Že se "orata" jmenuje pražma, na to jsem se musela podivat do slovníku. Myslím, že dřív se u nás podobné ryby ani nevyskytovaly, dnes pravděpodobně na trhu již jsou, asi zmrazene. Někdy hledám rybí jméno a slovník mi sdělí, že je to "druh mořské ryby" a používá se zřejmě i v češtině její původní název - asi jako "pizza" je prostě všude na světě pořád pizza.
Každopádně když neseženete pražmu, můžete tuto úpravu použít i na jiné ryby, např. na pstruhy.
Jako vždy, v jednoduchosti je síla italských pokrmů a hlavně musí vyniknout chuť ryby a nesmí být překryta kořením nebo různými omáčkami. Výjimku tvoří tatarská omáčka :-)
****************************************************************************************
INGREDIENCE PRO 2 OSOBY:
2 očištěné pražmy (nebo pstruzi či jiná ryba vcelku)
čerstvá petržel
4 stroužky česneku
sůl a pepř
olivový olej
2 velké brambory, trochu kmínu
eventuálně cukinka na plátky a pórek
trochu bílého vína
***************************************************************************
Ryby omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme papírovou utěrkou. Do bříška dáme trochu soli a pepře, zakápneme olejem, pak omytou petržel (pàr snítek) a 2 stroužky česneku rozkrojeného napůl.
Brambory oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na tenčí plátky. Dáme vařit do mírně osolené vody asi na 2 minuty. Scedíme a vložíme do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Osolíme a můžeme přidat i trošku kmínu nebo i nějakou zeleninu jako cukínku krájenou na plátky a pórek.
Mírně polijeme olivovým olejem (já dávám i kousek másla,ale to dělejte jen když na blízku není žádný Ital :-), trošku bílého, suchého vína a dáme péct do vyhřáté trouby asi na 20 minut. Během pečení můžeme rybu polít 1-2 lžícemi vína, aby se nevysušila. BUON APPETITO!