čtvrtek 18. března 2021

Rýžové kobližky sv.Josefa (Frittelle di riso di san Giuseppe)

V Itálii se "frittelle di riso", nebo-li rýžové kobližky připravují především v období karnevalu, ale hlavně na svátek sv.Josefa, 19.3. Nedělám je moc často, protože smaženým moučníkům příliš neholduji, ale tyhle kobližky máme opravdu rádi. Našla jsem typický, toskánský recept, podle kterého je připravuji už několik let. Vypadají trochu pracně, ale zčásti se připravují den předem.
********************************************************************************************************
 INGREDIENCE:
150 g rýže (NE PŘEDVAŘENÉ!)
půl litru mléka a sklenička vody
40 g mouky
50 g cukru
1 větší vejce nebo 1 menší + 1 žloutek 
2 lžíce másla
50 cl rumu
lžička prášku do pečiva
větší špetka soli
kousek citronové kůry (pouze žlutá část)
2 - 3 lžíce předem namočených rozinek
olej na smažení (používám arašídový)
********************************************************************************************************
Nejdříve si připravíme vařenou rýži - do mléka s vodou vsypeme dobře propláchnutou rýži, cukr, máslo, citronovou kůru a větší špetku soli. Vaříme za častého míchání až do úplného změknutí rýže a vypaření tekutiny. Tuto fázi můžeme připravit den předem. 
Když je rýže vychladlá, vyjmeme citr. kůru a vmícháme  rozkvedlané vejce s rumem, prosátou mouku s práškem do pečiva a rozinky - můžete je vynechat, pokud vám nechutnají. Nechte odpočinout asi půl hodiny. 
Pak tvořte kobližky pomocí dvou lžic a vhazujte do vyšší vrstvy rozpáleného oleje, je lepší použít vyšší a ne moc široký kastrol než pánev . Musí být potopené, když je usmažíte v malém množství oleje, vzniknou spíš lívanečky, i když dobré je oboje.
Po usmažení je vyndejte na savý papír a hned posypte pískovým cukrem. Nejlepší jsou ještě vlažné. BUON APPETITO! 




 





sobota 13. března 2021

Velikonoční vejce s flitry

Velikonoce se kvapem blíží. Vejce z polystyrenu jsem dělala už několikrát,letos jsem je ozdobila flitry. K tomu nějaký háčkovaný košíček a mám hotové dárky pro známé a přátele, protže koledníci tu nechodí, ani se nemrská, prostě tyto svátky se slaví typicky italským způsobem - u stolu! 
V pondělí je pak zvykem jet někam na výlet a dělat piknik. Snad bude počasí přát...
P.S. Článek je z minulých let a letošní Velikonoce budou úplně jiné. Snad taky u stolu a doufejme, že aspoň s jedním synem a snachou.



pátek 12. března 2021

Fazole s okem (Fagioli dall’occhio)

 Dnes vám představím další toskánský recept, který můžete klidně připravit i u vás doma, protože k jeho přípravě se používá i jeden typicky český produkt -  tlačenka! Když jsem jí tady viděla poprvé, říkala jsem si, kdovíjak bude chutnat, to je přeci české, kdoví co tam dali. Soudila jsem tak i po zkušenostech s různými recepty  “made in Italy”  v zahraničí. Ale v případě tlačenky (italsky “soppressata”, v Toskánsku zvaná soprassata ) jsem byla příjemně překvapená. Připravuje se přesně jako u nás že zbytků prasete i vzhled je stejný .Je velmi chutná, žádné chrupky nebo kousky tlustého, s přidáním pepře, koření (přesné složení se mi nepodařilo zjistit) drceného rozmarýnu, česneku .... prostě kvalitní pochoutka. V téhle verzi se najde v Toskánsku , ale například na jihu Itálie se podobá salámu a je pikantní , s peperončínem. Toskánské uzeniny jsou dost slané a kořeněné, proto je toskánský chléb bez soli. Sám o sobě mi nechutná , ale k jejich uzeninám by se jiný nehodil. Krájená na slabé plátky jako salám je vynikající mezi dvěma krajíci čerstvého chleba, ale v zimě jí dělám spolu s další typicky toskánskou potravinou - malé fazole zvané “fazole s okem” (fagioli all’occhio). Jejich výhodou je, že mají velmi tenkou slupku a jsou tím pádem dobře stravitelné. Kromě receptu, který dnes uvádím se mohou používat jako příloha k masu nebo k jakémukoliv jídlu kam se hodí fazole, do zeleninových polévek, do salátů apod. 

******************************************************************************

INGREDIENCE pro 4 osoby

300 g fazolí s očkem

200 g tlačenky 

cibule podle chuti

olivový olej 

sůl a pepř podle chuti

******************************************************************************Den předem ( alespoň na 12 hodin) se fazole musí namočit do studené vody jako většina luštěnin a pak se asi hodinu vaří na mírném plamenu do měkka. Tlačenku vyndáme včas z lednice , nesmí být studená a nakrájíme na plátky (tady se krájí na stroji jako šunka nebo salám) a pak na malé kousky . Jestli jí máte vcelku, nakrájejte jí na malé proužky. Připravte si i cibuli , nejlépe čerstvou jarní, kterou nakrájejte na tenké plátky . Do nahřáté mísy vložte velmi horké fazole a hned přidejte tlačenku. Dobře zamíchejte. V teple se tučnější části tlačenky rozpustí a ochutí fazole, nakonec přidejte i cibuli a trochu olivového oleje. Podle potřeby můžete dosolit a opepřit, jak má kdo rád. Já většinou nepřidávám nic, protože místní tlačenka je už ochucená sama o sobě .Jestli máte chuť tlačenky spojenou s cibulí a octem, můžete klidně pár kapek přidat , nic se nezkazí . 

Použít se dá i jiný druh fazolí , lépe je věnovat jim trochu času a uvařit si je doma než použit konzervované.

Důležité je podávat pokrm ihned, dokud je horký . BUON APPETITO!