neděle 25. listopadu 2012

SNECI Z LISTOVEHO TESTA

Pri posledni navsteve Prahy jsem se zarekla, ze uz nebudu kupovat zadne casopisy ani knizky s recepty, doma jich mam vic nez dost. Ale kdo by v te predvanocni pestre nabidce odolal! Takze do kufru putovalo opet peknych par sesitu. Ale dnes jsem potrebovala udelat neco rychleho jako "sladkou tecku" za obedem a vida-v jednom z novych casopisu jsem nasla tento recept.Je rychly, dobry a hlavne jsem mela doma vsechny ingredience!
Budete potrebovat:
1 balicek listoveho testa
70 gr rozinek
70 gr sekanych orechu
stava z pulky citronu na namoceni rozinek
1 rozslehane vejce na potreni
trochu hnedeho cukru(nebo i bileho krystalu)
trochu skorice
Rozvalene listove testo potrete vejcem, pokladte rozinkami, predem namocenymi v citronove stave (ja pridala i trochu rumu) a nahrubo rozsekanymi orechy. Posypte cukrem a trochou skorice. Opatrne zavinte, potrete vejcem a dejte na chvili do lednicky nebo do mrazaku-bude se lepe krajet. Nakrajejte asi 2 cm siroka kolecka a dejte je na plech s pecicim papirem nebo vymasteny, reznou stranou dolu. Muzete jeste posypat trochou cukru a potrit zbylym vejcem,. Pece se asi 10-15 minut. Vychladle pocukrujte.


čtvrtek 22. listopadu 2012

Drstky po florentinsku( trippa alla fiorentina)

Byla jsem prekvapena, kdyz jsem zjistila, ze i v Italii holduji obdobe nasi drstkove polevky. Dokonce je to toskanska specialita, je to ale druhy chod, ne polevka. Ji se s chlebem a kdo chce, muze si pokrm na taliri posypat parmezanem.

Pro 3 osoby jsem pouzila:
600-700 gr varenych drstek
1 mensi cibuli
trochu krajene mrkve a celeru
2 strouzky cesneku
rajsky protlak (bez prichute) nebo oloupana rajcata z konzervy-asi 300 gr
sul, peperoncino nebo pepr
strouhany parmezan na posypani
olej, trochu masoxu

Na olej dame zpenit cibuli, mrkev a celer. Drstky nakrajime na prouzky a vlozime do zakladu. Chvili michame, pak pridame rajsky protlak nebo na kousky nakrajena rajcata, utreny cesnek, sul, podle chuti masox, peperoncino nebo pepr. Prikryjeme poklici a dusime aspon hodinu nebo i dele, az jsou drstky uplne mekke. Pokud je potreba, dolijeme behem vareni trochu vody, v opacnem pripade odkryjeme a nechame odparit prebytecnou tekutinu. Pokrm ma byt hustsi.
Podavame s cerstvym chlebem a posypane parmezanem.

čtvrtek 1. listopadu 2012

VIDENSKE NUDLE

Proc se temto nudlim rika prave videnske, to nevim, jestli jim opravdu holduji ve Vidni...Ale u nas doma to byvala oblibena, rychla uprava testovin, kterou jsem uplatnila i v Italii a chutna jim...Da se navic pripravit ze surovin, ktere mivame skoro vzdycky doma, ve spizi.
Ingredience:
1 konzerva hoveziho masa (pro 4 osoby vetsi, tak 300 gr)
nebo varene hovezi, napr. z vyvaru,rozemlete nebo rozmixovane
lzicka kminu
lzice majoranky
mala cibulka (ale muzete vynechat)
olej
strouhany parmezan nebo jiny tvrdy syr
trochu rajskeho protlaku, aby vznikla omacka
sul, pepr nebo peperoncino,pripadne i utreny strouzek cesneku
Na panev s olejem dame nadrobno rozsekanou cibulku, zasypeme korenim a zamichame. Nebo dame jen koreni a lehce zpenime. Pak vlozime maso z konzervy, nebo varene a rozmixovane, dobre rozmichame. Pridame rajsky protlak, sul, pepr, nebo peperoncino.Kdo ma rad, muze pridat i strouzek utreneho cesneku. Nechame povarit, mezitim uvarime v osolene vode nudle nebo jine testoviny,zcedime a vhodime do hrnce nebo panve s omackou. Dobre promichame, posypeme strouhanym syrem a znovu promichame.