středa 31. července 2013

Fazolky s uzeninou

Pro dnešek připravíme rychlý, zeleninový pokrm, opět jak se říká "z jednoho hrnce".
Budeme potřebovat zelené fazolky a uzeninu, nejraději používám "pancettu", což je taková libovější slanina, ale můžete dát i anglickou slaninu, klobásku, šunku nebo šunkový salám.
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
600 g zelených fazolek
200 g uzeniny podle chuti
2 stroužky česneku
malá cibulka nebo šalotka
3 čerstvá, dobře zralá rajčata (nebo plechovku sekaných rajčat)
olej, peperončíno
*********************************************************************************************************************
Očištěné fazolky nakrájím na kousky (4-5 cm) a krátce povařim v malém množství mírně osolené vody. Vložte je, až se voda začne vařit a po 2 minutách vyndejte a vhoďte do studené vody. Udrží si hezkou zelenou barvu, odborně se tomu říká "blanšírování". Vodu, ve které se vařily si nechte stranou na eventuální podlévání.
Do kastrolu nebo větší pánve dáme na slabá kolečka nakrájenou cibulku, necháme zpěnit a přidáme na kostičky nakrájenou uzeninu a lehce orestujeme. Pak vložíme fazolky a utřenýnebo prolisovaný česnek. Dobře zamícháme, přidáme rajčata (čerstvá spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky), opět promícháme a necháme vařit až jsou fazolky měkké. Podle potřeby podlijeme horkou vodou z fazolek. Dochucuje se peperončínem, sůl většinou není potřeba, protože uzenina je dost slaná. BUON APPETITO!


pondělí 29. července 2013

Macedonia

V Itálii kompotům jak je známe od nás, příliš neholdují. Jedí především čerstvé ovoce, kterým uzavírají téměř vždy oběd nebo večeři. V létě se využívá ovoce, které je dobře vyzrálí, k přípravě "macedonie" (macedonia - čti mačedonia), což je vlastně čerstvý kompot s citronovou šťávou a cukrem, díky tomu se vytvoří i výborná ovocná šťáva. Pokud přidáte kopeček zmrzliny, máte skvělý, osvěžující dezert. Ani šlehačka není marná ;-)
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
Půl kg zralého ovoce všeho druhu - broskve, meruňky, švestky, blumy, hrušky, lesní ovoce a pokud máte, tak i banán, který zmírní kyselost, ale nemusí být.
Ovoce oloupejte, nakrájejte na kousky a přidejte šťávu z půlky citronu a zhruba 2 lžíce cukru. Nechte asi půl hodiny uležet v lednici, pak rozdělte do jednoporcových misek a před podáváním přidejte zmrzlinu, nejlépe vanilkovou, smetanovou nebo ovocnou. BUON APPETITO!
*********************************************************************************************************************

čtvrtek 25. července 2013

Bryndacky pro Saru


Narodila se zbrusu nová holčička! Dostala jméno Sara a jako první dáreček jsemjí vyšila tyto 2 bryndáčky Usmívající se



pátek 12. července 2013

Ovocne kosicky

Ovocné košíčky jsou poměrně jednoduchý recept, i když na první pohled se příprava zdá být zdlouhavá. Ale když si připravíte linecké těsto , které je za 15 minut hotové , pak upečete košíčky den předem, druhý den je jen naplníte pudinkem a ovocem a je hotovo. V letní sezoně jsou obzvlášť oblíbené, můžete použít jahody, lesní ovoce, nebo jakékoliv jiné čerstvé. Košíčky můžete připravit i předem a dát do mrazáku.
*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
Linecké těsto:
210 g hladké mouky
140 g másla
70 g cukru
1 žloutek
citr. kůra
*********************************************************************************************************************
Nejdříve smícháme mouku s tukem a rozdrobíme. Pak přidáme cukr, citr.kůru a žloutek. Rychle spojíme v těsto a dáme odpočinout do chladna aspoň na půl hodiny i déle.
Pak ukrajuji malé kousky těsta, košíčky nevymazávám, ale těsto omočím v mouce a vtlačím do formičky. Tento způsob se mi osvědčil, vyklápí se velmi dobře.
Uvaříme pudink podle návodu a naplníme košíčky. Zdobíme ovocem podle chuti a sezony. Lze potřít i želatinou.
BUON APPETITO!