Jeste jedno velikonocni ...ted uz opravdu "za par!"
Vítám všechny návštěvníky mého blogu! Jmenuji se Růžena a jsem přes 30 let vdaná v italském Toskánsku. Ráda bych vám přiblížila zdejší život tak, jak probíhá v naší italsko - české domácnosti. Bude to takový mix vaření, ručních prací, postřehů a cestování..
pátek 22. března 2013
neděle 17. března 2013
KOBLIZKY SV.JOSEFA( frittelle di San Giuseppe)
V Italii se "frittelle di riso", neboli koblizky z ryze delaji v obdobi karnevalu,ale hlavne na svatek Sv.Josefa, 19.3. Nedelam je moc casto, smazenym moucnikum prilis neholduji ~ prave kvuli smazeni~ ale tyhle koblizky mame opravdu radi. Nasla jsem typicky toskansky recept, podle ktereho je uz nekolik let pripravuji. Vypadaji trochu pracne, ale muzete si je zcasti pripravit uz den predem.
POTREBY:
150 gr ryze (obycejne, NE PREDVARENE!!)
pul litru mleka a sklenicka vody
2 lzice mouky
2 vejce
2 lzice cukru (zhruba)
2 lzice masla
asi 50 cl rumu
pul sacku prasku do peciva
trochu soli, citr.kura
2/3 lzice hrozinek
olej na smazeni
Pripravime si varenou ryzi ~ do mleka s vodou vsypeme opranou ryzi, pridame cukr, maslo a kousek oprane, citronove kury a vetsi spetku soli. Varime za obcasneho michani az do uplneho zmeknuti ryze / tekutina se musi vyparit.Ryzi muzete uvarit i den predem.
Nechte vychladnout a vyjmete citr.kuru.Potom vmichejte do ryze 2 zloutky, rum, prosatou mouku s praskem do peciva a hrozinky (pokud je nemate radi, muzete vynechat).Nastrouhejte asi lzicku citronove kury a pridejte do smesi. Nechte asi hodinu odpocinout.
Ze 2 bilku uslehejte tuhy snih a vmichejte do ryze. Hned tvorte koblizky pomoci lzice a vhazujte do vyssi vrstvy rozpaleneho oleje.Pokud je date do mensiho mnoztvi oleje, vzniknou spis livanecky ~ dobre je oboje. Vyndejte na savy papir a posyptre piskovym cukrem.
sobota 16. března 2013
VELIKONOCNI TVORENI
VELIKONOCE se kvapem blizi. Velikonocni vejce z polistyrenu jsem delala uz vloni, letos jsem pridala zdobeni z flitru.K tomu nejaky hackovany kosicek a mam hotove darky pro zname a pratele, protoze kolednici tu nechodi, ani se nemrska, proste tyto svatky se slavi typicky italskym zpusobem - u stolu! V pondeli je pak zvykem jet nekam na vylet a delat piknik. Snad nam pocasi bude prat!
neděle 10. března 2013
Jablkovy kolac z listkoveho testa
Strudl je v nasi rodine tak oblibeny, ze bych ho mohla pect kazdy tyden. Aby byla trochu zmena, udelala jsem ze stejnych ingredienci tento kolac.
Budete potrebovat:
4 velka jablka-nejlepe renety,nebo jiny druh, neprilis stavnatych jablek
listove testo (i mrazene), rozvalene do kulata
2 lzice cukru
pul lzicky skorice
2 lzice rozinek
2 lzice orechu-rozdrcenych
lzici-az dve rozpusteneho masla
spetka citr.kury
Jablka nakrajime na kousky a s troskou vody, cukrem a skorici dame varit,az jsou kasovita. Pridame hrozinky, sekane orechy, citr.kuru a nechame vychladnout. Pokud je smes prilis vodnata, rozdrtime do ni par piskotu nebo suchych susenek.Chcete-li, nechte si pul jablka na ozdobu-ja jej nastrouhala navrch.
Testo rozvalime na plat o neco vetsi, nez je forma,ve ktere budeme pect. Formu vylozime papirem na peceni, nebo vytreme maslem a vysypeme moukou.
Vlozime do formy tak, abychom meli vyssi okraj. Vychladlou jablecnou smes vlijeme na testo a okraje prehneme. Pokapeme maslem a testo jim pretreme. Dame pect do trouby asi na 25 minut pri 180-200 stupnich az okraj zhnedne.
Pridala jsem na povrch i par piniovych orisku, ale nemusi byt.
pátek 1. března 2013
Chlebova pizza
Tip na rychlou a chutnou veceri - aneb jak zuzitkovat vcerejsi (predvcerejsi atd.) chlèb-chlebova pizza! Vezmete par platku chleba, nejlepe starsiho a potrete jej pripravenou rajcatovou smesi. Navrch muzete dat napr. nakrajene parky, salam, sunku, kapary, olivy....Kazdou "pizzu" muzete upravit jinak.Nakonec polozte platek mozzarely a pokapte olivivym olejem. Dejte do trouby asi na 10 minut zapect pri 180°. Podavejte teplè.
POTREBY:
Nekolik platku starsiho chleba
Rajcatova smes:
loupana rajcata v plechovce, nasekana na drobne kousky,nebo husty rajsky protlak
sul, pepr nebo jeste lepe peperoncino
oregano nebo bazalka
mozzarella, olivovy olej
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)