Torta scriciolata (čti "skričoláta" = skřípavá, vrzavá :-)) je velice chutný moučník kde se spojí nakyslá chuť borůvek se sladkým cukrářským krémem na křupavém křehkém těstě. Opravdu neodolatelná směs chutí!
Kromě jiného jí připravíte za krátkou dobu a postup je opravdu jednoduchý. Odměnou vám určitě budou žádosti o přídavek, nebo jak říkají v Itálii o "bis".
Pokud se vám nechce pouštět do cukrářského krému - což by byla škoda - (recept najdete ZDE můžete nahradit vanilkovým nebo mandlovým pudinkem ale časově je to zhruba stejně náročné a chuťový rozdíl je znát kromě toho, že krém i když se neroztéká, zůstane měkký a neztuhne jako pudink, tím pádem se během pečení dobře propojí se základním těstem, které je víceméně sypké.
******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
280 gr hladké mouky
50 gr kukuřičné, jemné mouky
60 gr strouhaných mandlí
110 gr třtinového cukru
100 gr studeného másla
1 vejce
1 prášek do pečiva
vanilka
špetka soli
cukrářský krém
čerstvé borůvky
strouhaná kůra z poloviny citronu
moučkový cukr na posypání
******************************************************************************************************************************************
Nejdříve si připravíme CUKRÁŘSKÝ KRÉM. Kulatou nebo čtverhrannou formu (průměr zhruba 22 - 24 cm) vyložíte pečícím papírem, který namočíte do studené vody a dobře vymačkáte - lépe se pak vytvaruje do formy. Do mixéru vložíte mandle a cukr a s krátkými přestávkami mixujete až získáte směs podobnou mouce. Přestávky v mixování jsou důležité, aby se neslepila. Pak přidáte kukuřičnou mouku a kousky másla které vyndáte z lednice na poslední chvíli a citronovou kůru-mixujete opět po chvilkách až je máslo rozdrolené asi na velikost hrášku. Potom přidáte celé vejce, promixujete a vysypete do mísy. Naposled vložíte mouku s prosátým práškem do pečiva. Vznikne moučná směs ale už nic jiného nepřidávejte, má to tak být.
Odeberte asi 5-6 lžic a dejte stranou. Zbytek vsypejte do formy a obrácenou lžící dobře upěchujte tak, aby vznikl i okraj, asi 1,5 cm vysoký.
Na základ dejte rovnoměrně cukrářský krém do kterého trochu vmáčknete borůvky a posypete odloženou směsí.
Dejte péct do předehřáté trouby na 180° asi 40 minut (čas i teplota jsou orientativní, řiďte se svou zkušeností).
Po upečení nechte úplně vychladnout, pak opatrně vyndejte na plochou mísu a pěkně pocukrujte. Dobrou chuť!