Dnes si připravíme jednoduchý a chutný zeleninový pokrm - květák s rajčaty. Musím říct že i když květák nebyl u mě příliš oblíbený, tak v této úpravě ho jím velice ráda. Typickou chuť trochu změní rajská jablíčka (nebo protlak) a když přidáte špetku peperončína máte skvělou přílohu nebo samostatné jídlo. Není k zahození fakt, že květák obsahuje velice málo kalorií a tímto způsobem jich mnoho navíc nezíská.
*********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE.
1 květák
1 menší cibule
1 stroužek česneku
plechovka drcených rajčat (asi 400 gr)
nebo rajský neochucený protlak
olej - nejlépe olivový
sůl nebo trochu zeleninové kostky pro vývar
peperončíno podle chuti
**********************************************************************************************************************************************
Květák rozebereme a odřízneme košťál. Prakticky by nám měly zůstat jen "květy" t.j. malé růžičky s měkkými částmi. Na oleji v širším kastrolu mírně podusíme nadrobno krájenou cibulku s česnekem - nesmí zhnědnout!
Pokud nemáte česnek příliš rádi, můžete ho jen naplocho rozmáčknout nožem a mírně osmahnout, pak vyjmout. Olej tak získá jen slabý česnekový nádech. Na cibulový základ vložte rozebraný a omytý květák, zamíchejte a přidejte rajčata. Ochuťte solí nebo kouskem zeleninové kostky a nechte dusit nejdříve odkryté a pak pod pokličkou asi půl až třičtvrtě hodiny. V případě potřeby podlijte trochou teplé vody. Ke konci přidejte mleté peperončíno nebo pepř. Podávejte jako přílohu k opečenému masu nebo jako samostatný pokrm s čerstvým chlebem.
Ahoj Růženko, tohle je příjemná květáková změna. Já dělám květák nejčastěji na řízek :)
OdpovědětVymazatNejsem moc vybíravá, ale dušený květák nemusím. Myslím si, že bych se ani rodině moc nezavděčila. No jóóó, není nad smažený květáček s novýma brambůrkama. Dietní to ale je, to zas jo.
OdpovědětVymazatTak za tento recept ti vyšvihnu pochvalu a velký dík, jen co se vrátím z jihu, jdu do toho.
OdpovědětVymazatJe to vynikající kombinace,navíc květák miluju
[1]: Smažený květák je taky moc dobrý, třeba i s tatarkou )jen se to nesmí přehnat
OdpovědětVymazat[2]:Jo smaženého květáčku se ti zachtělo? Nevím, nevím
OdpovědětVymazat[3]:Konečně někdo kdo miluje květák! tahle úprava navíc rozhodně neublíží a taky má málo kalorií což není k zahození
OdpovědětVymazatRůženko, vypadá to báječně
OdpovědětVymazatKvěták máme rádi, tak určitě vyzkouším
Takto upravenému květáku jsme doma říkávali "římský květák". Moc dobré
OdpovědětVymazatRuženko, dlouho sleduji tvůj blog a zajímavé předpisy.Jídla doporučuji také dceři, hodně vaří zeleninu. Tento květák ráda zkusím, smažený nevyhledávám a český alá mozeček nemám ráda. Přeji pěkné léto.
OdpovědětVymazat[7]:Budu ráda když vyzkoušíš, je to jednoduché a lehké jídlo
OdpovědětVymazat[8]: To jsem ani nevěděla že vařím po římsku A už vůbec ne že je recept známý i u nás
OdpovědětVymazat[9]: Tak to mě opravdu moc těší, že moje vaření je užitečné Taky přeji hezké léto,tady prozatím nic moc
OdpovědětVymazatRůženko, tohle bych taky mohla. Já osobně květák miluji, je fakt, že nejvíc taky smažený, ale nebráním se změnám. Jen nevím, co na to manžel. Toho všechno moc nadýmá.
OdpovědětVymazat[13]:Tak to by možná stačilo jej trochu ovařit - stačí 5 minut - vodu pak vylít a teprve pak upravit podle receptu. Dělám to se zelím když připravuji minestrone a funguje to!
OdpovědětVymazat