukazu.
Andilka si u me objednala jedna pani, ktera je videla na vanoce u sve zname. Po ni nasledovala jeji dcera, pak kolegyne a uz mam zase co delat. Po pravde receno, uvazuji o vetsi zasobe, protoze "az se te zima zepta, cos delal v lete....". A v lete se tu opravdu hackovat neda.
Andilek je foceny narychlo v praci, zepredu i ze zadu, u zrcadla - doma jsem na to zapomela. Ta ruka co je videt, je moje :-))
Stracotto (arrosto morto) aneb "mrtvá pečeně"
Tento recept s poněkud zneklidňujícím názve, je podobný naší svíčkévé pečeni. Název "arrosto mortp aneb v přesném překladu " mrtvá pečeně" vznikl z toho, že maso se dost dlouho dusí (nejméně 2 hodiny), prostě až je úplně "mrtvé". Je to toskánský, lidový název, oficiální název je "stracotto" (čti strakoto) a význam je tentýž . stracotto je něco co se vařilo příliš dlouho. Ale právě dlouhým vařením získá maso svou typickou, skvělou chuť.
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
1 kg hovězího masa (to které používáte na svíčkovou)
1 velká cibule nebo 2 střední cibule
2 mrkve
2 stvoly řapíkatého celeru (nebo plátek normálního celeru)
2 bobkové listy
Půl lahve dobrého, červeného vína (NE, NENÍ TO ŠKODA!)
plechovku konzervovaných rajčat (zhruba 500 g), nebo neochuceného rajského protlaku
vývar
sůl, pepř
olivový olej
*******************************************************************************************************************
Zeleninu nakrájíme na kousky a lehce orestujeme na oleji. Vložíme opepřené maso, které můžete svázat motouzem, aby si lépe udrželo tvar, bobkové listy a opečeme do zlatova po všech stranách. Pak vlijeme víno, zvýšíme plamen a vaříme, až se víno odpaří - to se stane v momentě, kdy už necítíte vůni alkoholu.
Potom přídáme na kousky krájená rajčata a asi sklenku horkého vývaru (může být i z masoxu). Maso by mělo být potopené asi do poloviny. Pomalu dusíme pod pokličkou a občas obrátíme. Pokud se tekutina odpaří, přidáme opět trochu vývaru, podle chuti i dosolíme. Když je maso úplně měkké (počítejte zhruba dvě hodiny vaření), vypneme sporák a necháme je v hrnci chvíli odpočinout. Pak vyndáme a zabalíme do alobalu, dáme na nahřátý talíř odpočinout alespoň 20 minut, rozbalíme a nakrájíme na plátky, z omáčky vyjmeme bobkové listy, omáčku můžete rozmixovat pokud jí chcete krémovější, ale nemusíte. Vložíme do ní plátky masa a prohřejeme.
Příprava je trochu zdlouhavá, ale v podstatě se maso vaří samo, stačí občas zkontrolovat a eventuálně dolít trochu tekutiny.
Nevynechávejte odpočinek masa v alobalu, slouží k tomu, aby se vlákna "usadila" a lépe se krájelo.
Jako příloha je podle mě ideální bramborová kaše,ale hodí se i opečené brambory a proč ne, i české knedlíky!
BUON APPETITO!
sobota 1. června 2013
Smažená tresca s bylinkami
Tresca je oblíbená ryba - má jemné maso a je bez kosti. Pro dnešek jsem vybrala pečenou tresku obalenou v ochucené strouhance. Jako přílohu dělám většinou hranolky a tatarskou omáčku, kterou připravuji doma, z trošky cibulky, petržele, lžíce kaparů - vše jemně nasekám, pak přidám malou lžičku plnotučné hořčice a nakonec majonézu.
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
4 - 6 plátků tresky
100 g strouhanky
směs nasekaných bylinek (rozmarýn, šalvěj, oregano, trochu papriky nebo peperončína)
2 - 3 stroužky prolisovaného česneku
olej, sůl a pepř
hrst kukuřičných lupínků
*********************************************************************************************************************
Strouhanku dáme do hlubší mísy a přidáme bylinky, česnek a podle chuti i hrst rozdrcených kukuřičných lupínků.
Nejsou nutné, ale dodají pokrmu větší křupavost. Vše dobře promícháme a pak ve směsí obalujeme osolenou a opepřenou rybu. Dobře přitlačíme, aby neopadala a smažíme po obou stranách do zlatova. BUON APPETITO!
Strouhanku dame do vetsi misy nebo hlubokeho talire, pridame cesnek a bylinky a dobre promichame. Omytou rybu obalime v teto smesi a dobe pritlacime, aby neopadavala. Do strouhanky muzete pridat i hrst rozdrcenych kukuricnych lupinku. Opeceme v horkem oleji a ihned podavame.
pátek 24. května 2013
Meruňkové dortíčky
Z listového těsta můžeme připravit spoustu chutných a rychlých zákusků. Teď, když se objevilo čerstvé sezonni ovoce, můžeme improvizovat. Dnes vás pozvu na "meruňové dortíčky".
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
1 listové těsto
čerstvé meruňky, broskve nebo jahody (lze použít i kompotované)
uvařený pudink buď vanilkový nebo s příchutí použitého ovoce
1 rozkvedlané vejce na potření
želatina (nemusí být)
*********************************************************************************************************************
Z listového těsta vykrájejte pomocí formičky nebo skleničky kolečka. Ze zbytku těsta udělejte kolem dokola okraj, aby pudink nevytékal. Pak potřete kolečka vejcem, propíchejte dna a dejte péct prázdná asi na 10 minut do trouby vyhřáté na 200°. Pokud se moc nafukují, stlačte je lžící nebo vidličkou.
Uvařte pudink podle návodu a polovychladlým naplňte upečená kolečka. Ozdobte ovocem a můžete přetřít želatinou. Před podáváním pocukrujte moučkovýmcukrem. BUON APPETITO!
pondělí 13. května 2013
Veprova pecene po toskansku
V Toskansku se nepouziva prilis koreni, zato bylinky, jako salvej,rozmaryn apod.najdete temer ve vsech upravach masa. Zvlast chutna je veprova pecene se slaninou a bylinkami.
Budete potrebovat :
750 gr veprove pecene
1 cibuli
3-4 lzice korenove zeleninu
2 strouzky cesneku
lzicku listku rozmarynu
par listku salveje
100gr slaniny
sklenka bileho sucheho vina (asi 1 a pul dl)
sul a pepr
Rozmaryn, salvej, cesnek a trochu pepre rozsekame nebo rozmixujeme. Slaninu nakrajime na podlouhle kousky a obalime ji v rozsekane smesi. Do veproveho masa udelame ostrym nozem zarezy a prospikujeme ji slaninou. Maso opeceme na oleji, aby se zatahlo,vyndame ho, pak pridame nakrajenou cibuli a korenovou zeleninu.Chvili restujeme, pak vlozime znovu maso a jeste opekame. Zalijeme bilym vinem, nechame je chvili odparit, pak maso dame do trouby pect asi hodinu, hodinu a pul, az zmekne.Nebo je muzeme dusit, prikryte poklickou, v kastrolu.
Po upeceni maso zabalime do alobalu a nechame aspon 15-20 minut odpocinout-bude se pak lepe krajet a nedroli se.
La
.
sobota 11. května 2013
Čokoládové kostky s mascarpone a hruškami
Mascarpone je v Itálii uvedený jako sýr. Jeho konzistence je hustá, asi jako zakysaná smetana, ale chuť je neutrální. Používá se hlavně do moučníků za studena (např.slavné tiramisú) , do krémů, ale i v některých tepelných úpravách. Nahradí tuk nebo máslo a moučníky jsou krásně měkké. jedním z takových recepttů jsou čokoládové kostky s hruškami.
*********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE (do menší formy)
3 vejce
250 g mascarpone
100 g mouky
3OO g hrušek (2-3 kusy)
110 g cukru
30 g kakaa
1/2 prášku do pečiva
špetka soli
**************************************************************************************************************************************
Vejce ušleháme s cukrem do pěny, až hmota zesvětlá a nabyde na objemu. Pak přidáme po částech mascarpone a opět našleháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva, špetkou soli a kakaem a dobře promísíme. Po troškách vsypáváme do směsi vajec s mascarpone. Pokud se vám zdá moc hustá, přilejte opatrně trochu mléka. Hustota těsta závisí na mascarpone, nejsou všichni stejní. Hrušky oloupeme, nakrájíme na kousky a vmícháme do těsta. Můžeme si nechat pár plátků a ozdobit jimi řezy než je dáte do trouby.
Pečeme asi 25 - 30 minut v mírně vyhřáté troubě, asi 170°.
Upečené necháme vyhladnout, pak cukrujeme moučkovým cukrem a krájíme na řezy.
Nemají konzistenci jako například bábévka, jsou nižší a jakoby "pudinkové", měkké a vláčné.
středa 8. května 2013
Teleci na zampionech
V Itálii se většina pokrmů nezahušťuje moukou, proto jsou i delší úpravy lehčí a lépe stravitelné.
Jedním z nich je i následující telecí se žampiony.
*******************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
500 g telecího masa nakrájeného na menší kousky
1 cibule
300 g žampionů
1 stroužek česneku
rajský protlak podle chuti - asi půl sklenky
na špičku nože sladké papriky
sůl, pepř
3 lžíce smetany
trochu masoxu
olej
lžíce sekané petrželky
*******************************************************************************************************************************
Cibuli nakrájíme na kostičky a dáme na olej zesklovatět. Vložíme maso, lehce osmahneme, přidáme utřený česnek, papriku a mírně podlijeme vývarem z masoxu. Podusíme a když maso trochu změkne, přidáme na plátky krájené žampiony a rajský protlak. Opět podusíme a ke konci necháme bez pokličky, aby šťáva trochu zhoustla. Je zahuštěná jen cibulí a žampiony. Ke konci přidáme smetanu, na
talíři posypeme sekanou petrželkou a podáváme. Tady většinou jen s čerstvým chlebem. BUON APPETITO!
pondělí 29. dubna 2013
Smazenky
Temto smazenkam rikame i falesne rizky. Jsou rychlè a dobrè jak k obedu, tak k veceri. Spolu se zeleninovym salàtem màte rychlè jìdlo, vhodnè i pro vegetariàny.
INGREDIENCE:
2 vejce, sul, strouhany tvrdsì syr-2-3 lzìce, strouhanka na zahustenì, petrzelka,pepr, olej na smazeni
Vejce rozslehejte v hlubsi mise nebo talìri, pridejte syr, trochu soli,pepr, sekanou petrzelku a zasypàvejte strouhankou, az vznikne testìcko. Delejte radsi ridsì, protoze zhoustne. Nechte chvìli odpocinout a pak tvorte placicky, nejlèpe navlhcenyma rukama. Povrch rozbràzdìm vidlickou, vyjdou pak krupavejsì. Smazìme na rostlinnem oleji a podàvàme se salàtem.
Dalsì varianta je jako zavàrka do vyvaru, takhle jì pouzìvaji v Itàlii:
udelàme testìcko trochu hustsì a pridàme vìc syra - nejlèpe parmezàn. Nechàme ulezet a pak tvrdsì hmotu srouhàme na hrubem struhadle. Rozlozìme v sirsì vrstve, nechàme jeste chvìli oschnout a pak vhazujeme do varicìho vyvaru. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotovè.
středa 24. dubna 2013
Pro miminko
Narodilo se nove miminko - jmenuje se Lorenzo! Bryndacek je mala pozornost a pridavam ho k rade dalsich, ktere cas od casu vysìvàm....
neděle 21. dubna 2013
Ovocny kolac (crostata di frutta)
Nastàvà sezona jahod, tak jsem k dnesnimu nedelnimu obedu udelala prvni ovocny kolac z cerstvèho ovoce. Zàklad je klasické linecké testo, na nej vanilkovy pudink a pak uz jen posklàdat ovoce podle vlastnì fantazie a potrìt zelatinou.
INGREDIENCE:
Na linecke testo :
210 gr hladké mouky
140 gr tuku nebo masla
70 gr cukru
1 zloutek
vanilka, citronova kura
Dale budete potrebovat cerstvè ovoce-v tomto prìpade jahody, kiwi a banàny, 1 balenì vanilkového pudinku a sàcek zelatiny v pràsku.
Do hladke mouky pridame cukr,rozdrobime nebo nastrouhame tuk, rychle promnene konecky prstu a ziskame tak drobenku. Pridame vanilku, strouhanou kuru z citronu a zloutek. Rychle spojime v testo-prilis nevypracovàvàme, nesmi se moc zahrat. Zabalìme do potravinàrské folie a dame do chladna aspon na pul hodiny.
Pak vyvalime na placku, vlozime do vymazane a moukou vysypane kulate formy a utvorìme kolem dokola vyssi okraj. Propìchame dno vidlickou, aby se pri peceni nezvedalo. Nekdo doporucuje dàt na testo papìr na pecenì se suchymi fazolemi, ktere se pak vyhodì,ale to jsem nikdy nedelala. Pokud se testo vzdouvà, behem pecenì stacì propìchnout. Po upeceni (asi 15-20 minut) ho jeste stlacìme a nechàme chvìli vychladnout, pak vyklopìme.
Vychladly kolàc muzeme potrìt 1-2 lzìcemi marmelàdy.
PUDINK uvarime podle navodu na sàcku, nechame jen kràtce prochladnout a nalejeme na kolàc, uhladìme povrch.
OVOCE nakrajime na kousky - dobre omyté jahody na ctvrtky, kiwi a banany na kolecka.
Poklademe jimi kolàc podle vlastni fantazie.
ZELATINU pouzivam bezbarvou, uvarim podle navodu a steteckem potru ovoce. Zustane mu tak hezka barva, jinak osychà. I kdyz kolàc vetsinou stacì zmizet drìv, nez ovoce oschnout :-))
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)