úterý 29. října 2019

Ozdoby na okno

Ještě minulý týden se vánoční svátky zdály být v nedohlednu, především díky vyloženě jarnímu počasí. Ale když se podíváme do kalendáře zjistíme, že za dva měsíce už budou za námi! S přípravou jsem začala brzy ne z pilnosti a předvídavosti, ale protože jsem jela na návštěvu do mého rodného města a vždy sebou beru nějaký výtvor z mé "dílny" pro kamarádky. Letos došlo na kolečka, která se myslím budou dobře vyjímat na oknech, ale i na dveřích nebo klidně i na stromečku.
Chtěla jsem takový střední rozměr, kolem 8 cm v průměru, ale nenašla jsem nic, co by se dalo dobře obháčkovat a nezlomit si přitom zápěstí. Nakonec mě osvítil Pinterest, kde jsem našla nápad - z plastikových kelímků na kávu odstřihnout vrchní kroužek. Je silný jen pár milimetrů a poměrně odolný.
Obháčkovala jsem jej krátkými sloupky od oka, protože nějaké počítání se nedá zvládnout. Vzorek jsem našla opět na Pinterestu, nebo použijte jakýkoliv krajkový vzor, který se dá použít na obrubu. Může se pracovat i podle vlastní fantazie, kdo má v háčkování trochu zkušeností, určitě si poradí, jde o pár řad.
I když jsou vzory dělané na určitý počet ok v základní řadě, dělala jsem opět od oka a vždycky to nějak vyšlo :-))
Pro vnitřek jsem uháčkovala malé kousky, buď zvoneček , nebo srdíčko či hvězdičku. Trochu jsem naškrobila (jen prsty namočenými v mírně naředěném tekutém lepidle) a nechala uschnout.
Zvoneček jsem namočila do roztoku lepidla, vyždímala a natáhla na korkovou zátku obalenou fólií na potraviny.
Většinou se ke konci řady vidí, kde asi skončíte a není problém nějaké to očko přeskočit nebo naopak udělat dejme tomu dva sloupky do jednoho, celkový dojem tím neutrpí a pak tam vždycky můžete dát mašli.
Na zavěšení se dá buď uháčkovat řetízek nebo provléknout slabou stužku, dobře poslouží i vlasec.
Nakonec jsem pomocí tavné pistole připevnila ozdobnou mašli a dílo bylo hotovo.
Na přání šťastných a veselých je přeci jen brzo, tak vám zatím přeji hezkou zábavu při tvoření :-)


neděle 6. října 2019

Kuře v marinádě po toskánsku (Pollo alla marinata toscana)

Kuře 100x jinak...kuřecí maso se propůjčuje k mnoha úpravám, pečené, smažené, dušené...
V Itálii se nepoužívá příliš mnoho koření, tak jak jsme zvyklí v českých a přilehlých zemích. Dlouhé řady regálů plné voňavých sáčků zde nenajdete, výběr koření se zužuje na všudypřítomné peperoncino, klasický pepř, několik různobarevných pepřů, rozmarýn, šalvěj,šafrán, méně se používá paprika, kari, majoránka.
Z Prahy jsem si proto navozila koření na Kuře pečené, Vepřovou pečeni, na svíčkovou atd. I na papriku, karí a majoránku došlo, protože ty místní mají trochu jinou, řekla bych, že někdy i trochu divnou chuť.
Rodina bez odmlouvání požívala česky ochucené pokrmy, ale když jsem se jednou za čas vrátila k oblíbenému toskánskému triu česnek, šalvěj a rozmarýn, dostalo se mi přece jen o krapet víc uznání.
Často jsem četla o marinádách, ale nikdy jsem si na ně nevzpomněla včas, až když jsem při odmrazování lednice našla kuřecí stehna, stačila je rozmrazit a naložit do marinády na nedělní oběd. Vybrala jsem pouze vrchní část stehen, měkčí a šťavnatější, kterou jsem vykostila a získala tak úhledné kousky masa.
Na marinádu jsem použila olej, citron, sůl, peperoncino, rozmarýn, šalvěj a česnek.
**********************************************************************************************************************************************
INGREDIENTI pro 4 osoby:
8 vrchních částí kuřecích stehen bez kůže
1,5 dl olivového oleje
lžíce citronové šťávy (nebo vinného octa)
1/2 dl bílého suchého vína
2 snítky rozmarýnu (nebo lžíci sušeného)
asi 10 lístků šalvěje
pár nasekaných stroužků česneku podle chuti
sůl, peperončíno (nebo pepř)
******************************************************************************************************************************************
Do mísy nalejeme olej, citron a víno a prošleháme vidličkou až se spojí. Přidáme sůl a peperončíno, rozmarýn, šalvěj, nasekaný česnek a promícháme.
Předesílám, že potřeby na marinádu jsou brané trochu od oka, masa může být trochu víc nebo méně, rozmarýn i šalvěj jsou zde čerstvé po celý rok a snítka je široký pojem, sušené byliny jsou zas méně aromatické. Takže jsem smíchala přibližně výše uvedená množství, ochutnala a když se mi vše zdálo akorát, vložila jsem do mísy kuřecí kousky a přelila marinádou tak, aby byly mírně potopené. Kdyby se nedostávalo, přilejte trochu vína a oleje. Podle italských kuchařek by poměr tuku a kyselé části měl být v poměru 3 díly oleje a 1 díl vína nebo citronu (případně i bílého vinného octa).
Dala jsem přikryté do lednice a nechala několik hodin odpočívat - může být i přes noc - občas otočila.
Do pekáčku jsem dala maso i s větší částí marinády a vložila do trouby vyhřáté na 180°, během asi půlhodinového pečení obrátila a přelévala zbytkem marinády. Kdyby nestačila, přilejte trochu vody nebo vývaru.
Jako přílohu jsem zvolila brambory, připravené také po toskánském způsobu, což znamená nakrájet na čtvrtky, krátce povařit v mírně osolené vodě (asi 4 minuty), přidat do pekáče k masu a péct pospolu. Vsáknou tak do sebe šťávu a jsou velmi chutné. Jinak je uvařte běžným způsobem a šťávou jen přelejte.
BUON APPETITO!