Česká povidla v Itálii nenajdete, ale v Lidlu jsem objevila švestkovou marmeládu, která se jim asi nejvíc podobá. Zvlášť když do ní zapíchnu tyčinku skořice a malinko rozředím rumem :-)
Nechám pár dní uležet, dobře promíchám a povidla jak od maminky jsou na světě.
Jako na zavolanou jsem při jedné takové výrobě narazila na italský recept "měkkého koláče se švestkovou marmeládou". S marmeládou se zde pečou spíš koláče z lineckoho těsta zvané "crostata", tento recept sliboval koláč nejen měkký, ale i rychle hotový. Hned jsem se do něj pustila a opravdu je jak výroba tak pečení rychlá záležitost, kromě jiného byl i rychle snězený :-)
****************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
200 gr hladké mouky
80 gr cukru
150 gr másla
1/2 prášku do pečiva s vanilkou
2 vejce
špetka soli
povidla (nebo jiná marmeláda pikantnější chuti, např. rybízová nebo višňová)
moučkový cukr na posypání
***************************************************************************************************************************************
Verze na vypracování těsta jsou dvě, jedna s pomocí robotu, druhá bez. Při té první - robotové, můžete použít máslo rovnou z lednice, pokud budete pracovat vlastními silami, je lepší ho vyndat předem, aby trochu změklo.
Připravte si formu (použila jsem o průměru 24 cm), protože pak to půjde opravdu rychle.
V míse smíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva a cukr. Přidejte kousky másla a propracujte. Pokud nemáte robot a nechcete si špinit ruce, v této fázi dobře poslouží i vidlička. Vejce rozkvedlejte v hrnku a po částech přilévejte, míchejte až se vytvoří hladká,poněkud lepkavá směs.
Vyklopte jí nějakým způsobem do formy a uhlaďte povrch. Pak udělejte obrácenou lžičkou nebo prstem sem tam hlubší důlky, do kterých dáte povidla nebo i jinou vámi oblíbenou marmeládu .Podle mě jsou nejlepší trochu výraznější chutě, ale záleží na té vaší (případně na tom, jaké zbytky marmelád se vám krčí někde v lednici).
Myslela jsem, že se povidla propadnou trochu víc do těsta a aby se nepřipálila, nedala jsem jich moc ani moc hluboko, ale příště určitě přidám.
Dejte péct bez horkovzduchu do trouby vyhřáté asi na 170°. Po zhruba 25 - 30 minutách by mělo být hotovo, ale vyzkoušejte špejlí v místě, kde nejsou povidla.
Nechte prochladnout ve formě, potom přesuňte na mřížku, po úplném vychladnutí pěkně pocukrujte a ...
BUON APPETITO!