Torta scriciolata (čti "skričoláta" = skřípavá, vrzavá :-)) je velice chutný moučník kde se spojí nakyslá chuť borůvek se sladkým cukrářským krémem na křupavém křehkém těstě. Opravdu neodolatelná směs chutí!
Kromě jiného jí připravíte za krátkou dobu a postup je opravdu jednoduchý. Odměnou vám určitě budou žádosti o přídavek, nebo jak říkají v Itálii o "bis".
Pokud se vám nechce pouštět do cukrářského krému - což by byla škoda - (recept najdete ZDE můžete nahradit vanilkovým nebo mandlovým pudinkem ale časově je to zhruba stejně náročné a chuťový rozdíl je znát kromě toho, že krém i když se neroztéká, zůstane měkký a neztuhne jako pudink, tím pádem se během pečení dobře propojí se základním těstem, které je víceméně sypké.
******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
280 gr hladké mouky
50 gr kukuřičné, jemné mouky
60 gr strouhaných mandlí
110 gr třtinového cukru
100 gr studeného másla
1 vejce
1 prášek do pečiva
vanilka
špetka soli
cukrářský krém
čerstvé borůvky
strouhaná kůra z poloviny citronu
moučkový cukr na posypání
******************************************************************************************************************************************
Nejdříve si připravíme CUKRÁŘSKÝ KRÉM. Kulatou nebo čtverhrannou formu (průměr zhruba 22 - 24 cm) vyložíte pečícím papírem, který namočíte do studené vody a dobře vymačkáte - lépe se pak vytvaruje do formy. Do mixéru vložíte mandle a cukr a s krátkými přestávkami mixujete až získáte směs podobnou mouce. Přestávky v mixování jsou důležité, aby se neslepila. Pak přidáte kukuřičnou mouku a kousky másla které vyndáte z lednice na poslední chvíli a citronovou kůru-mixujete opět po chvilkách až je máslo rozdrolené asi na velikost hrášku. Potom přidáte celé vejce, promixujete a vysypete do mísy. Naposled vložíte mouku s prosátým práškem do pečiva. Vznikne moučná směs ale už nic jiného nepřidávejte, má to tak být.
Odeberte asi 5-6 lžic a dejte stranou. Zbytek vsypejte do formy a obrácenou lžící dobře upěchujte tak, aby vznikl i okraj, asi 1,5 cm vysoký.
Na základ dejte rovnoměrně cukrářský krém do kterého trochu vmáčknete borůvky a posypete odloženou směsí.
Dejte péct do předehřáté trouby na 180° asi 40 minut (čas i teplota jsou orientativní, řiďte se svou zkušeností).
Po upečení nechte úplně vychladnout, pak opatrně vyndejte na plochou mísu a pěkně pocukrujte. Dobrou chuť!
Taková dobrota hned po probuzení. Dala bych si kousek na snídani. Borůvky miluju, koláček musí být úúúžasný.
OdpovědětVymazatAhoj Růženko, koláč vypadá naprosto luxusně
OdpovědětVymazat[1]:Borůvky mám taky moc ráda, tady je musím bohužel kupovat Tyhle jsme koupili na výletě v kopcích a nezklamaly )Jinak předražené až hanba!
OdpovědětVymazat[2]:Musím říct že byl dobrý, přitom jednoduchý na přípravu - takové mám nejraději!
OdpovědětVymazatNo, u nás už se borůvky prodávají, něco s nimi určitě udělám a toto vypadá moooc dobře!
OdpovědětVymazat[5]: Tady se prodávají tzv. kanadské borůvky, jsou velké skoro jak třešně Nejsou špatné ale ty místní, ručně trhané jsou o hodně lepší!
OdpovědětVymazatTo mi nedělej, takový koláč musí být výborný. Lívan s borůvkami nebo jiným bobulovým ovocem jsme pekli, ale mandle tam nebyly. Toto bych měla vyzkoušet, jen ty borůvky sehnat.
OdpovědětVymazatAch bože, to je zase masáž...nejenže to vypadá skvěle, ale musí to i skvěle chutnat...jdu dělat cukety...na jihu jsem se potápěla ve zmrzlině
OdpovědětVymazatTo vypadá náramně jedle, připomíná mi to borůvkový koláč, který dělá moje maminka, jen ten její je kynutý a tak tolik neskřípe .
OdpovědětVymazatRůži,ten musí být výborný !MŃAM
OdpovědětVymazat[7]: Ahoj Růži, ono by se to dalo dělat i s jiným ovocem, ale ty borůvky mi tam sednou nejvíc. Ještě nerostou?
OdpovědětVymazat[8]: To znám! Byla jsem u moře 2 dny a taky už byly cuketky
OdpovědětVymazatAle že je ta zmrzlina skvělá, co?
[9]: Kynutý je taky výborný, pamatuju si z dětství, tenkrát se dělala většinou jen klasika Tady by ho jedli jen dokud je čerstvý a pak už ne a to by byla škoda
OdpovědětVymazat[10]:Dobrý byl, ale myslím že teď chvíli nic péct nebudu Mám spadeno na ten tvůj pohár
OdpovědětVymazat[12]:Co skvělá...bezkonkurenční...chodíme do malého rodinného podniku s dlouholetou tradicí, vede ho tatínek a na krámě obsluhují bráchové - dvojčata...zmrzlinu mají domácí , 22druhů a já jsem letos ujížděla na rafaelu
OdpovědětVymazat