neděle 27. dubna 2014

Jablkovy kolac naruby

Puvodne jsem chtela delat tazeny strudl -ale neco se nepovedlo a testo putovalo do kose...Jenze jablka uz byla nastrouhanà a smìchanà s rozinkami, skorici i orechy - listkove testo bylo v mrazàku a obed za dvermi - nastesti jsem si vzpomela na tento recept, kam se davaji jablka pripravenà presne jako na strudl. A testo je hotove raz dva!
INGREDIENCE:
Testo:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 prasek do peciva
1/2 hrnku oleje
1 hrnek vody
2 vejce
Napln:
asi 5 strouhanych jablek
skorice, vanilkovy cukr
orechy a rozinky podle chuti
Plech vylozime papirem na peceni, navrsìme na nej ochucenà jablka. vsechny potreby na testo smichame - vejce rozslehame s cukrem, pridame pozvolna olej, pak po castech prosatou mouku s praskem a dolèvame vodou- a vylijeme na jablka. Peceme asi 25 minut - zalezì na vasì troube-az testo zezlatne.
Po upecenì nechàme chvìli zchladnout, pak obràtìme s papìrem jablky nahoru a papìr opatrne sloupneme.

pátek 25. dubna 2014

Pecena prazma (Orata arrosto)

Ze se "orata" jmenuje prazma ( s hackem na "z"!) na to jsem se musela podivat do slovniku. Myslim, ze driv se u nas podobne ryby ani nevyskytovali, dnes mozna na trhu jiz jsou, asi zmrazene. Nekdy hledam rybi jmeno a slovnik mi sdeli, ze je to "druh morske ryby" a pouziva se pravdepodobne i v cestine jeji puvodni nazev - asi jako "pizza" je proste vsude na svete porad pizza.
Kazdopadne kdyz nesezenete prazmu, muzete tuto ùpravu pouzit i na jine ryby, napr. na pstruhy.
Jako vzdy, v jednoduchosti je sila italskych pokrmu a hlavne musi vyniknout chut ryby a nesmi byt prekryta korenim nebo ruznymi omackami.
INGREDIENCE PRO 2 OSOBY:
2 ocistene prazmy (nebo pstruzi ci jina ryba vcelku)
cerstva petrzel
4 strouzky cesneku
sul a pepr
olivovy olej
2 velké brambory, trochu kmìnu
eventuelne cukinka na platky a porek
trochu bileho vina
Ryby omyjeme pod tekoucì vodou a osusime papìrovou uterkou. Do brìska dame trochu soli a pepre, zakàpneme olejem,pak omytou petrzel (pàr snìtek) a 2 strouzky cesneku rozkrojeneho napul.
Brambory oloupeme, prepulìme a nakrajime na tencì platky. Dàme varit do mirne osolené vody asi na 2 minuty. Scedìme a vlozìme do pekàcku vylozeného pecicìm papìrem.Osolìme a muzeme pridat i trosku kmìnu nebo i nejakou zeleninu jako cukinku na platky a porek.
Mirne polijeme olivovym olejem (ja dàvàm i kousìcek màsla,ale to delejte jen kdyz na blìzku nenì zàdny Ital :-)), trosku bileho sucheho vina a dàme péct do vyhràté trouby asi na 20 minut.

Behem pecenì muzeme rybu polìt 1-2 lzicemi vina, aby se nevysusila.

pondělí 21. dubna 2014

Slany venec z kynuteho testa

Tento venec se pripravuje v Italii na Velikonoce. Je z kynuteho testa s pridavkem brambor, plneny sunkou nebo uzenym masem a hraskem.Ji se jen tak samotny nebo spolu se sunkou ci syrem.
I kdyz Italove k snidani davaji prednost sladkemu, o Velikonocich se v nekterych krajich casto snida prave tento venec, jak tomu chce tradice.
INGREDIENCE:
400 gr mouky (smichala jsem hladkou a polohrubou)
20 gr drozdi (1/2 kostky)
150 gr varenych studenych brambor
50 gr olivoveho oleje
1 lzicka soli
100 ml vlazneho mleka
trochu vlazne vody
50 gr strouhaneho,tvrdeho ovciho syra (pecorino)
2 mlade cibulky nebo porek
150 gr hrasku-i sterilovaneho
150 gr na kosticky krajene sunky nebo liboveho uzeneho
1 vejce na potreni
Brambory oloupeme, nakrajime na vetsi kostky a dame varit, uvarene slijeme. Nakrajime cibulky nebo porek a podusime s hraskem. Nechame vse vychladnout a mezitim si pripravime kvasek z drozdi a trochy vlazneho mleka.
Do misy prosijeme mouku se soli, dobre promichame, udelame dulek a do nej vlijeme kvasek-smichame jej s trochou mouky a nechame asi 10 minut kynout.
Vystydle brambory nastrouhame do misy s moukou, pridame ovci syr a zacneme zadelavat testo. Postupne prilevame tenkym praminkem olej, zbytek mleka a pripadne trochu vlazne vody a dobre vypracujeme.
Nakonec hrasek a sunku - testo udelame hustsi, protoze kynutim trochu zridne!
Nechame kynout asi hodinu a pul na teplem miste. Potom testo rozdelime na 3 dily , vyvalime valecky a spleteme jako cop. Vlozime do vymastene a vysypane formy na babovku a nechame jeste alespon 1/2 hodiny kynout. Potreme rozslehanym vejcem s trochou mleka.
Peceme v predehrate troube na 180' asi 40 minut.
Vyhoda tohoto testa je ta,ze je dobre i druhy den, rekla bych,ze skoro lepsi!

sobota 19. dubna 2014

úterý 1. dubna 2014

Vejìrky z listkového testa (ventaglini di pasta sfoglia)

Rychlejsì zàkusek si snad ani nedovedu predstavit! Potrebujete jen listkove testo a zbytek mate urcite doma - vejce, cukr nebo marmelàdu.
SUROVINY
1 listkové testo
vejce nebo zloutek s trochou mléka na pomazànì testa
trtinovy nebo bìly cukr na posypànì
nebo merunkovà marmelàda

Rozvàlìme lìstkové testo a nakràjìme prouzky asi 5-6 cm dlouhé a zhruba 2 cm siroké. Sklàdàme je po 4-5 do vejìrku, asi jako kdyz drzìme v ruce karty. Potreme vejcem s mlékem a bohate posypeme cukrem, nebo nepotìràme vejcem ale marmelàdou. Dàme do dobre vyhràté trouby - asi 220' -cukr nebo marmelàda musì zkaramelizovat. Kdyz se trosku pripàlì, nenì na skodu - stacì neprehnat :-)!
Po vychladnutì sypeme mouckovym cukrem.